Ads 468x60px

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών του 1ου Γυμνασίου Συκεών για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Ο Σύλλογος των καθηγητών και καθηγητριών του 1ου Γυμνασίου Συκεών σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να εκφράσει την έντονη ανησυχία και αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς σε συνθήκες έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, χωρίς μόνιμη και ουσιαστική λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.


Συγκεκριμένα για το σχολείο μας: Τα τμήματα είναι πολυπληθή, αριθμούν κατά μέσο όρο 25 μαθητές/-τριες και σε καμιά περίπτωση δεν προσεγγίζουν το μαγικό αριθμό των 17, όπως διατείνεται το Υπουργείο. Θεωρούμε, λοιπόν, αυτονόητο και ρεαλιστικό να σπάσουν τα τμήματα, μια και στο σχολείο υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες. Να προσθέσουμε, επίσης, πως οι περισσότεροι καθηγητές είναι μεγάλης ηλικίας και αρκετοί με υποκείμενα νοσήματα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους. Επίσης, οι ανάγκες για καθαριότητα του σχολείου είναι αυξημένες και οι λύσεις για όλα αυτά θα πρέπει να είναι άμεσες!

 

Ενώ οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας είχαν τρεις μήνες καιρό να προετοιμαστούν για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου, δεν προχώρησαν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποποιούνται τη δική τους ευθύνη και αναγορεύουν ως μοναδικό μέτρο προστασίας την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, και μάλιστα σε ανεπαρκείς ποσότητες, όταν σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, στην Κύπρο κ.α., βλέπουμε να λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης από το συγχρωτισμό στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας. Είμαστε από τις λίγες υπηρεσίες που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους χωρίς να κάνουν διαγνωστικά τεστ που, όπως πληροφορούμαστε, πραγματοποιούνται σε πολλά ιδιωτικά σχολεία και επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους του Δήμου μας.

Στις συνθήκες αυτές ούτε η υγεία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας προστατεύεται ούτε το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο πραγματοποιείται απρόσκοπτα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πριν θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων, απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κράτους (Υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια Εκ/σης, Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Δήμο) να υλοποιήσουν τα  αιτήματα-κραυγή του εκπαιδευτικού κόσμου, ώστε το σχολείο στις δύσκολες αυτές ώρες να αποτελέσει έναν χώρο ασφάλειας, δημιουργίας και μόρφωσης για τους μαθητές μας και την κοινωνία:

  1. Καθημερινή λειτουργία του σχολείου με 15 μαθητές στο τμήμα και έναν μαθητή ανά θρανίο. Εξεύρεση νέων αιθουσών. Διάσπαση των τμημάτων σε όλες τις διαθέσιμες αίθουσες.
  2. Πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών σε γενική Παιδεία και ειδική Αγωγή, καθώς και των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία.
  3. Πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό πριν την έναρξη του σχολικού έτους και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  4. Άμεση δωρεάν διάθεση σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα του απαραίτητου προστατευτικού υλικού όπως μάσκες και αντισηπτικά.
  5. Απολύμανση του σχολείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και ύπαρξη μόνιμα προσωπικού καθαριότητας σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας το σχολείου σε όλους τους χώρους του (αίθουσες, γραφείο καθηγητών, φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λ.π.)

 

  1.  Θερμομετρήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών.
  2. Έκτακτη επιχορήγηση της σχολικής επιτροπής. 
  3. Ειδικά από το Δήμο Συκεών αιτούμαστε την τοποθέτηση τεχνολογικού εξοπλισμού (προτζέκτορες, Η/Υ, ηχεία) στις αίθουσες που δεν υπάρχουν και αναβάθμιση των υπαρχόντων, ώστε να ενισχυθεί η  εκπαιδευτική διδασκαλία μέσα στην τάξη .
  4. Ενίσχυση των δομών της δημόσιας υγείας, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να αντεπεξέλθει η σχολική μονάδα σε περίπτωση κρούσματος .
       

 

 

Καλούμε σε συνάντηση το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για να συνεξετάσουμε τις συνθήκες και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, ώστε να επιδιώξουμε από κοινού την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Εξουσιοδοτούμε
, επίσης, τη Διευθύντρια του σχολείου να κοινοποιήσει σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες το αίτημά μας για αύξηση των τμημάτων κατά ένα (1) στη Β΄ και Γ΄τάξη.

Συκιές 3/9/ 2020

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR