Ads 468x60px

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

21 ΜΑΡΤΗ: ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ.

Το «πράσινο φως» πήρε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η Νεοδεξιά συγκυβέρνηση η οποία επιβεβαιώνει πλέον με κάθε ευκαιρία την ατζέντα του μίσους της Χρυσής Αυγής, για να κάνει κυριολεκτικά αβίωτο, το βίο των μεταναστών και των παιδιών τους, ακόμη και αυτών που κατοικούν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας.
Το ΣτΕ με μια ντροπιαστική απόφαση (60/2013) που παραπέμπει στις πιο μαύρες εποχές σκοταδισμού, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του «νόμου Ραγκούση» 3838/2010, η οποία προέβλεπε ότι μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις να αποκτηθεί η ιθαγένεια από μετανάστες ή παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο νόμος Ραγκούση αποτελούσε το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων. Αιτιολογώντας την ανάλγητη απόφασή τους, οι δικαστές του ΣτΕ υποστηρίζουν ότι ο συνταγματικός νομοθέτης «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων και διά της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο, κατ’ αρχήν, στο σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος» (jus sanguinis), δηλαδή την καταγωγή από Έλληνες γονείς».
Η απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια με αιτιολογήσεις ανοιχτά αντιδραστικές και ρατσιστικές, όπως αυτή που βασίζεται στο μουμιοποιημένο κριτήριο του «δικαίου του αίματος», ανοίγει διάπλατα το δρόμο και στο θεσμικό ρατσισμό πλέον ενώ νομιμοποιεί την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής και των νεοναζιστικών συμμοριών.
Είναι φανερό πως το ΣτΕ το οποίο ήδη με προηγούμενη απόφαση του έκρινε συνταγματικό (!) το Μνημόνιο, ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με την πολιτική ατζέντα του άθλιου «γκούβερνου» της λιτότητας και του ρατσισμού. Με την απόφαση του η οποία προσβάλει βάναυσα τις έννοιες της ισονομίας και της ισοπολιτείας, παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία της οποίας αποτελούν εδώ και καιρό οργανικό μέρος και ταυτόχρονα μετατρέπονται σε παρίες και υποψήφια θύματα των νεοναζιστικών συμμοριών.
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όσοι βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν, σπούδασαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη χώρα αλλά και όλοι όσοι τους στηρίζουν και τους ανέχονται, πως προοπτικά, τα παιδιά αυτά θα μετατρέπονται σε «παράνομους» μετανάστες προς απέλαση μόλις συμπληρώσουν τα δεκαοχτώ τους χρόνια!
Για όλους αυτούς και για το μαύρο αντιδραστικό μέτωπο που σχηματίζουν στη Βουλή ως πρόβα μελλοντικής διακυβέρνησης η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή ούτε βέβαια η γέννηση στη χώρα, ούτε η φοίτηση στα σχολεία για μια εξαετία αρκεί.
Αντίθετα πιέζουν προκλητικά ώστε να παρθούν αναδρομικά πίσω οι εγκρίσεις για χιλιάδες παιδιά που πήραν ήδη ιθαγένεια
Την ώρα που υπονομεύεται ανοιχτά η πολιτική της νομιμοποίησης των μεταναστών από τις μαζικές απολύσεις και την συρρίκνωση των υπηρεσιών στις «αποκεντρωμένες» διοικήσεις και τους Δήμους, η επίθεση στο δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών για ελληνική ιθαγένεια πάει χέρι-χέρι με τις ρατσιστικές πολιτικές της συγκυβέρνησης: των επιχειρήσεων σκούπα, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της FRONTEX, των δολοφονικών επιθέσεων από νεοναζιστικές συμμορίες αλλά και της απροκάλυπτης, ανατριχιαστικής συνεργασίας της Χρυσής Αυγής με την ΕΛΑΣ.
Η πρόσφατη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από νεοναζιστική συμμορία αλλά και ο θάνατος του Μπαμπακάρ Ντιάε πατέρα δύο παιδιών στο Θησείο μετά από καταδίωξη αστυνομικού της Δημοτικής Αστυνομίας δείχνουν το πιο φρικιαστικό πρόσωπο αυτών των πολιτικών.

Απέναντι σε αυτές τις δολοφονικές πολιτικές, οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων για όλους. Απαιτούμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία και ένα σχολείο που σέβεται όλους-ες χωρίς διακρίσεις καταγωγής, χρώματος του δέρματος, θρησκείας, ένα σχολείο που χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.
Ενόψει της 21ης Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των μεταναστών, των ανέργων και όλων των θυμάτων της καπιταλιστικής κρίσης.
Ζητάμε να αφιερωθεί μια, τουλάχιστον διδακτική ώρα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, προκειμένου να οργανωθούν συζητήσεις από τους εκπαιδευτικούς με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών μας.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να προχωρήσουν σε ενημερωτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία στις 21 Μάρτη, μέρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τους γονείς και τους αρμόδιους φορείς των Δήμων, όπως τα Συμβούλια Ένταξης μεταναστών.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στα συλλαλητήρια για Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, που διοργανώνουν στην πόλη μας οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις από την Τετάρτη 20 Μάρτη έως και το Σάββατο 30 Μάρτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR