Ads 468x60px

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ !

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                    Θεσσαλονίκη 30 -10- 2017
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143
e-mail: gelmeth3@gmail.com 
http://3elmethess.blogspot.gr/ 
fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 

ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ !

 Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) σε ανακοίνωση-πρόσκληση, καλεί τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΤΕ/ΔΕ, που δεν έχουν το προαπαιτούμενο παιδαγωγικό τίτλο και έχουν συμπεριληφθεί στην εγκεκριμένη λίστα του ιδρύματος, να καταθέσουν εκτός των υπόλοιπων δικαιολογητικών και το ποσό των 300 ΕΥΡΩ !!! για τη συμμετοχή τους στο Α΄ εξάμηνο του  ετήσιου προγράμματος επιμόρφωσης.

Η οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων έρχεται προφανώς σε αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους και των φορέων σύμφωνα με το Σύνταγμα να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση. Αυτό επιβεβαιώθηκε όπως ήταν αναγκαστικό  με την απόφαση του Σ.τ.Ε. αριθμ. ΣτΕ 2036/2016 (Τμήμα Α)  ύστερα από προσφυγή με την στήριξη και της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ συναδέλφων (απόφοιτοι του 2006 της ΑΣΠΑΙΤΕ) που  αναφέρει:

«οι διατάξεις με τις οποίες επιβλήθηκε τέλος εγγραφής για τους σπουδαστές του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ (ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης) ύψους 200 ευρώ ανά 6μηνο φοίτησης έρχονται σε αντίθεση προς το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος δικαίωμα δωρεάν παιδείας από τα κρατικά εκπαιδευτήρια ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης και ότι το δικαίωμα δωρεάν παιδείας αφορά όλα τα πρoγράμματα σπουδών που ο νομοθέτης εκάστοτε αναθέτει στα ΑΕΙ και προσιδιάζουν στην αποστολή τους και όχι μόνο ορισμένου επιπέδου ή περιεχομένου (π.χ προπτυχιακά προγράμματα σπουδών).» 

Σημειωτέο ότι στους προσφεύγοντες επιστράφηκαν με το νόμιμο τόκο τα δίδακτρα που κατέβαλαν και έτσι αυτοί ικανοποιήθηκαν πλήρως! 

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις το υπουργείο επικαλείται το Σ.τ.Ε προκειμένου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του π.χ σχετικά με την επιλογή διευθυντών. 

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας  έχει την αποκλειστική υποχρέωση να παρέχει  δωρεάν αυτή τη δυνατότητα της προαπαιτούμενης παιδαγωγικής επάρκειας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:
Να πάρει όλα τα μέτρα για την άμεση απόσυρση της οικονομικής επιβάρυνσης των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα και να σχεδιάσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη φοίτηση τους.
Με τις ίδιες προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων και ειδικοτήτων  της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που έχουν ως προαπαιτούμενο τον παιδαγωγικό τίτλο. 

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                 ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

(επισυνάπτεται  το από 25/9/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των αποφοίτων ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσ/νίκης έτους 2006)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Απόφοιτοι ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης έτους 2006
Θεσσαλονίκη 25/9/2017

Η δημόσια τριτοβάθμια προπτυχιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει δωρεάν παρά τις
προσπάθειες για να καταβάλλονται δίδακτρα σε προγράμματα σπουδών.
Δικαίωση από το ΣτΕ σε απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ
Οι απόφοιτοι του Ιουνίου του 2006 από το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) του Γενικού Τμήματος Παιδαγωγικών Μαθημάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΑΣΠΑΙΤΕ, ήταν η πρώτη γενιά εκπαιδευτικών οι οποίοι προκειμένου να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια (ώστε να μπορούν να διδάξουν σε σχολεία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης) βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να καταβάλουν για την εγγραφή τους στο ΕΠΠΑΙΚ το ποσό των 400.
Με δεδομένο ότι το ΕΠΠΑΙΚ δεν παρέχει κάποιο τίτλο σπουδών παρά μια απλή βεβαίωση με τον βαρύγδουπο τίτλο "πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας" και δεν αποτελεί μεταπτυχιακό τίτλο αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές του 2006 είτε ήταν τη χρονιά των σπουδών τους άνεργοι, είτε εργαζόταν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι καθηγητές, είτε υποαπασχολούταν σε άλλες εργασίες πέρα από το αντικείμενο των σπουδών τους, θεώρησαν το ποσόν αυτό αδικαιολόγητο. Πολύ περισσότερο όταν έμαθαν ότι οι μισθοί του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού της σχολής, τα κτηριακά έξοδα και τα διδακτικά υλικά καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαπιστώθηκε ότι τα βιβλία τους είτε παραχωρούνταν δανεικά από την βιβλιοθήκη της σχολής, είτε έπρεπε να τυπωθούν φωτοτυπίες σημειώσεων των καθηγητών οι οποίες πληρωνόταν ξεχωριστά.
Αφού έγιναν προσπάθειες για να δοθούν εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ (απάντηση της Διοικούσας Επιτροπής με Αρ. Πρωτ. 12345.2.1/4.10.2005 που μας κοινοποιήθηκε έπειτα από σχετική αναφορά μας μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη-δείτε το σχετικό συνημμένο) για το πού πήγαιναν τελικά τα χρήματα που καταβάλλονταν κατά την εγγραφή των φοιτητών (χρήματα που εύλογα μπορούν να αποκληθούν δίδακτρα), οι τότε φοιτητές του 2006 πήραν συλλογικά την απόφαση ότι μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΠΑΙΚ έπρεπε να διεκδικήσουν την επιστροφή τους μέσω των δικαστηρίων. Δίδακτρα τα οποία στη συνέχεια και για τις επόμενες γενιές σπουδαστών του προγράμματος αυτού αυξήθηκαν και παρά την οικονομική κρίση, έφτασαν σήμερα στο ποσό των 600€ ανά έτος.
Αν υπολογίσει κανείς ότι κατά το τελευταίο σχολικό έτος 2016-2017 στα 12 παραρτήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ (ΑΘΗΝΑ, ΑΡΓΟΣ, ΒΟΛΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΠΑΤΡΑ, ΡΟΔΟΣ, ΣΑΠΕΣ) φοίτησαν 2050 σπουδαστές με δίδακτρα 600 ΕΥΡΩ το χρόνο/σπουδαστή, εισπράχθηκαν από την ΑΣΠΑΙΤΕ μόνο για φέτος, 2050 Χ 600 = 1.230.000 ΕΥΡΩ τα οποία κάθε χρόνο και για τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνονται συνεχώς όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των ανθρώπων που θέλουν να φοιτήσουν στο πρόγραμμα.
Η δικαστική οδός ήταν επίπονη και χρονοβόρα. Μπορεί πρωτόδικα να υπήρξε δικαίωση και σύμφωνα με την απόφαση 8240/2012 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (4ο Τμήμα) έπρεπε να επιστραφεί το ποσό που κατέβαλαν στην ΑΣΠΑΙΤΕ στους τότε φοιτητές που έκαναν την προσφυγή. Όμως η νομική υπηρεσία και η διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ διάλεξαν να ασκήσουν αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Δικαστικά κρίθηκε με την με την αριθμ. ΣτΕ 2036/2016 (Τμήμα Α)  ότι οι διατάξεις με τις οποίες επιβλήθηκε τέλος εγγραφής για τους σπουδαστές του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ (ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης) ύψους 200 ευρώ ανά 6μηνο φοίτησης έρχονται σε αντίθεση προς το κατοχυρούμενο από το άρθρο 16 του Συντάγματος δικαίωμα δωρεάν παιδείας από τα κρατικά εκπαιδευτήρια ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης και ότι το δικαίωμα δωρεάν παιδείας αφορά όλα τα πρoγράμματα σπουδών που ο νομοθέτης εκάστοτε αναθέτει στα ΑΕΙ και προσιδιάζουν στην αποστολή τους και όχι μόνο ορισμένου επιπέδου ή περιεχομένου (π.χ προπτυχιακά προγράμματα σπουδών). Και πράγματι στους προσφεύγοντες επιστράφηκαν με το νόμιμο τόκο τα δίδακτρα που κατέβαλαν και έτσι αυτοί ικανοποιήθηκαν πλήρως.
Οι απόφοιτοι του 2006 της ΑΣΠΑΙΤΕ που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν  εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όσους συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο (και με τη σφραγίδα του ΣτΕ) αγώνα τους και συγκεκριμένα στις Α, Γ, Δ και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στην Β΄ ΕΛΤΕΕ Θεσσαλονίκης και την ΕΛΜΕ Δράμας οι οποίες πέρα από την ηθική συμπαράσταση συνέβαλαν και στα έξοδα της δίκης με χρηματικά ποσά ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Χρηματικά ποσά που όπως είχε δοθεί υπόσχεση σε περίπτωση δικαίωσης θα επιστραφούν στα ταμεία τους.
Επίσης τους βουλευτές Α Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελο που με ψηφίσματα συμπαράστασης  υποστήριξαν τους απόφοιτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και τους Βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Σάκη Βαρδαλή που με σχετική τους αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής  στις 3/2/2016 κατήγγειλαν την επιβολή διδάκτρων από την ΑΣΠΑΙΤΕ για τη συμμετοχή στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης του Γενικού Τμήματος Παιδαγωγικών Μαθημάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.
Τέλος τις δικηγόρους Ελεάννα Ιωαννίδου και Αικατερίνη Γεωργιάδου που υποστήριξαν δημιουργικά και αποτελεσματικά την υπόθεση μέχρι την τελική της δικαίωση. Παρ' όλη όμως την δικαίωση και την επιστροφή των καταβληθέντων που ήδη έχει γίνει, η ΑΣΠΑΙΤΕ στο νέο διδακτικό έτος 2017-18 συνεχίζει να ζητά από τους φοιτητές που εγγράφονται το ποσόν των 600 € αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος και για όσους άλλους απόφοιτους και φοιτητές παρόμοιων προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να διεκδικήσουν όσα ποσά κατέβαλαν για να αποκτήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, σπουδές που σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Σε έναν αγώνα που δόθηκε πρόσωπο με πρόσωπο σε δημόσια διαδικασία και που κατέληξε σε απόφαση που δεν δικαιώνει απλά και προσωπικά τους προσφεύγοντες, αλλά παραδίδει ένα ισχυρό νομικό όπλο και σε μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας που δεν είχαν το χρόνο, τη διάθεση και τη βούληση να ακολουθήσουν αυτή την χρονοβόρα οδό δικαίωσης.
Ενημερώνουμε ότι όσοι/ες ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την επιστροφή των διδάκτρων που έχουν καταβάλλει μπορούν  να επικοινωνήσουν μαζί μας στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις αλληλογραφίας : Γιάννης  Παρτόζης  jpartozis@gmail.com & Οδυσσέας Χιλιτίδης odysseas.chilitidis@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR