Ads 468x60px

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κυβέρνηση και δήμοι χέρι-χέρι ενάντια στο δημόσιο σχολείο



ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ
Κυβέρνηση και δήμοι χέρι-χέρι ενάντια στο δημόσιο σχολειό


Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Παιδείας Νεάπολης-Συκεών που συγκλήθηκε την Τετάρτη 29/5  στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης μοναδικό θέμα ήταν η «χωροταξική κατανομή των σχολείων του δήμου».

Από την αρχή της συνεδρίασης καταθέσαμε την εξής πρόταση:

«επειδή
 α. δεν μας είχε αποσταλεί εισήγηση επί του θέματος,
β. δεν είχε προηγηθεί συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων γυμνασίων και λυκείων ως είθισται,
γ. δεν έγινε  καμιά διαβούλευση με τη δημοτική επιτροπή παιδείας του όμορου δήμου Παύλου Μελά και τα σχολεία της περιοχής Πολίχνης,
δ. έπρεπε στις 7.30 να παραβρεθούμε στη Γ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ,

ζητούμε αφού κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις εκ μέρους του Δήμου και  διατυπωθούν  οι αρχικές σκέψεις και αρχές των μελών της επιτροπής να αναβληθεί η λήψη  των τελικών αποφάσεων για να τις  συζητήσουν- εκτιμήσουν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούνται.»

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ο πρόεδρος της επιτροπής και εκπρόσωπος του δημάρχου, κ. Θώμογλου, αρνιόταν επίμονα να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση μας, διέκοπτε συνεχώς τις τοποθετήσεις μας, συκοφαντούσε και ειρωνεύονταν συνεχώς τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ που παρενέβη στην αρχή της διαδικασίας διατυπώνοντας τις προτάσεις της ΕΛΜΕ.

 Μετά την επίμονη παρέμβασή μας αποκάλυψε τα σχέδια του Δημάρχου που ήταν για μεν την περιοχή των Συκεών η συρρίκνωση του ήδη «ψυχορραγούντος» 2ου Γυμνασίου κατά 1 τμήμα ακόμα, ώστε να έχει 7 μόνο τμήματα(!) για τη δε περιοχή της Νεάπολης η μείωση των τμημάτων των 5 Γυμνασίων από 17 σε 11. Προτάσεις που μαθηματικά οδηγούν το 2ο γυμνάσιο σε κλείσιμο ενώ τα γυμνάσια της Νεάπολης σε συγχωνεύσεις .Με τις ενέργειες του αυτές ο δήμος για άλλη μια φορά παρεμβαίνει και επιδιώκει να καθορίσει τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων, πράγμα που δεν είναι στην αρμοδιότητά του.
 
Αντισταθήκαμε σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική  και υπερασπίσαμε αναλυτικά και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τη δυνατότητα να διατηρηθούν σε ΟΛΑ τα σχολεία τα ίδια τμήματα με ισόρροπη κατανομή του μαθητικού δυναμικού,  με μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα και χωρίς να θιγούν τα τμήματα των σχολείων είτε της Πολίχνης είτε του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

 Η χωροταξική κατανομή  είναι εργαλείο για την υλοποίηση μιας τέτοιας κατεύθυνσης ενώ ο δήμος τη χρησιμοποιεί για να προωθήσει προειλημμένες αποφάσεις συρρίκνωσης των σχολείων εξυπηρετώντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των εκπαιδευτικών  δαπανών. 

Καταθέσαμε την πρόταση του συλλόγου καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Συκεών για διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων του. 

Επισημάναμε ότι ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν στην 1η Γυμνασίου από τα δημοτικά σχολεία των Συκεών (368 )επαρκεί για ΟΛΑ τα σχολεία.  

Για τα σχολεία της Νεάπολης προτείναμε να γίνει συνάντηση με τη ΔΕΠ Πολίχνης και τους διευθυντές σχολείων ώστε να  διαμορφωθεί από κοινού διευθέτηση  της χωροταξικής κατανομής σε όφελος της διατήρησης της δυναμικότητας των σχολείων και της εξυπηρέτησης των μαθητών.

 Επειδή ούτε και αυτή η πρόταση μας έγινε δεκτή δηλώσαμε ότι δεν νομιμοποιούμε την εκβιαστική αυτή διαδικασία.

Η Γ΄ΕΛΜΕ-Θ συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της στο δήμο και τη διοίκηση της εκπαίδευσης θα απαιτήσει την άρση της απαράδεκτης αυτής απόφασης.

ΣΥΚΙΕΣ 30 -5-2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ, εκπρόσωπος της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ στην ΔΕΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ- ΣΥΚΕΩΝ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ, αναπληρωματική , εκπρόσωπος της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ στην ΔΕΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ- ΣΥΚΕΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR