Ads 468x60px

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Στηρίζουμε τον αγώνα των Εκπαιδευτικών της Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων!


Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                  Θεσσαλονίκη 19/10/2018
                                                          
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                  
e-mail:  gelmeth3@gmail.com                      

Στηρίζουμε τον αγώνα των Εκπαιδευτικών της Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων!
Καταδικάζουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία!


Με αφορμή την εξώδικη  αναφορά γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Χίου, με πληρεξούσια δικηγόρο γνωστό στέλεχος της λεγόμενης Παγχιακής Επιτροπής, δηλώνουμε τα εξής:
Στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Χίου, με επικεφαλής το Σωματείο τους, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Χίου, τον αγώνα που δίνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και κάθε συνάδελφος/ισσα ξεχωριστά για να στηρίξουν τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους οποίους δυστυχώς εμπλέκεται και η χώρα μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
Η πολιτεία οφείλει να παρέχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές, με την έγκαιρη λειτουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικών θεσμών, την έγκαιρη πρόσληψη εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού, την διασφάλιση των όρων ουσιαστικής μόρφωσης για τα παιδιά αυτά.
Αυτό πρέπει να ισχύει για όλα τα προσφυγόπουλα, πολύ δε περισσότερο γι΄αυτά που βρίσκονται αποκλεισμένα στα νησιά, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στα hot spot τύπου Μόρια και ΒΙΑΛ και συνεχίζουν να βιώνουν εξαιρετικά τραυματικές εμπειρίες στην πιο ευαίσθητη ηλικία της ζωής τους.
Με βάση την απάνθρωπη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μάρτιο του 2016,  εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.
Στη Χίο όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν ροές προσφύγων η κατάσταση επιδεινώνεται, ο εγκλεισμός συνεχίζεται, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ όπως και των άλλων κέντρων, για αποζημιώσεις στους κατοίκους, για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ασύλου, , συνεχίζονται με θύματα τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους κατοίκους του νησιού και  τους εργαζόμενους στις δομές.
Αγωνιζόμαστε να κλείσουν τα απαράδεκτα Hot Spots ανά τη χώρα άρα και της ΒΙΑΛ στη Χίο, ζητάμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη χώρα, διεκδικούμε να τους εξασφαλιστεί αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με την ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία.
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός των εκπαιδευτικών της Χίου πηγάζει από τη συνείδησή τους, τις αρχές και τις αξίες των εκπαιδευτικών και τους σκοπούς που πρέπει να διέπει το δημόσιο σχολείο, προκειμένου να υπερασπίσουν το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματα, εθνικότητας.
Στη βάση αυτή, καταδικάζουμε την «οργανωμένη» παραπληροφόρηση και καλλιέργεια φοβικών και ρατσιστικών συνδρόμων στους γονείς από τη λεγόμενη Παγχιακή Επιτροπή αγώνα, που στελέχη της περιδιαβαίνουν τα σχολεία και οργανώνουν συνελεύσεις στην κατεύθυνση της άρνησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, χρησιμοποιώντας πολλές φορές υπαρκτά προβλήματα, για να κρύψουν το ρατσιστικό μίσος τους!
Για να πετύχουν τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση καταφεύγουν σε ψέματα ότι δήθεν μαζί με τα παιδιά θα μπαίνουν στα σχολεία και άλλοι εξωσχολικοί, προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς υπονοώντας ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, παρεμβαίνουν σε ζητήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τα αντικείμενα αυτά και συγκεντρώνουν υπογραφές ενάντια τελικά στην ένταξη των παιδιών στα σχολεία με διάφορα προσχήματα!
Είναι απαράδεκτο, που, με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να καταργήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση στα παιδιά του πολέμου. Δηλώνουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε!
Καλούμε το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα να συνεργαστεί με το εκπαιδευτικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς της Χίου, ώστε να προχωρήσει η ένταξη όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων! Καλούμε το εργατικό λαϊκό κίνημα της Χίου, τα σωματεία και τους φορείς του, να βάλει φραγμό στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό και να αγκαλιάσει τα παιδιά του πολέμου, όπως έγινε και στο Ικόνιο, στο Σχιστό και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές κι εργαζόμενοι άνοιξαν μια ζεστή αγκαλιά κι έκλεισαν μέσα τα παιδιά που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς!
Απαιτούμε
  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη στα σχολεία μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές.
  • Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό  και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, με έγκαιρη λειτουργία των τάξεων υποδοχής, και υποστηρικτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία/ παράλληλη στήριξη/ ψυχολογική υποστήριξη), πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, ασφαλή  μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς σε όλα τα σχολεία  της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.  Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.           
  • Την κατάργηση της απάνθρωπης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στην ηπειρωτική  χώρα και στις χώρες τελικού προορισμού τους. 
  • Να κλείσουν εδώ και τώρα τα κολαστήρια της ΒΙΑΛ της Μόριας της Σάμου.
  • Να μπει φραγμός στο ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές που γεννούν την φτώχεια και εξαθλίωση, την προσφυγιά.
  • Να σταματήσουν οι πόλεμοι, καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς , να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, να φύγει η Frodex
  • Λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία

Καμία ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία!
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά
όλων των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννης Λαθήρας                                     Νίκος Παλάντζας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR