Ads 468x60px

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Δωρεάν και ασφαλείς μετακινήσεις μαθητών στα σχολεία

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ            Θεσσαλονίκη  20 -9- 2017
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143
e-mail: gelmeth3@gmail.com 

http://3elmethess.blogspot.gr/ 
fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 

Να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία! 

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά βρίσκοντας τα σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών. 
Με βάση την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001/2013, προκύπτει πως πολύ λιγότεροι μαθητές θα μεταφέρονται δωρεάν με μισθωμένα πούλμαν τη νέα σχολική χρονιά, αφού θα απαιτούνται πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν. (Τουλάχιστον 1200 μέτρα για μαθητές Δημοτικού, 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ). Και όλα αυτά την στιγμή που οι συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών αυξάνουν τις ανάγκες για δωρεάν μετακίνηση.

 Ταυτόχρονα προκύπτουν και άλλα στοιχεία. 
Με βάση τα όρια που θεσπίζει η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. οι μαθητές των Ε.Π.ΑΛ., των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων δεν θα μπορούν να μεταφέρονται με τα μισθωμένα πούλμαν, αν η απόσταση του τόπου κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα! Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως θα εξαιρεθούν πάρα πολλοί μαθητές. Αποτέλεσμα: να αυξηθεί η μαθητική διαρροή.
Τέλος εφόσον υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική ή υπεραστική συγκοινωνία απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων προκειμένου να προμηθευτούν το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο.
Πατώντας στην ΚΥΑ η Περιφέρεια καταργεί  μια σειρά από δρομολόγια που μετέφεραν μαθητές και καλεί πλέον τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.
Επισημαίνουμε ότι τα υπάρχοντα δρομολόγια του ΟΑΣΘ που εξυπηρετούν κάποιες από αυτές τις γραμμές είναι πολύ λίγα μ’ αποτέλεσμα τις ώρες άφιξης και αποχώρησης των μαθητών να μην μπορούν να μεταφέρουν όλους τους μαθητές με ασφάλεια. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι μαθητές θα φτάνουν στον προορισμό τους ακόμη και μετά από 2 ώρες!!! Εξάλλου, από όσο γνωρίζουμε, από τον ΟΑΣΘ δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για επιπλέον δρομολόγια, ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές με ασφάλεια και επιπλέον η περιφέρεια δεν έχει δώσει κάρτα ελευθέρας μεταφοράς στους μαθητές, ούτε έχει κάνει κάποια κίνηση σ αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος οι δρόμοι που συνδέουν τους τόπους κατοικίας των μαθητών με τα σχολεία δεν έχουν πεζοδρόμια, είναι ταχείας κυκλοφορίας και έχουν αυξημένη κίνηση οχημάτων οπότε η μετακίνηση των παιδιών σε αυτούς με τα πόδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. 
Η μεταφορά των παιδιών δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς ούτε να αφήνεται στο έλεος των ιδιωτών. Η πρόσβαση στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών. 
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος η μεταφορά των μαθητών, με πρόσχημα μάλιστα την υποτιθέμενη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ την ίδια στιγμή λεφτά βρίσκονται για να χρηματοδοτηθούν με διάφορους τρόπους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών μας μέσω από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση 
  • Να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της ΚΥΑ, τα όποια καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους. 
  • Να θεσπισθεί η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών μας στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Για το ΔΣ

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Λαθήρας                 Νίκος Παλάντζας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR