Ads 468x60px

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Απόφαση Γ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ, 21-1-2016




Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                       Θεσσαλονίκη  23/01/2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622                                  
e-mail:  gelmeth3@gmail.com                      
http://3elmethess.blogspot.gr/            
Απόφαση Γ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ 21-1-2016
Στην τελική ευθεία ψήφισης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου εκτρώματος μπαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πλήρη συμπόρευση με τα συμφέροντα κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Το στόρυ των «σκληρών διαπραγματεύσεων» με τους  «Θεσμούς», που έχουν αρχίσει πάλι να παίζουν σε επεισόδια τα ΜΜΕ, έχουμε πια την εμπειρία για το τι επιδιώκει και πού οδηγεί. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιέχει ακόμη χειρότερα μέτρα από τα ήδη προβλεπόμενα στην κυβερνητική πρόταση και ταυτόχρονα θα εγκλωβίσει τη λαϊκή οργή μέσω εκβιασμών.
Με τη νομιμοποίηση των προηγούμενων ήδη ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων που ορίζουν αύξηση των ορίων ηλικίας  στα 67 χρόνια ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς και αύξηση των εισφορών υγείας στους ήδη συνταξιούχους, προτείνεται επιπλέον να εφαρμοστούν από το 2016:
·        Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας), των ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους και ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ).
·            Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, αφού αυτές επαναϋπολογίζονται. Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ το μέγιστο τώρα π.χ. για 67 χρονών και λιγότερα από 40 χρόνια εντός χώρας, μειώνεται κατά το 1/40 για κάθε χρόνο) και της ανταποδοτικής σύνταξης, από τις
ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή θα υπολογίζεται πλέον, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, ενός μειωμένου συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή (!) του τελευταίου έτους. Αυτό σημαίνει μειώσεις πάνω από 25% σε εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστικό βίο 30 – 33 χρόνια και ψίχουλα για τη νέα γενιά των ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων. Το ποσό της μείωσης των σημερινών συντάξεων, θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, μέχρι το 2018 και μετά θα παύει σταδιακά να υπάρχει.
·      Δραστικές μειώσεις μέχρι και σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, αφού θα εξαρτάται η παροχή τους από τα δημογραφικά δεδομένα (όσο περισσότεροι θα είναι οι προβλεπόμενοι δικαιούχοι, τόσο μικρότερο το ποσό), τη μετονομασμένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% των συντάξιμων αποδοχών για κάθε χρόνο ασφάλισης.
Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, δεδομένου ότι ο συντάξιμος μισθός είναι χαμηλότερος, πρέπει να δουλεύει πάνω από 45 χρόνια! Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% για τους ασφαλισμένους και 4% για τους εργοδότες (από 3% και 3% αντίστοιχα). Σημειωτέον ότι οι εισφορές των εργοδοτών μειώθηκαν κατά 3,9 μονάδες τα τελευταία χρόνια.
·      Καμιά μέριμνα κοινωνικού πόρου ή άλλης ενίσχυσης από το κράτος, για το Μετοχικό Ταμείο, που εγκαταλείπεται στην πολιτική της συνεχούς μείωσης των μερισμάτων που δίνει, μέχρι την οριστική του κατάρρευση ή την ισοδύναμη αντικατάσταση του με επαγγελματικό ταμείο, αν γίνει αποδεκτή η σχετική πρόταση της «επιτροπής τεχνοκρατών» Κι ακόμη:
·      Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν αρχικά 70.000 δικαιούχοι, μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2019.
·      Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20%, μέχρι το 2019 και υπολογισμός εισφορών επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
·      Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δε θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα παίρνονται κι άλλα αν απαιτείται από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει αντιδραστικά το νόμο Γιαννίτση, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών», το νόμο 3863/2010 Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Τσακίζει τους εν ενεργεία ασφαλισμένους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ήδη συνταξιούχους, τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, τη νεολαία και όλα αυτά προκειμένου να μην πληρώσει το κεφάλαιο όσα έκλεψε από τη συνεχή μείωση των μισθών, τη μαύρη, απλήρωτη ή ελαστική εργασία και τη συνεχή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτές που ποτέ δεν αποδόθηκαν, από τις απαλλαγές και τη λεηλάτηση των αποθεματικών των ταμείων. Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Αποσκοπεί στο να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. Είναι μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων.
Κατεδαφίζουν το κολοβό, αναδιανεμητικό σύστημα, που είχε τη λογική οι «δυνατοί»,  δηλαδή οι εργαζόμενοι, να στηρίζουν τους «αδύναμους», παιδιά, γέροντες, αρρώστους. Το αστικό πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις διαχείρισης των συμφερόντων του, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού καταβύθισαν τα εργατικά δικαιώματα στη θάλασσα της ανεργίας, της ελαστικής και της μαύρης – απλήρωτης εργασίας και αντέστρεψαν τους ρόλους, μετατρέποντας τη «σύνταξη» σε μέσο επιβίωσης ολόκληρων οικογενειών, τώρα τη λεηλατούν κι αυτή. Διαλύουν ό,τι άφησαν όρθιο από το δημόσιο, ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντας το σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό. Όποιος έχει, θα πληρώνει για την υγεία του αλλά και για την πιθανότητα να πάρει κάτι παραπάνω από ένα επίδομα πείνας στα βαθειά γεράματα.
Τα ίδια μέτρα ψήφιζε και η λεγόμενη «αντιπολίτευση» όταν ήταν κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς «οικουμενικά» κυβερνούν. Τα ίδια ψέματα λένε στο λαό, με τα ίδια ακριβώς λόγια. Ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές! Ότι οι κοινοί κανόνες φτώχειας και ισοπέδωσης των δικαιωμάτων μας είναι ισότητα και δικαιοσύνη! Ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των «θυσιών»! Απέναντι στη συναίνεσή τους για την καταστροφή μας, απαντάμε με μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό, με ταξικό πόλεμο. Δε ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση». Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!
Όλοι σε θέση μάχης. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» - κοροϊδία. Καλούμε τώρα όλες τις μαχόμενες δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης, σε μια πραγματική και όχι εικονική μάχη για να μπλοκάρουμε τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Να μην τολμήσουν να τον φέρουν στη Βουλή. Να διαμορφωθεί καυτό έδαφος οργής παντού με μαζικά συλλαλητήρια, καταλήψεις, δυναμικές ενέργειες, απεργιακό βήμα και κλιμάκωση, που να μην επιτρέψει να καταπατηθεί για μια ακόμη φορά η λαϊκή θέληση. Κάθε ημέρα και ένα αγωνιστικό γεγονός.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
·      Οργανώνουμε την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας με μέτρα στήριξής της ( ενημερώσεις στα σχολεία, πανό στα σχολεία, κοινή αφίσα των ΕΛΜΕ, συνέντευξή των ΕΛΜΕ, παρέμβαση από την ΕΡΤ3, κ.ά.). Συμμετέχουμε στην προσυγκέντρωση των ΕΛΜΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα, στις 10.00 μ.μ. Αποφασίζουμε, επιδιώκουμε και συμβάλλουμε να γίνει κοινή πορεία όλων των συγκεντρώσεων την ημέρα της απεργίας.
·      48ωρη απεργία στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα, 15 μέρες μετά την 24ωρη της 4ης Φλεβάρη (Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Φλεβάρη) ή με την κατάθεση του ν/σ (εφόσον κατατεθεί νωρίτερα) και αμέσως μετά Γ.Σ., οι οποίες προτείνουμε να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η πρότασή μας είναι ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα πάλης με χαρακτηριστικά παρατεταμένου, αποφασιστικού και πολύμορφου αγώνα, π.χ. 48ωρες, ή 3ήμερες απεργίες την εξέλιξη των οποίων θα καθορίζουν οι Γ.Σ. Την απόφαση κλιμάκωσης προκειμένου να πάρει ο αγώνας  πανεκπαιδευτικά, πανδημοσιοϋπαλληλικά  και πανεργατικά χαρακτηριστικά,  η ΟΛΜΕ  θα την απευθύνει σε ομοσπονδίες και σωματεία άλλων κλάδων.
Πριν και μετά τη 48ωρη, οργανώνουμε πανελλαδικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και δυναμικές ενέργειες παντού. Περικυκλώνουμε τη Βουλή, δεν τους αφήνουμε να το ψηφίσουν.
·      Μπροστά στο μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού να δημιουργηθεί στην ΕΛΜΕ Επιτροπή Αγώνα που θα συμβάλλει στην ουσιαστική και μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στον αγώνα.
·      Τοπικούς συντονισμούς των εκπαιδευτικών σωματείων με τους διδασκαλικούς συλλόγους και άλλα  πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής. Συντονισμό ενεργειών και κοινό μέτωπο, όλων των εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.
·      Συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην πρωτοβουλία συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων όλων των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, που θα ξεπερνά τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, υποταγμένος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
·      Πανό-αφίσες-κάθε μορφή προπαγάνδισης των αιτημάτων μας.
·      Μαζική συμμετοχή, στα συλλαλητήρια που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, δίνοντάς τους μαχητικό χαρακτήρα
-    Θεσσαλονίκη: Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016.  Συμμετέχουν και τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ακόμη:
·      Απαιτούμε, επιβάλλουμε χρόνο για ενημέρωση των εργαζομένων ή συμμετοχή σε συζητήσεις στα ΜΜΕ. Δεν παλέψαμε για να γίνει η ΕΡΤ κυβερνητικό φερέφωνο.
·      Απαιτούμε από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να αποχωρήσει από όποιον «διάλογο» συμμετέχει με την κυβέρνηση, πρώτα και κύρια από τον περίφημο «Εθνικό Διάλογο» για την παιδεία. Εκπαιδευτικός στα 67, σε τάξη με πεινασμένα παιδιά μιας καθημαγμένης κοινωνίας, είναι διάλογος απάτης και συνενοχής. Κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση.
·      Οι βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, είναι απέναντί μας. Όσοι πέρασαν από τα σωματεία μας να δεσμευτούν με δήλωσή τους ότι δε θα το κάνουν, αλλιώς να διαγραφούν.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
·      Καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους.
·      Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
·      Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
·      Πλήρης ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους, αναπληρωτές, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μορφές κατάρτισης ή μαθητείας κλπ και για τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας-δουλείας.
·      Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.
Στον αγώνα αυτόν ακουμπούν και όλα τα αιτήματά μας για το μισθό, το σχολείο, τους διορισμούς, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη μονιμότητα και οργανικότητα.
Απαιτούμε τώρα :
·      Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση.
·      Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
·      Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
Συγκρουόμαστε, ανατρέπουμε ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας και των δίκαιων αιτημάτων μας. Επαναφέρουμε τις ψηφισμένες διεκδικήσεις του κλάδου: Ενάντια στη μηχανή του χρέους, διεκδικώντας την κατάργησή του, ενάντια στους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», διεκδικώντας την κατάργηση «του συμφώνου σταθερότητας», ενάντια στους νόμους των αγορών, του κεφαλαίου και των τραπεζών, διεκδικώντας την εθνικοποίηση των τραπεζών, ενάντια στο σφαγείο της ΕΕ και της ΟΝΕ, διεκδικώντας  τη ρήξη/έξοδο από Ευρώ και ΕΕ, ενάντια στη μέγγενη της πολιτικής του ΔΝΤ και των ιμπεριαλιστών, τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση, πολιτικό προσωπικό ή μηχανισμό που τα ανέχεται, τα προωθεί ή θα τα προωθήσει στέλνοντας στον καιάδα τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα. Διεκδικούμε την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ- Κεφαλαίου.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Άλλος δρόμος υπάρχει!
Είναι αυτός που ανοίγουν οι αγώνες μας. Η δύναμη του οργανωμένου λαού!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                            ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR