Ads 468x60px

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

Εμπόδια στην Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                      Θεσσαλονίκη 17-3- 2019
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                  
e-mail: gelmeth3@gmail.com
fb:Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Εμπόδια στην Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Α. Νέες δυσκολίες στην εγγραφή των παιδιών στα σχολεία.


Η Κυβέρνηση, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Υπουργείου Παιδείας περί ολοκλήρωσης της ένταξής των προσφυγόπουλων στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στην άμεση εγγραφή τους στα σχολεία.

Συγκεκριμένα: οι εγγραφές των μαθητών σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας μας   γίνονται εντός του Μαΐου (του προηγούμενου έτους), κατ' εξαίρεση   το Σεπτέμβριο, ή/και με έγκριση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι 10 μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων (ΥΑ 10645/ΓΔ4 / 22.01.2018, άρθρο 9).

Οι εγγραφές των μαθητών που προέρχονται από ξένα σχολεία (η περίπτωση των προσφύγων) μέχρι πέρσι γίνονταν οποτεδήποτε  εμφανίζονταν τα παιδιά στη χώρα μας. Φέτος αυτό μπορεί να γίνει μόνο για όσα παιδιά αποδεικνύουν (ή ισχυρίζονται χωρίς   επαρκή δικαιολογητικά) ότι φοιτούσαν στο ξένο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος (Υ.Α.10645/ΓΔ4, 22/01/ 2018, άρθρο 14). Για να εγγραφεί δηλ ένα παιδί τον Οκτώβρη του 2018 στο ελληνικό σχολείο, θα έπρεπε το Σεπτέμβριο του 2018 να ήταν μαθητής στη χώρα του. Γνωρίζοντας τον χρόνο του ταξιδιού και τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας κλπ., αυτό φαίνεται παράλογο και καταφανώς άδικο. Αλλά και για το παιδί που έφυγε από τη χώρα του πέρσι και δεν πρόλαβε τις δεδομένες ημερομηνίες 30 Μαΐου, 11 Σεπτεμβρίου, 21 Σεπτεμβρίου   (κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει το παιδί) η παραπάνω διάταξη καθιστά απαγορευτική την εγγραφή του κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Ζητούμε επαναφορά του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου εγγραφών, ρυθμίσεις που θα απλουστεύουν την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
Β. Διώχνουν τους πρόσφυγες από τα σπίτια!
Καταγγέλλουμε την απόφαση  της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουν σε εξώσεις των οικογενειών των προσφύγων από τα σπίτια που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία. Σε πρώτη φάση θα εκδιωχθούν 600 πρόσφυγες μέχρι τέλος Μαρτίου και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι. Παράλληλα σταματάει και η χρηματοδότηση τους.
  Η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους δήμους, την Ύπατη και τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, κανένας σχεδιασμός, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης. Το ακόμα πιο προβληματικό και εξοργιστικό είναι ότι ελάχιστα μέχρι τώρα είχαν γίνει με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των υπόλοιπων φορέων για την ανάπτυξη ενταξιακής πολιτικής για αυτούς τους πληθυσμούς. Το υπουργείο πετάει στο δρόμο αναγνωρισμένους πρόσφυγες την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο με βαρύγδουπο περιεχόμενο και τίτλο Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη. Καμία φροντίδα για εργασία, για κέντρα κοινωνικής ένταξης, για μαθήματα εκμάθησης ελληνικών, για δραστηριότητες και ενημερώσεις που να ευνοούν την ένταξη αυτών των ανθρώπων στη γειτονιά που  διαμένουν, σε δομές πρόνοιας και ανάπτυξης στο νέο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που έχουν βρεθεί. Ακόμα και το αναφαίρετο δικαίωμα των ανηλίκων όλων των εθνικοτήτων στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν υλοποιείται για την πλειοψηφία αυτών των παιδιών. Η στέγαση, όπως και άλλες μορφές ένταξης και πρόνοιας αποτελούν υποχρέωση του κράτους, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται χωρίς προγράμματα από την ΕΕ, τους μεσάζοντες και τις ΜΚΟ, για τους άστεγους, τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παρόλα αυτά, η κυβερνητική και «ανθρωπιστική πολιτική» συνεχίζει να βλέπει τους πρόσφυγες ως εχθρούς ή ως «δαπάνες» της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.
 Η στέγαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους - ντόπιους, μετανάστες, πρόσφυγες. Η διαχείρισή του από την κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και τις ΜΚΟ αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική προστασίας και ενσωμάτωσης, αλλά αντίθετα ένας τεράστιος ανταγωνισμός για το ποιος θα καρπωθεί τα επόμενα κονδύλια, χωρίς κανένα σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα στη στέγαση, τη δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία των μεταναστών και των προσφύγων και των ανήλικων παιδιών.
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας:
 • Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δημιουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
 • Μικρότερα τμήματα στις τάξεις που φοιτούν παιδιά πρόσφυγες
 • Υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ)
 • Κατάλληλα συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.
 • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 • Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Ένταξη των παιδιών από 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την επιλογή τους, με δημιουργία τάξεων υποδοχής.
 • Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση προσφύγων άμεσα.
 • Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε σπίτια προς τα σχολεία φοίτησής τους.
 • Δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.
 • Κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.
 • Δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες που το επιθυμούν.
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με την μεταστέγαση τους από τα στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού.
 • Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς πλήρες δικαίωμα στη στέγαση, την εργασία, τις μονάδες ψυχικής υγείας, φροντίδας και πρόνοιας.
 • Οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων να γίνουν αξιοπρεπείς. Όχι στην απομόνωση- γκετοποίηση τους. Πλήρη και σταθερή στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές μας.
     Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, για το γκρέμισμα των τειχών της ντροπής της ΕΕ, για τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες και αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες.
Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων
των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                   ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR