Ads 468x60px

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα για την σύλληψη και τη δίκη του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα.

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 21/02/2013

Πρ. Κορομηλά 51

Τηλ./FAX 2310-229389

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622

e-mail: gelmeth3@gmail.com






Ψήφισμα για την σύλληψη και τη δίκη του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα.



Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου (μέρα γενικής απεργίας) η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (με τη διαδικασία του αυτόφωρου) τον Νίκο Καρανίκα με την κατηγορία της ανυποταξίας. Η όλη διαδικασία βασίζεται σε μια πρωτοφανή και εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία της νομοθεσίας που δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.


Να θυμίσουμε ότι ο Ν. Καρανίκας είχε συλληφθεί ως αντιρρησίας τον Αύγουστο του 1995 κι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, η οποία όμως μειώθηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (Δεκέμβριος 1995) σε ένα έτος με τριετή αναστολή. Στη διάρκεια της φυλάκισής του είχε υιοθετηθεί ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ ταυτόχρονα είχε αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βγαίνοντας από τις στρατιωτικές φυλακές του στρατοπέδου Παύλου Μελά έλαβε «φύλλο πορείας» για μια μονάδα στην οποία, φυσικά, ποτέ δεν παρουσιάστηκε. Τότε του ασκήθηκε δίωξη για λιποταξία, αλλά από την κατηγορία αυτή απαλλάχθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το 2000.


Συνελήφθη, λοιπόν, και οδηγήθηκε στο στρατοδικείο με τη διαδικασία του αυτόφωρου με βάση μια κατηγορία για ανυποταξία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 (δηλ. πριν 17 συναπτά έτη). Όπως είχε δηλώσει στην απολογία του στο τελευταίο δικαστήριο υπήρξε «πάντα ανυπότακτος αλλά ποτέ λιποτάκτης», από τους κοινωνικούς αγώνες εννοείται. Κι αυτό ακριβώς είναι που δεν του συγχωρεί η εξουσία. Ο Νίκος Καρανίκας ποτέ δεν κρύφτηκε και ποτέ δεν ιδιώτευσε. Είναι σταθερά ενεργός στα κοινωνικά κινήματα από ζητήματα γειτονιάς και καθημερινότητας, μέχρι περιβάλλοντος και δικαιωμάτων.


Η σύλληψη και η δίωξη του αποτελούν τμήμα της γενικότερης προσπάθειας τρομοκράτησης των ελεύθερων, αγωνιζόμενων ανθρώπων αυτής της χώρας από την τρικομματική κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της επιστράτευσης που θέλει να βάλει στον «γύψο» της υποταγής και της ιδιώτευσης ένα ολόκληρο λαό .


Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα.





Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (λεωφ. Καυταντζόγλου, πίσω από την ΕΡΤ3), Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 9 π.μ.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΑΝΟΣ ΤΡ. ΛΑΘΗΡΑ ΓΙΑΝΝΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR