Ads 468x60px

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Επείγουσα ανακοίνωση από την Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας για έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης στους διωκόμενους συναδέλφους Τούρκους εκπαιδευτικούς

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Η κατάσταση στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, είναι λίγο πολύ γνωστή. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2015 το κυβερνόν κόμμα του Ερντογάν, το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)», έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο Κοινοβούλιο επί δεκατρία χρόνια και προκηρύχτηκαν νέες εκλογές για τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Στο ενδιάμεσο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά προβοκάτσιες, κατά τις οποίες δολοφονήθηκαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι και αριστεροί. Στόχος ήταν η αποδυνάμωση του κόμματος HDP που υποστηριζόταν από πολλά κόμματα της αριστεράς και τους Κούρδους, καθώς στις
εκλογές του Ιούνη είχε πάρει πάνω από 13 % αφαιρώντας έτσι την πλειοψηφία από τον Ερντογάν.
Με την ενίσχυση του εθνικισμού και της τρομοκρατίας (κρατικής και θρησκευτικής) το ΑΚΡ ξαναπήρε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Νοέμβρη, μειώνοντας τη δύναμη του HDP στο 10 %. Συγχρόνως ξεκίνησε ανοιχτός πόλεμος κατά των Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία με αποκλεισμούς πόλεων από το στρατό, βομβαρδισμούς και συνεχείς εκτελέσεις εκατοντάδων πολιτών. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των Πανεπιστημιακών αλλά και των άλλων βαθμίδων, γιατί τόλμησαν να υπογράψουν μια διακήρυξη για την ειρήνη. Τουλάχιστον 2.000 εκπαιδευτικοί βρέθηκαν εκτός εργασίας και τότε οι Έλληνες εκπαιδευτικοί σταθήκαμε στο πλευρό τους με έκδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης και αποστολή κλιμακίου στην Άγκυρα για στήριξη του συνδικάτου των εκπαιδευτικών Egitim Sen που δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από την κυβέρνηση.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου του 2016. Από τότε το κράτος λειτουργεί κάτω από καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι διώχτηκαν από τη δουλειά τους και μεταξύ αυτών 12.500 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Κούρδοι. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Από αυτούς τους εκπαιδευτικούς περίπου 800 έχουν απολυθεί και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την επαναπρόσληψη τους. Όλοι είναι μέλη του συνδικάτου Egitim Sen, το οποίο έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτές τις 800 οικογένειες που κινδυνεύουν να εξαθλιωθούν, καθώς οι απολυμένοι δεν επιτρέπεται να εργαστούν οπουδήποτε αλλού ή να φύγουν από τη χώρα. Επειδή το κόστος είναι τεράστιο για τις δυνατότητες του, το συνδικάτο απευθύνθηκε στα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συνδικάτα για βοήθεια. Αμέσως υπήρξε ανταπόκριση και αντιπροσωπείες από αρκετές χώρες συναντήθηκαν στην Άγκυρα με την Egitim Sen καθώς και με την συνομοσπονδία Δημοσίων υπαλλήλων KESK. Σ’ αυτήν τη συνάντηση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ παρέδωσαν το συμβολικό ποσόν των 2.000 Ευρώ η καθεμία. Η ΕΛΜΕ μας (Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας) παρέδωσε στο συνδικάτο 500 Ευρώ, έπειτα από απόφαση του ΔΣ.
Συνάδελφοι,
Είναι ανάγκη και αποτελεί χρέος μας, στα πλαίσια της εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης, να στηρίξουμε τους συναδέλφους της Τουρκίας. Αντιμετωπίζουν ένα δικτατορικό καθεστώς που επιτίθεται σε όλα τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. Οι εκπαιδευτικοί της Τουρκίας αντιστέκονται. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εκπαιδευτικών παντού και φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε με τις μικρές μας δυνάμεις τους αγωνιζόμενους συναδέλφους.
Σας καλούμε να ανταποκριθείτε ώστε, και με ένα έστω και ελάχιστο ποσό, να συμβάλλουμε όλοι σε αυτόν τον αγώνα. Για την καλύτερη οργάνωση αυτής της προσπάθειας και την απόλυτη διαφάνεια προτείνουμε να συγκεντρώσει το κάθε σχολείο όλες τις εισφορές σε ονομαστικό κατάλογο, ο οποίος θα παραμείνει στα σχολεία και το συνολικό ποσόν να αποδοθεί στην ΕΛΜΕ. Θα εκδώσει στη συνέχεια η ΕΛΜΕ αναλυτική κατάσταση των εισπραχθέντων ανά σχολείο και θα ενημερώσει με την απόδειξη που θα πάρει από την Egitim Sen για την παράδοση των χρημάτων απευθείας στο σωματείο. Αντίστοιχη έκκληση έχει κάνει και η ΟΛΜΕ.
Η διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη θα νικήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR