Ads 468x60px

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΑ ΓΕΛ

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                Θεσσαλονίκη   19 -1- 2017

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com


«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΑ ΓΕΛ

Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στις 23/12/2016 στα σχολεία τις οδηγίες για την εκπόνηση των «δημιουργικών εργασιών» (Δ.Ε.) στα ΓΕΛ (αρ. 8 ΠΔ 46/2016) ύστερα από εισήγηση του ΙΕΠ!…  Οι οδηγίες του Υπουργείου ακολουθούν παλαιότερες προτάσεις από το 1994 και δεν αποτελούν παρά αντιγραφή του Π.Δ. 60/2006, αρ.8, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, προφανώς γιατί οι εμπνευστές του κατάλαβαν πως αυτό ήταν αδύνατο στην υπάρχουσα δομή και λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Οι πομπώδεις εκφράσεις περί «δημιουργικής ικανότητας», ερευνητικού πνεύματος», «ελεύθερης επιλογής θέματος από μαθητές» κλπ  δεν μπορούν να κρύψουν πως οι λεγόμενες δημιουργικές εργασίες δεν είναι ούτε δημιουργία, ούτε έρευνα, ούτε εργασία.  Σκοτώνουν εξ αρχής τη μαθητική δημιουργικότητα, αφού
αφορούν τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αυτά και όχι τις κλίσεις και το μεράκι του μαθητή για τη διερεύνηση σκέψεων και ερωτημάτων από κάποιο επιστημονικό, καλλιτεχνικό αντικείμενο.  Είναι φανερό πως δημιουργία και ελεύθερη σκέψη δεν συνάδουν με ανταγωνισμό, αξιολόγηση και βαθμούς.

Σύμφωνα με τους συντάκτες των οδηγιών, στόχος είναι να δοθεί «έμφαση περισσότερο στη διαδικασία εκπόνησης… και λιγότερο στην εξαντλητική διερεύνηση του υπό μελέτη θέματος». Υποβαθμίζεται με άλλα λόγια το γνωστικό κομμάτι και το περιεχόμενο της έρευνας  προς όφελος της τυποποιημένης  διαδικασίας και των κανόνων του «παραδοτέου».

Είναι σαφές, επίσης, πως η επιλογή θέματος από τους μαθητές δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά ενδιαφέροντα τους, αφού καλούνται να δηλώσουν τρία θέματα και… «όποιο προκύψει».

Είναι κοροϊδία το Υπουργείο να κηρύσσει στους μαθητές τη δημιουργικότητα, όταν στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων  και του δημοσιονομικού κόφτη , οι βιβλιοθήκες, τα εποπτικά μέσα, τα εργαστήρια και οι υλικοτεχνικές υποδομές  θεωρούνται πολυτέλεια και περικόπτονται διαρκώς, ενώ οι μαθητές ανά τάξη αυξάνουν.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων επωμίζονται νέα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη στην ήδη πολύ επιβαρυμένη καθημερινότητά τους.

Διότι καλούνται να φορτωθούν όλη τη γραφειοκρατία που προκύπτει (θέματα, ομαδοποίησή τους, κατανομή μαθητών, αλλαγή ωρολογίων  προγραμμάτων, συνεδριάσεις κλπ), όταν μεγάλο κομμάτι εκπαιδευτικών περιφέρεται  σε πάνω από 3 σχολεία και ο σταθερός αριθμός καθηγητών στο κάθε σχολείο  που θα επωμισθεί αυτή τη διαδικασία είναι ακόμη μικρότερος από άλλες χρονιές.

Ο απόλυτος ευτελισμός όμως της παιδαγωγικού και επιστημονικού  ρόλου του σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι οι «Ημέρες της Δ.Ε». Σε μεικτά τμήματα των 27 μαθητών μέσα σε δύο 7ωρα και αφού εξαιρεθούν οι διδάσκοντες στη Γ΄ Λυκείου, οι περιφερόμενοι εκπαιδευτικοί και λογικά όσοι δεν διδάσκουν γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα (οπότε ποιοι απομένουν;) οι μαθητές θα ταξινομήσουν το υλικό, θα το επεξεργαστούν και τη δεύτερη μέρα θα το συνθέσουν, θα φτιάξουν την πραγματεία  και θα το παρουσιάσουν. Επίσης, μπορούν να το δημοσιεύσουν γιατί μην ξεχνάμε η αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση έρχεται. Δεν έχει καμία σημασία αν ο εποπτεύων καθηγητής δεν είναι και ο επιβλέπων για το σύνολο του τμήματος. Η διαδικασία ψεκάστε-σκουπίστε- τελειώσατε είναι η λογική του Υπουργείου, που ανοίγει άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τα φροντιστήρια.

Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας  γνωρίζει καλά πως  οι οδηγίες είναι ανεφάρμοστες και δεν έχουν κανένα παιδαγωγικό όφελος για τους μαθητές και το σχολείο έχει όμως συγκεκριμένες επιδιώξεις.

•    Με την εισαγωγή των λεγόμενων δημιουργικών εργασιών, προετοιμάζει την κατάργηση των δήθεν πρότζεκτ, εξοικονομώντας 2 ώρες στην Α΄ και 1 ώρα στη Β΄ Λυκείου. Έτσι θα δημιουργήσει εκ νέου πλεονάσματα καθηγητών για να καλύψει τα κενά της νέας σχολικής χρονιάς, περιφέροντάς τους σε πολλά σχολεία.

•    Μεθοδικά, προλειαίνει το έδαφος για να περάσει στη συνείδηση και την καθημερινή πρακτική των σχολείων πλευρές της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει για ένα αριστοκρατικό λύκειο για λίγους, στο πλαίσιο και των υποδείξεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε πως οι βαθμοί στη δημιουργική εργασία και οι εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων περιγραφόταν στο διαβόητο πόρισμα Λιάκου ως μέρος της αξιολόγησης των μαθητών για να πάρουν το «Εθνικό Απολυτήριο» ή το πιστοποιητικό σπουδών. Προετοιμάζεται μέσω των ΔΕ η αποδοχή των διπλωματικών εργασιών.

•    Εκτός από το ότι οι μαθητικές εργασίες καταχωρούνται – με ποσοτικά δεδομένα στις φόρμες που περιέχονται στις οδηγίες – θα συμπεριλαμβάνονται και στον ατομικό φάκελο του μαθητή. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει και αρνητική αξιολόγηση της Δ.Ε.

•    Αυτή η παρωδία δημιουργικής εργασίας αποτελεί στην ουσία αύξηση του διδακτικού ωραρίου και απλήρωτη εργασία  των εκπαιδευτικών, αφού όλη η προετοιμασία της θα γίνεται εκτός του διδακτικού ωραρίου.

•    Μέσα και από τις Δ.Ε. διαμορφώνεται μηχανισμός κατηγοριοποίησης μαθητών και σχολείων που θα συνδέεται με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας.

 Όλες αυτές οι διαδικασίες (μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα, παρουσιάσεις εργασιών, φάκελοι μαθητών, συγκριτικά στοιχεία μαθητών κλπ) αποτελούσαν δείκτες  «αποτίμησης» του έργου των εκπαιδευτικών και των σχολείων στην αυτοαξιολόγηση.

  • Αγωνιζόμαστε για Δημόσιο, Δωρεάν 12χρονο Σχολείο της ολοκληρωμένης και καθολικής γνώσης για όλα τα παιδιά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην ευέλικτη και ελαστική εργασία, για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την εγκύκλιο.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αντισταθούν στην υλοποίηση της εγκυκλίου και να αρνηθούν την εφαρμογή της. Θυμίζουμε πως με ανάλογη στάση τους ανατράπηκαν κατά καιρούς και άλλες «καινοτόμες ιδέες» των αναδιαρθρώσεων όπως ο περιβόητος «προγραμματισμός της ύλης» , η αυτοαξιολόγηση κ.α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Λαθήρας                                       Νίκος Παλάντζας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR