Ads 468x60px

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η κυβέρνηση φεύγει, τα προβλήματα μένουν! Τα σωματεία μας στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας!


Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης
Η κυβέρνηση φεύγει, τα προβλήματα μένουν!
Τα σωματεία μας στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας!

1. Η επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η παταγώδης αποτυχία της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να εκλέξει πρόεδρο, εξέφρασε τα τεράστια αδιέξοδα της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου και την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της. Την δραματική διάψευση του success story και του «βγαίνουμε από το μνημόνιο», καθώς και την αδυναμία της να προχωρήσει στην ψήφιση νέων εφιαλτικών μέτρων που αποτελούν το νέο μνημόνιο, το οποίο έχει συναποφασίσει με τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ (νέο ασφαλιστικό - πλήρης διάλυσή του, νέο μισθολόγιο-πεινολόγιο, εργασιακό - μαζικές απολύσεις, αντισυνδικαλιστικός νόμος, νέες φοροεπιβαρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.)
2. Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην καρδιά μιας βαθιάς κρίσης του συστήματος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο με εργαλεία το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα προσπάθησαν να φορτώσουν το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων και να προωθήσουν σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Η κοινωνία, η εργασία, ασφάλιση, δημοκρατικές ελευθερίες, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία και υγεία βρέθηκαν σε συνεχή και εντεινόμενη επίθεση.
3. Μέσα σ' αυτό το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο ο χώρος της εκπαίδευσης με τις συνεχείς αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις Κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ βιώνει την εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση, η οποία τείνει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά στη βάση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
4. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να καταδικαστούν οι αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές Nα ανατραπεί η πολιτική του «μαύρου μετώπου» κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και όλων όσων συμμετείχαν στη διαχείριση της μνημονιακής επίθεσης. Να τσακιστεί εκλογικά η νεοναζιστική ρατσιστική Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, η ανατροπή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων θα κριθεί τελικά στο κοινωνικό πεδίο, στους αγώνες των ίδιων των εργαζομένων. Γιατί είναι ακριβώς το έδαφος των συλλογικών συμφερόντων, των αναγκών και δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις συντηρητικές πολιτικές που θα συνεχίσουν να εκπορεύονται από το κεφάλαιο και την ΕΕ. Πολύ περισσότερο σήμερα, που σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις, επιχειρηματικά συμφέροντα, και οργανισμοί επιδιώκουν να σαρώσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων και να λύσουν την κρίση του καπιταλισμού προς όφελός τους.
5. Αρωγός και συνένοχος στην αντιλαϊκή λαίλαπα, ήταν ο υποταγμένος, κρατικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, τύπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που αποδείχτηκαν ανίκανες να διαχειριστούν το μαζικό αγώνα με 24ωρες απεργίες και την απουσία οποιασδήποτε κλιμάκωσης με αποφασιστικές μορφές του αγώνα. ΕΛΜΕ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία διαφοροποιήθηκαν από αυτό το μοντέλο συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η δράση τους στηρίχθηκε σε μια άλλη αντίληψη για το συνδικαλιστικό κίνημα, βασισμένη στον αγωνιστικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων.
6. Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις εκτιμούν ότι οι μάχες που μας περιμένουν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ότι μπροστά στη σοβαρότατη πολιτική συγκυρία, είναι κρίσιμο το εργατικό κίνημα να σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Μισθοί, στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, που χτυπήθηκαν αλύπητα, χωρίς αναμονή, θα πρέπει αποτελούν το επίδικο μεγάλων αναμετρήσεων παντού. Ο έλεγχος όμως των μεγάλων συνδικάτων από «συμμαχίες προθύμων» που -αποδεδειγμένα, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουν να δίνουν στήριξη σε συντηρητικές επιλογές- δυσκολεύει τα πράγματα. Απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής που θα προωθεί τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με στόχο να ανατραπεί από το ίδιο το κίνημα η πολιτική της μνημονιακής βαρβαρότητας. Για να διαγραφεί το χρέος, για έξοδο από το Ευρώ. Για να ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου στην κατεύθυνση της εξόδου από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Για να αλλάξει η πολιτική και όχι ο διαχειριστής. Σε αυτό καλούνται να συμβάλουν με την κοινή δράση δυνάμεις και αγωνιστές που μιλούν στο όνομα των εργατικών συμφερόντων, παρά τις σοβαρές ιδεολογικές - πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους και χωρίς να μένουν στην αγωνιστική πλειοδοσία μόνο στα λόγια, αλλά ούτε να υπηρετούν μια ηττοπαθή κομματική πρακτική.
7. Πρόγραμμα αιτημάτων, διεκδικήσεων και πολιτικών στόχων στη βάση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ και τις μεγαλειώδεις Γ/Σ των ΕΛΜΕ του Μαΐου – Σεπτεμβρίου του 2013 που κινητοποίησαν ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο τον κόσμο της εκπαίδευσης. Αιτήματα - στόχοι πάλης:
 – Καμία απόλυση. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Να επαναλειτουργήσουν οι τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και να επιστρέψουν στα σχολεία οι συνάδελφοι που είναι σε διαθεσιμότητα. Να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι διοικητικοί των ΑΕΙ.
 – Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδημοκρατικό – αντιεκπαιδευτικό – αντιεργασιακό πλαίσιο που ισχύει στην παιδεία: της αξιολόγησης – χειραγώγησης, του ενιαίου μισθολογίου, του νέου Λυκείου, του πειθαρχικού δικαίου, των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, κ.ά.
 – Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ ή το 15% του προϋπολογισμού. Άμεση έκτακτη γενναία οικονομική επιχορήγηση των σχολείων για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων τους, τη βελτίωση της λειτουργίας τους, για τη σίτιση, ασφάλιση – υγεία των μαθητών μας.
 – Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων των μισθών. Διπλασιασμό του μισθού του πρωτοδιόριστου και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που καταργήθηκε. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για όλους. Καμιά περικοπή σε συντάξεις και ΕΦΑΠΑΞ, πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.
 – Όλοι οι εκπαιδευτικοί μόνιμοι, με σταθερή εργασία. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Διορισμοί σε αντιστοιχία ένας προς έναν (1/1). Μαζικοί Διορισμοί 6.000 καθηγητών, τώρα. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στην κατεύθυνση, 10 στα εργαστήρια για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 – Επαναλειτουργία των καταργημένων και συγχωνευμένων σχολείων. Δημόσια ετήσια περιοδική επιμόρφωση. Επαναλειτουργία της Πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της Ενισχυτικής διδασκαλίας με ουσιαστικούς όρους, μέσω διορισμού εκπαιδευτικών και λειτουργίας στα σχολεία.
 – Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Σύλλογος διδασκόντων με ουσιαστικές αρμοδιότητες, βασικό όργανο της σχολικής ζωής και συλλογικό όργανο διοίκησης του σχολείου.
 – Κατοχύρωση ουσιαστικών Συμβάσεων εργασίας και Κλαδικής Εκπαιδευτικής Σύμβασης εφ’ όλης της ύλης που θα περιλαμβάνει το μισθολογικό – ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό – εκπαιδευτικό πεδίο.
 – Επαναφορά του ωραρίου μας στην προ του 2013 κατάσταση.
 – Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Δίχρονη προσχολική αγωγή. Ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης για να ενταχθεί στο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σε μια προσπάθεια συνδυασμού της γενικής μόρφωσης με την πολυτεχνική γνώση, δηλαδή βασικές επιστημονικές γνώσεις πάνω στους τομείς της παραγωγής. Αυτό απαιτεί την αξιοποίηση εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 – Οργανικές θέσεις για όλους με διατήρηση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και ο διορισμός. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές με κριτήρια, μόρια, διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Τα πάντα στη δημοσιότητα!
 – Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες των εργαζομένων.
 – Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό.
Πολιτικοί στόχοι του κινήματος, όπως αποφασίστηκαν από το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ:
 – Έξω η τρόικα των ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ από την Ελλάδα μαζί με όλους τους παραμηχανισμούς της ΕΕ, κατάκτηση και διεύρυνση της εργατικής λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για τις τύχες του.
 – Ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων κι όλου του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένει, όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτό.
 – Έξοδος από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων, καταδίκη και άρνηση συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο.
 – Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και όλων των κυβερνητικών παραλλαγών άσκησης αυτής της πολιτικής, μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.
 – Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το ληστρικό – τοκογλυφικό χρέος.
 – Δεν πουλάμε! Δεν παραχωρούμε το δημόσιο πλούτο! Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στο λαό. Γιατί χωρίς δημόσια-υγεία, παιδεία, δημόσιες τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, παραγωγή ρεύματος, νερό, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοπρεπούς κοινωνικής οργάνωσης. Γιατί εμείς μοχθούμε για να δημιουργηθεί ο κοινωνικός πλούτος και μας ανήκει.
 – Καμιά ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα. Δημόσιες όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες. Δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, υποδομές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR