Ads 468x60px

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τα αποθεματικά των δήμων και ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας των σχολικών μονάδων

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ               5-2-2019            Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. επικοινωνίας 6979850143                                  


λεφτά για την παιδεία.jpg

Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως ΟΤΑ, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, νοσοκομεία κλπ. προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) που …διατάσσει την μεταφορά των αποθεματικών τους σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας !

Στόχος : ο «αποτελεσματικός έλεγχος» και η κατακρεούργηση των «δαπανών» αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που μεταξύ άλλων, αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.
Σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης του φορέα», το Γενικό Λογιστήριο μπορεί να προχωρήσει στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθετική διάταξη, όπως είναι η μη καταβολή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
Οι ΟΤΑ έχουν ήδη υποστεί μειώσεις πάνω από 70% της κρατικής επιχορήγησης με τα μνημόνια των τελευταίων χρόνων. Οι ήδη περιορισμένες δαπάνες (μειωμένες κατά 50% περίπου) των δήμων για τα σχολεία  συντήρηση, φύλαξη, λειτουργικά έξοδα κλπ. κινδυνεύουν τώρα να εξανεμισθούν πλήρως.
Έτσι τα σχολεία ή θα αναγκάζονται να φυτοζωούν ή  θα απευθυνθούν με μεγαλύτερη ένταση στους γονείς και στους χορηγούς υλοποιώντας την αρχή της «οικονομικής αυτονομίας» που συνιστά ο ΟΟΣΑ και θα αποτελέσει κριτήριο αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Απαιτούμε !
  • Ακύρωση της σχετικής ρύθμισης για τα αποθεματικά.
  • Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης  για την υποστήριξη του στόχου ενός υψηλής ποιότητας δημόσιου και δωρεάν σχολείου με πλήρεις υποδομές σε ασφαλή και σύγχρονα διδακτήρια, πλήρως στελεχωμένου από μόνιμους εκπαιδευτικούς με συνεχή επιμόρφωση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
Επειδή αυτός ο στόχος προσκρούει στις πολιτικές εξυπηρέτησης του χρέους, της επιτροπείας, των θηριωδών πλεονασμάτων, της ενίσχυσης των εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ελίτ και της γενικευμένης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου, το εκπαιδευτικό κίνημα αντιτίθεται σθεναρά σ αυτές, θέτοντας το χρέος προς τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών ως πρώτη  του προτεραιότητα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ               ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR