Ads 468x60px

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

ΤΙΤΑΝιο πρόγραμμα στα σχολεία!

 Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                  27 /1/ 2019

Πρ. Κορομηλά 51 τκ 54622                                   
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143


ΤΙΤΑΝιο πρόγραμμα στα σχολεία!

Μετά την επιχείρηση «χορηγία» οι διάφορες επιχειρήσεις προσπαθούν να εισέλθουν στα σχολεία οργανώνοντας «προγράμματα» κάθε είδους. Τελευταίο παράδειγμα η εταιρεία ΤΙΤΑΝ που όπως μας ενημερώνει έγγραφο της διεύθυνσης οργανώνει ακόμη μια χρονιά πρόγραμμα  στα σχολεία με θέμα «Ασφάλεια στο σπίτι» (!)
Όπως ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα του ομίλου : «Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του προγράμματος οργανώνονται και υλοποιούνται από εθελοντές (;;) εργαζόμενους της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας του Τομέα Ελλάδος Τιτάν, της Ιντερμπετον, των εργοστασίων και των Κεντρικών Γραφείων του Τιτάνα, όπως και στελεχών της εκπαίδευσης. Η υλοποίηση των εκδηλώσεων ακολουθεί τα πρότυπα της αρχαίας Ελληνικής Αγοράς»!
Αν ένα τέτοιο πρόγραμμα κρίνεται αναγκαίο γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου;;
 Ο  ΤΙΤΑΝ είναι επιχείρηση με την οποίa  οι κάτοικοι του δήμου  Παύλου Μελά (Πολίχνη, Ευκαρπία, Σταυρούπολη) βρίσκονται σε συνεχή  αντιπαράθεση για την άδεια καύσης απορριμμάτων που έχει πάρει από το 2014 χωρίς να λογαριάζει την καθολική αντίδραση δήμου και τοπικής  κοινωνίας,  σχολείων, συλλόγων  κλπ. που ήταν αντίθετοι με την άδεια αυτή.
Επιχείρηση που έχει αφήσει τα σημάδια της έκδηλα στην Ευκαρπία και στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπως  τα νταμάρια (που οι πολίτες με αγώνα κατάφεραν να αναγκάσουν το ΤΙΤΑΝ να ξεκινήσει την ανάπλαση τους  ) την ρύπανση, τον θόρυβο κλπ.
 Το ΤΙΤΑΝ της περιβαλλοντικής υποβάθμισης   που μοιράζει και… φυτά σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με το λογότυπο της εταιρίας, για την ημέρα περιβάλλοντος !
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
Η πολιτική επιλογή ΕΕ και των κυβερνήσεων για «αυτονομία» των σχολείων και η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην Παιδεία, ανοίγει λεωφόρους για την είσοδο πολυεθνικών επιχειρήσεων  στα σχολεία μας.
Από την μια οι όμιλοι αυτοί αποκτούν μεγάλο κοινό για να διαφημιστούν,  από την άλλη αποκτούν κύρος, αναπτύσσουν δημόσιες σχέσεις, αυξάνουν την επιρροή και τις διασυνδέσεις τους. Χρησιμοποιούν τα σχολεία  ως προσόν «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» με τις σχετικές φοροαπαλλαγές.
Μετά από την Κόκα-Κόλα που έχει κλείσει το εργοστάσιο της στη Θεσσαλονίκη απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και την ίδια στιγμή …ανακατασκευάζει ένα σχολείο κάθε χρόνο με ψηφοφορία στο fb!,  τη ΦΑΓΕ, την ΙΟΝ,  το ίδρυμα Νιάρχου, τα ΕΛΠΕ, την τράπεζα Πειραιώς,  ο ΤΙΤΑΝ κοκ. και η πολιορκία των σχολείων από τις επιχειρήσεις  συνεχίζεται.
Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε πρόγραμμα,  που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση».
Είναι προκλητικό ότι όλα αυτά τα προγράμματα των εταιρειών, προωθούνται και επιβάλλονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.
Οι βαρύγδουπες εκφράσεις  του Υπουργείου όπως «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς», «επιχειρηματικότητα» κ.λπ. προετοιμάζουν το έδαφος για συνυπολογισμό τέτοιων προγραμμάτων στο come back της αξιολόγησης.
 Οι επιχειρήσεις, που «μετά βαΐων και κλάδων» εισβάλουν στα σχολεία μας ευθύνονται για την ρύπανση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα παιδιά μας, για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και ανεργία των γονιών τους κ.ο.κ.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους. Να παραμείνουν παιδαγωγοί, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέ της κάθε εταιρείας. Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν ανάγκη την «ευαισθησία» , την «φιλανθρωπία» ή το know how  των εταιρειών και ιδιαίτερα των πολυεθνικών.

Καταγγέλλουμε το υπ. Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τα σχολεία μας σε φέουδα τους.
    

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
            ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ               ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR