Ads 468x60px

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας



 Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                       Θεσσαλονίκη 8 /3/ 2016
Πρ. Κορομηλά 51 τκ 54622 
Τηλ. Επικοινωνίας: 6979850143
e-mail: gelmeth3@gmail.com
 Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί  ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η μέρα αυτή τιμά τη Γυναίκα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά της, για την ειρήνη, για έναν κόσμο καλύτερο γι’ αυτήν και τα παιδιά της και βέβαια δεν έχει σχέση με την  ανούσια μέρα που οι γυναίκες «γιορτάζουν» και «διασκεδάζουν» μεταξύ τους, εικόνας που επιχειρείται να προβληθεί  από την κυρίαρχη ιδεολογία για να αλλοιώσει  το πραγματικό νόημα της γιορτής.
Η Β΄ Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δυο βασικά συνθήματα: την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη.
Η επέτειος αναφέρεται στις 8 του Μάρτη 1857, όταν οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργίες και διαδηλώσεις, ζητώντας εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών και μείωση των ωρών εργασίας στις 10 από τις 16 που ήταν μέχρι τότε.  Ζητούν ακόμη να σταματήσουν οι διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους. 
Οι διαδηλώσεις, μαζικές και μαχητικές  βάφτηκαν στο αίμα, ο αγώνας, όμως, εκείνων των γυναικών έγινε σύμβολο και παράδειγμα για τις γυναίκες  που ονειρεύονται και παλεύουν για έναν κόσμο χωρίς κοινωνική αδικία, χωρίς πολέμους, χωρίς πρόσφυγες, χωρίς πεινασμένα παιδιά, με ισότιμη συμμετοχή   σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής. Από τότε μέχρι σήμερα οι γυναίκες πρωτοστατούν στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, για κατάργηση της ταξικής ανισότητας, αλλά και της γυναικείας ανισοτιμίας,  για εθνική ανεξαρτησία. 
 Σ’ αυτούς τους αγώνες, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που με ευαισθησία και αγάπη πάλεψαν για να μεταδώσουν στους μαθητές τους, και σ’ όλο τον κόσμο, τις αξίες  αυτές. 
Ιδιαίτερα σήμερα, προβάλλει  επιτακτική η ανάγκη ο αγώνας των γυναικών να ενταθεί, μέσα από το εργατικό λαϊκό κίνημα,  για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο,  με εξασφαλισμένο το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη μόρφωση, στην εργασία, στον πολιτισμό.
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ               ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR