Ads 468x60px

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ψήφισμα για την μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

     Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                        Θεσσαλονίκη 5-6- 2018
    Πρ. Κορομηλά 51
    τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 
    e-mail: gelmeth3@gmail.com
      fb:Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα για την μη  έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Ο Καγιά, 45 ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός από τα φοιτητικά του χρόνια για την αγωνιστική του δράση ενάντια στο αυταρχικό τουρκικό καθεστώς και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων, βρίσκεται στη λίστα με τους πιο περιζήτητους «τρομοκράτες» της Τουρκίας.
Πρόσφατα ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ, δηλώνουν ότι δεν περίμεναν από τον Άρειο Πάγο τέτοια «θετική απόφαση». Και είναι αλήθεια ότι, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Τουργκούτ Καγιά, όταν λίγο μόλις καιρό πριν, το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο πήρε απόφαση να μην εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, θέτοντας μάλιστα τριγμούς στη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Είναι «απορίας άξιον» πώς όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους με επαναστατικά ιδεώδη, η απόφαση μπορεί να φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία. Και φυσικά το «απορίας άξιον» είναι ειρωνικό, καθώς καμία απορία δεν προκαλεί το ότι οι θεσμοί και η κυβέρνηση στην Ελλάδα συνεργάζονται με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα ή κράτη ενάντια στους αγώνες και το δίκαιο των λαών τους.
Η πρώτη σύλληψη του Τουργκούτ Καγιά, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του, έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση διαφόρων χωρών εναντίον της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής συνελήφθησαν την ίδια περίοδο Τούρκοι στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα τότε αναπτύχθηκε ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης που οδήγησε στην απελευθέρωση των τριών Τούρκων αγωνιστών.
Συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές, καθώς κινητοποιήθηκε η Ιντερπόλ για να επιστρέψει ο Καγιά στην Τουρκία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.
Στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές φορές διώξεις και συλλήψεις ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βασανιστήρια και σε φυλακές τύπου F, αφού θεωρείται ότι συμμετέχει σε παράνομη οργάνωση.
Μετά από την δεύτερη σύλληψή του στην Ελλάδα και ενώ ο Καγιά έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου καθώς θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του στην Τουρκία, το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφάσισε την έκδοσή του. Το θέμα παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάσισε οριστικά υπέρ της έκδοσης. Αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Καγιά ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.
Πλέον, το μέλλον του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι άδικη και δεν πρέπει να εφαρμοσθεί.
Για το Δ.Σ.
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
            ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ             ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR