Ads 468x60px

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΝΟΜΟ!

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ           Θεσσαλονίκη 21 -11- 2017
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143
e-mail: gelmeth3@gmail.com 
http://3elmethess.blogspot.gr/ 
fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΝΟΜΟ! 

Επιχείρηση  «σοκ και δέ­ος» ενάντια στο εργατι­κό κίνημα ετοιμάζουν κυβέρνηση και δα­νειστές. Επιδιώκουν γρήγορο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Όμως η διαπραγμάτευση αυτή δεν ξεχωρί­ζει για την ταχύτητα της εξέλιξής της αλλά για το αντιλαϊκό της μένος. Ανά­μεσα στους γνωστούς άξονες των επα­χθών αλλαγών στο ασφαλιστικό και την αύξηση της φορολογίας, προστί­θεται και η αλλαγή του συνδικα­λιστικού νόμου με αιχμή το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία. 

Δεν φτάνουν τα μνημόνια που ψήφισαν και οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν τσακίσει τη ζωή χιλιάδων εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Η κυβέρνηση σε συνθήκες "ανάκαμψης", ετοιμάζεται να παρεμποδίσει και την οργάνωση των εργατικών αγώνων και το απεργιακό δικαίωμα. Γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η “δίκαιη ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται θα γίνει στο έδαφος της κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, θα είναι ένας «κόφτης» διαρκείας για το λαό, νέα λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα για  την διατήρηση και  την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών. 

Φαίνεται να υπάρχει συμφω­νία στο περίφημο 50+1 για την κήρυ­ξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Προβλέπεται  αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης από πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, από το 1/3 στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον  ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, το 1/3 απαιτείται για απαρτία μόνο στην πρώτη Γενική Συνέλευση του σωματείου, καθώς η απαρτία στην τρίτη Γενική Συνέλευση, μπορεί να επιτευχθεί και με το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Πρόκειται για σχεδιασμό που στοχεύει στον περιο­ρισμό μέχρι ...εξαφανίσεως του απερ­γιακού δικαιώματος και αναμένονται μάλιστα ειδικές νομικές διατυπώσεις που θα φροντίζουν για την απόλυτα τυπική εφαρμογή της σχετικής διά­ταξης. Ουσιαστικά μιλάμε για το ξή­λωμα του νόμου 1264/82, που ού­τως ή άλλως δημιουργούσε δυσκο­λίες στην κήρυξη απεργιών, όμως με τις νέες ρυθμίσεις το δικαίωμα αυτό θα τεθεί υπό διωγμό. 
 Η νομοθέτηση μιας τέτοιας διάταξης, ορθώνει νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και χτυπά το κύτταρο της συνδικαλιστικής δράσης, το πρωτοβάθμιο σωματείο, το οποίο δρα ακριβώς εκεί που απογειώνονται η εργοδοτική τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και οι απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης. 
 Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο όταν ήδη 9 στις 10 απεργίες που αποφασίζονται, κηρύσσονται από τα δικαστήρια ως παράνομες ή καταχρηστικές, ενώ πολλές φορές οι απεργίες σε επιχειρήσεις γίνονται με την «ευγενική παρουσία» αστυνομικών δυνάμεων και το κυνήγι αγωνιστών συνδικαλιστών από εργοδοσία και αστικό κράτος καλά κρατεί. 

 Φυσικά, ούτε λόγος για επαναφορά συλλογι­κών συμβάσεων, αφού άλλωστε το θέ­μα έχει φύγει ακόμα και από το λεξιλόγιο των κυβερνη­τικών παραγόντων. Θέλουν τέλος να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερη αναλυτική καταγραφή και παρακολούθηση των πρωτοπόρων εργαζομένων με ηλεκτρονικό μητρώο ! από το αστικό κράτος, οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων, για να μην μπορούν να αναπτύξουν  οποιαδήποτε αγωνιστική δράση. 
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις περι­μένουν με ανυπομονησία αυτές τις δι­ατάξεις. Αντίστοιχα και η κυβέρνηση, αφού θεωρείται προϋπόθεση για να καμφθούν και οι αντιστάσεις στον ευ­ρύτερο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, όπου θα εφαρμοστούν ευρύ­τατα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων. 

Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα. Κάθε εργαζόμενος να οργανωθεί στο σωματείο του. Κανείς μόνος απέναντι στο αστικό κράτος, στην αστική δικαιοσύνη και την εργοδοσία. 

Για να δυναμώσουν τα συνδικάτα. Για ένα κίνημα μαζικό και ανυποχώρητο γειωμένο στους χώρους δουλειάς, με σωματεία ζωντανά που θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας που δεν χωρούν στην ανάπτυξή τους.
Οργανώνουμε την ενημέρωση σε κάθε σχολείο. Οργανώνουμε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει απόφαση και να προετοιμάσει τους συναδέλφους για Γενική Απεργία, αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο νόμο για τον περιορισμό των εργατικών ελευθεριών, για την οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. 

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ         ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR