Ads 468x60px

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέχεια των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος με τη νέα σχολική χρονιά

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                      Θεσσαλονίκη 7/9/2015
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
e-mail: gelmeth3@gmail.com
http://3elmethess.blogspot.gr/
η Γ΄ ΕΛΜΕ στο διαδίκτυο 

Συνέχεια των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος με τη νέα σχολική χρονιά 

Το νέο σχολικό έτος ξεκινάει με ευχές αλλά και με αγωνιστικότητα του κλάδου για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των δικαιωμάτων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο.

Τα κύρια προβλήματα στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι:
Τα κενά στην εκπαίδευση με συντηρητικό υπολογισμό είναι περίπου 8.000 στη Δευτεροβάθμια και 13.000 στην Πρωτοβάθμια. Στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι περίπου 350 και στο νομό, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, περίπου 2.000. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Το υπουργείο προσανατολίζεται να … λύσει το πρόβλημα με τα μνημονιακά εργαλεία που διαθέτει: Μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών, με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με επαναφορά παλαιότερης εγκυκλίου για 27 μαθητές με δυνατότητα προσαύξησης +10%. Δηλαδή 30 μαθητές ανά τμήμα. Στην πράξη βέβαια, σε αρκετά σχολεία με ανεπάρκεια αιθουσών, οι 30 μαθητές έχουν γίνει μόνιμο καθεστώς τα τελευταία χρόνια. Στο προηγούμενο σχολικό έτος ένας αριθμός κενών δεν καλύφθηκε ποτέ, γεγονός που πιθανόν θα επαναληφθεί και φέτος. Στο μνημόνιο που ψηφίστηκε σχεδιάζεται νέα αύξηση του ωραρίου!
Οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ που επαναλειτουργούν και πάλι από φέτος στη Β’ Λυκείου. Στους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων παρατηρούνται πλεονάσματα, και προκύπτει το πρόβλημα της κάλυψης του διδακτικού τους ωραρίου.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών - ωρομισθίων συναδέρφων θα καθυστερήσουν και για την εξοικονόμηση πόρων το υπουργείο προσανατολίζεται σε προσλήψεις από το Νοέμβριο και μετά! Οι υποψήφιοι αναπληρωτές για φέτος ταλαιπωρούνται μετά από την
ακύρωση των αιτήσεων και καλούνται όλοι να ξανακάνουν νέες αιτήσεις μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν στο ΣΤΕ που σταμάτησαν τη διαδικασία των προσλήψεων.
Οι διορισμοί τους ως αναπληρωτές αναμένονται πολύ λιγότεροι από πέρυσι. Αλλά και οι πίνακες από τους οποίους υπήρχε πρόβλεψη για μόνιμο διορισμό είναι κλειδωμένοι με το πρόσχημα της μη διενέργειας διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. Έτσι είναι καταδικασμένοι σε εργασιακή ομηρεία. Από τη μια καλύπτουν τα κενά στα σχολεία προσφέροντας την εργασία τους και από την άλλη κινδυνεύουν με εξώθηση στην ανεργία ή εργασία με καθεστώς αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου ή ωρομισθίου, ανάλογα με τη συγκυρία των αναγκών σε κάθε σχολικό έτος.
Φέτος είχαμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση της διαδικασίας των αποσπάσεων με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι συνάδερφοι που έκαναν αίτηση πώς να προγραμματίσουν το άμεσο μέλλον ανάλογα με το αν εγκριθεί ή όχι η απόσπασή τους. Με παρέμβαση της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο δόθηκε η δυνατότητα στους συναδέρφους να παρουσιαστούν στην πλησιέστερη Διεύθυνση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Δυστυχώς παρατηρείται και φέτος το φαινόμενο της ανισότητας στις αποσπάσεις στην Πρωτοβάθμια στις θέσεις των κοινών ειδικοτήτων για τις οποίες υποβάλλουν αίτηση απόσπασης συνάδερφοι της Πρωτοβάθμιας και συνάδερφοι που προέρχονται από την Δευτεροβάθμια. Στις ειδικότητες αυτές το Υπουργείο καλύπτει τα κενά αποσπάσεων της Πρωτοβάθμιας με συναδέρφους από την Δευτεροβάθμια και οι αιτήσεις των συναδέρφων της Πρωτοβάθμιας δεν ικανοποιούνται. Αυτό δημιουργεί μεγάλες εντάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων.

Το Δ.Σ. της Γ’ ΕΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε το εκπαιδευτικό κίνημα να απαιτήσει την άμεση λύση προβλημάτων. Να σταματήσει τον κατήφορο και τη διάλυση της εκπαίδευσης.

• Ζητάμε μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών από τους πίνακες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και συμπληρωματικά με βάση το χρόνο απόκτησης πτυχίου.
• Όχι στην περαιτέρω συρρίκνωση των σχολείων με συγχωνεύσεις τμημάτων. Να μην ισχύσει η εγκύκλιος του 27 +10%.
• 20 μαθητές στο τμήμα. Εφαρμογή της διάταξης που αναφέρεται σε μείωση του αριθμού των μαθητών όταν υπάρχουν παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
• Ολιγομελή τμήματα ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
• Πλήρη κάλυψη των δαπανών στην εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεση απόδοση της 3ης δόσης στις σχολικές επιτροπές.
• Κάλυψη του ωραρίου των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που επαναλειτουργούν, με διάθεσή τους στην γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων τους.
• Προσλήψεις αναπληρωτών στα λειτουργικά κενά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
• Ζητούμε τη συνεξέταση των αιτήσεων των κοινών ειδικοτήτων με βάση ενιαίο πίνακα μορίων για να διασφαλιστεί διαφάνεια και ισότητα στις αποσπάσεις.
• Να ανακοινώνονται από τα ΠΥΣΔΕ τα κενά στις διαθέσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου (ολόκληρα κενά ή κενά σε ώρες). Απαιτούμε διαφάνεια και στις διαθέσεις των εκπαιδευτικών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΟΡΓΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                       ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR