Ads 468x60px

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                            Θεσσαλονίκη  14/02/2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622                                  
e-mail:  gelmeth3@gmail.com                      
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ !
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η τραγωδία  των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη συνεχίζεται. Η προσφυγική κρίση αποκτά νέες πιο δραματικές διαστάσεις.
Καθημερινή πια είναι η είδηση για νέα ναυάγια με  πνιγμένους πρόσφυγες, κυρίως παιδιά και γυναίκες. Μόνο το Γενάρη του 2016 φτάσαμε στον  τραγικό απολογισμό των 272 πνιγμένων στο τραγικό δρομολόγιο.  10.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα έχουν χαθεί τα ίχνη τους στην Ευρώπη.
Χιλιάδες πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ειδομένη συνεχίζουν με ευθύνη της κυβέρνησης να αναγκάζονται να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα  και μέσα στο κρύο σε ένα ..βενζινάδικο (!!!) 20 χιλ.  πριν τα σύνορα και να εμποδίζονται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που έχουν απομείνει  στην Ειδομένη. Από την άλλη μεριά των συνόρων (FYROM) υψώνονται νέοι φράκτες κατ’ εντολή της ΕΕ.
Αντί να ανοίξουν οι φράχτες στον Έβρο για μόνιμη ασφαλή διέλευση των προσφύγων, επιστρατεύονται η FRONTΕX και ο στόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο  η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για να
εμποδίσουν τους πρόσφυγες και …συλλαμβάνονται την ίδια ώρα οι εθελοντές διασώστες.
Παράλληλα προχωρά δημιουργία συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της ΕΕ που θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία του κράτους-μέλους !
 Αντί να δημιουργηθούν δομές για την αξιοπρεπή, προσωρινή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση, πληροφόρηση και μετακίνηση των προσφύγων, ετοιμάζονται με την συμμετοχή του στρατού (!) θηριώδη hot spot σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο και  δημιουργούνται 2 χώροι συγκέντρωσης προσφύγων στα στρατόπεδα Σχιστού και Σίνδου.  Οι χώροι αυτοί  θα λειτουργούν ως  μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής των προσφύγων. Πρόκειται για μέτρο εγκλεισμού και γκετοποίησης όσων παραμείνουν στη χώρα, στα πρότυπα των στρατοπέδων του Λιβάνου.
Το γεγονός αυτό εγείρει και φοβικά αντανακλαστικά τα οποία αξιοποιούνται θρασύτατα από φασιστικά στοιχεία που  βρίσκουν ευκαιρία να σπείρουν το μίσος ενάντια στα θύματα της προσφυγικής κρίσης, όπως φάνηκε με τις «κινητοποιήσεις» στη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης  στην Κω και αλλού.
Η κυβέρνηση συμμορφώνεται σταδιακά στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό που θεωρεί τους πρόσφυγες- απόβλητα και «απειλή» λόγω του μεγάλου αριθμού τους και του άλλου «πολιτισμού» τους, ενώ  ταυτόχρονα τους χρησιμοποιεί επιλεκτικά για φθηνό εργατικό προσωπικό. Οι αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις των χρημάτων και προσωπικών ειδών  των προσφύγων, το μαρκάρισμα στις πόρτες των σπιτιών που διαμένουν πρόσφυγες στη Βρετανία, οι δηλώσεις του Βέλγου υφυπουργού «πνίξτε του μετανάστες», η κατασκευή και νέων φρακτών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία συνιστούν μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής  στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπει σε πογκρόμ και την εποχή του ναζισμού.
 Η πολιτική αυτή  συμπληρώνει την ιμπεριαλιστική πολιτική των πολέμων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. που παράλληλα με την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τους ISIS  έχουν μετατρέψει κυρίως την Συρία σε πεδίο βολής  προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή, νέα αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς και εγκυμονούν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να μη δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης

  • Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.

  • Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής.. Όχι σε δημιουργία στην Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής

  • Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου.

  • Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.

  • Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.

  • Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.

  • STOP στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας. Έξω το NATO από το Αιγαίο

  • Nα κλείσουν οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες .
1.    Να συγκεντρώσουμε εκ νέου είδη πρώτης ανάγκης τρόφιμα, ρούχα φάρμακα και να οργανώσουμε νέα αποστολή στην Ειδομένη το επόμενο διάστημα.
2.    Να εντείνουμε την ενημέρωση των μαθητών μας και της κοινωνίας  με συζητήσεις, προβολές, προγράμματα κ.α. για τα αίτια της προσφυγιάς, να καλλιεργήσουμε πνεύμα αλληλεγγύης ενάντια σε ρατσιστικές αντιλήψεις και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, αντιπολεμική –φιλειρηνική συνείδηση και στάση. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  και το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ της συναδέλφισσας Νίνας Γεωργιάδου από την Κάλυμνο    Νο passport https://youtu.be/9OPQ0rrzXWg)
3.    Να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταγγελίας των πολέμων και της Ευρώπης φρούριο που εγκαταλείπει τις αξίες της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                            ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR