Ads 468x60px

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ !

                                                                                      

Γ΄ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                         Θεσσαλονίκη 20/2/2021 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ !


Με μια αιφνιδιαστική και ομολογουμένως ανεξήγητη απόφαση, η Υπουργός Παιδείας, πέρασε τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, με την οποία αλλάζει για φέτος τις ημερομηνίες υποβολής των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών, τις επισπεύδει κατά πολύ και προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στην ήδη υπάρχουσα αγωνία των εκπαιδευτικών για την απόφασή τους σχετικά με το αν θα αποχωρήσουν φέτος ή όχι για να λάβουν σύνταξη.

Επειδή μετά από αυτήν την εξέλιξη, τα ερωτήματα είναι πολλά, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε δίνοντας, όσες περισσότερες χρηστικές πληροφορίες μπορούμε για να βοηθήσουμε τις/τους συναδέλφους στην λήψη ή μη της απόφασης για συνταξιοδότηση:

1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ (2021)

Με βάση τα όσα προβλέπει η νέα ρύθμιση, με την οποία τροποποιείται το αρ.4 του νόμου 3687/2008, για το 2021 οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο είκοσι (20) ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου που ψηφίστηκε.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: Μέσα στις επόμενες μέρες, ο νόμος θα εκδοθεί και θα λάβει αριθμό ΦΕΚ, η ημεροχρονολογία του οποίου σηματοδοτεί και την έναρξη ισχύος του. Εάν για παράδειγμα ο νόμος δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις 15 – 2 – 2021, τότε ο χρόνος τρέχει από τις 16 Φλεβάρη και το 20ήμερο παρέρχεται στις 7 Μαρτίου και η τελευταία μέρα υποβολής των παραιτήσεων θα είναι η Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η οποία είναι εργάσιμη. Σε διαφορετική περίπτωση. Εάν το 20 ήμερο παρέρχεται Παρασκευή, ή Σάββατο, η τελευταία μέρα υποβολής θα είναι στην αμέσως επόμενη εργάσιμη κοκ.

Είναι αντιληπτό ότι αυτό επιφέρει μια αναστάτωση σε όσους σκόπευαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους λίγο πριν τον Απρίλη, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι/-ες είναι, ότι δεν παύει να ισχύει η δυνατότητα να υποβάλουν την παραίτησή τους και να έχουν ένα μήνα να το σκεφτούν και να το μελετήσουν ενδελεχώς, αφού τους δίνεται το περιθώριο του ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της παραίτησης, για να την ανακαλέσουν, εάν αλλάξουν απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν είστε σίγουροι/-ες για την απόφασή σας να αποχωρήσετε φέτος, αυτό που θα προτείναμε να κάνετε είναι να υποβάλετε παραίτηση, όσο πιο αργά γίνεται (ακόμα την τελευταία μέρα υποβολής) και να αξιοποιήσετε τον επόμενο μήνα μελετώντας την συνταξιοδοτική σας περίπτωση. 

Ποιες αλλαγές φέρνει η τροπολογία: 

  1. Με τα περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας να είναι σε αναστολή λειτουργίας από σήμερα, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από τώρα και όχι στις 1 – 10 Απριλίου! 

  2. Μάλιστα για τη φετινή σχολική χρονιά η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παραίτησης θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (δηλαδή μέσα στο επόμενο διήμερο) και για 20 ημέρες δηλαδή περίπου μέχρι τις 5 Μαρτίου!

  3. Τα ανωτέρω ισχύουν (αποδοχή παραίτησης και λύση της υπαλληλικής σχέσης) μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αιτών/η αιτούσα εκπαιδευτικός δεν αναιρέσει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει (άρθρο 148 παρ. 4 του Υ.Κ. – Ν. 3528/2007). Δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να γίνει η πιθανή αναίρεση της αίτησης παραίτησης από τους εκπαιδευτικούς! 

  4. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι αιτήσεις παραίτησης για σοβαρούς λόγους υποβάλλονται στο ΚΥΣΔΕ μετά την 31η Μαΐου με δεδομένες τις αιτήσεις από 1-10 Απριλίου. Τώρα έρχονται την 1η εργάσιμη μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ανισότητας μεταξύ των εκπαιδευτικών τα οποία εν πολλοίς αντιμετώπιζε το προηγούμενο πλαίσιο. Με πάνω από 400.000 εκκρεμείς υποχρεώσεις στον ΕΦΚΑ, αντιλαμβανόμαστε πόσο εκρηκτικά είναι τα ζητήματα αυτά!

  5. Να τονίσουμε ότι η αλλαγή αυτή δεν διαφοροποιεί το χρονοδιάγραμμα των Υπηρεσιακών μεταβολών συγκριτικά με την προηγούμενη ημερομηνία! Απλά – εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας και με κλειστά φυσικά σχολεία – χιλιάδες εκπαιδευτικοί καλούνται να πάρουν μια τόσο σοβαρή απόφαση για τη λήξη του εργασιακού τους βίου! Αλήθεια πόσο δύσκολο ήταν η προθεσμία να οριστεί 10 μέρες μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων τη στιγμή μάλιστα που η λύση της υπαλληλικής σχέσης είναι στις 31 – 8 – 2021; Αλλά είπαμε το επιτελικό κράτος έχει συνέπεια και συνέχεια! Το έχουμε εξάλλου διαπιστώσει και από τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας…

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το 2021 φαίνεται πως θα είναι ένα έτος παραπέρα απορρύθμισης της εργασίας και της κατεδάφισης κοινωνικής ασφάλισης και προώθησης της ιδιωτικοποίησης της.  Ενώ τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό χτύπημα  από συνεχείς  αντιασφαλιστικούς νόμους και ρυθμίσεις με τελευταίο το ν.   4387/2016 του  Κατρούγκαλου, ενώ έχουμε  εξοντωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μεγάλες μειώσεις στην κύρια σύνταξη και στο εφάπαξ, εξαϋλωση των επικουρικών, αύξηση των εισφορών αλλά και την τραγική κατάσταση της υγειονομικής μας περίθαλψης , η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί νέα μέτρα διάλυσης της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Το δυστοπικό ασφαλιστικό τοπίο που θέλει να διαμορφώσει η Κυβέρνηση μέσα από τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, αλλά και η γενικευμένη σύγχυση που καλλιεργείται αναμένεται να οδηγήσει 200.000 εργαζόμενους στην συνταξιοδότηση εντός του 2021. Εξυπηρετείται έτσι ο στόχος της για  ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στην κατεύθυνση της αύξησης της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 415.000 με τις συντάξεις να καθυστερούν 3 – 5 χρόνια να εκδοθούν, λόγω μείωσης του προσωπικού κατά 50%, κι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις έφτασαν τις 350.000! Δεν έχουν ακόμα εκδοθεί συντάξεις για Δημόσιους Υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2018. Για όσους, μάλιστα, έχουν διαδοχική ασφάλιση από το 2017!

Να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί/-ες σχετικά με την υποβολή της παραίτησης τους. Πολλές φορές η βιασύνη οδηγεί σε εσφαλμένες επιλογές. Η παραίτηση από την Υπηρεσία είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση ζωής!

Σε κάθε περίπτωση, η όποια επιλογή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και ουσιαστικής ενημέρωσης! Συνεπώς, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει πολλές μεταβολές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις και ως εκ τούτου κάθε εκπαιδευτικός αποτελεί μία ξεχωριστή συνταξιοδοτική περίπτωση κρίνεται απαραίτητο πριν την υποβολή της αίτησης παραίτησης οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν προκειμένου να είναι σίγουροι πως έχουν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 

ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ: 

ΠΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


-Με διατάξεις 25ετίας και όρια ηλικίας.

-Με 35ετία, 36ετία ή37ετία με θεμελίωση το 2010, 2011 και 2012.

-Με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας  για τους/τις πριν και μετά το 1983 ασφαλισμένους/-ες στο Δημόσιο αντίστοιχα.

-Συνταξιοδότηση ως γονέας ανηλίκου με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.

-Συνταξιοδότηση ως τρίτεκνος με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.

-62 ηλικιακά έτη και 40 χρόνια ασφάλισης.

-67 ηλικιακά έτη και 15 χρόνια ασφάλισης.

- Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες από τα 55 με 25ετία το 2010

-Μειωμένη σύνταξη για άνδρες και γυναίκες από τα 56 με 25ετία το 2011 και από τα 58 με 25ετία το 2012. 

ΠΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών για τους πριν το 1983 στο Δημόσιο και 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών για τους μετά το 1983 στο Δημόσιο με 25ετία μέχρι 31 – 12 – 2010.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2022 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

Το θέμα αυτό είναι και αυτό που απασχολεί τους περισσότερους, καθώς πολλά ακούγονται εδώ και καιρό και έχει δημιουργηθεί σημαντική ανασφάλεια στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η άποψή μας είναι: Για το ζήτημα δεν μπορούμε να μιλάμε, χρησιμοποιώντας προβλέψεις, οι οποίες δεν βασίζονται στα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας αυτήν την στιγμή. Αυτό που ισχύει είναι ότι θεμελιωμένα δικαιώματα σε συγκεκριμένα όρια ηλικίας μπορούν να ασκηθούν και μετά το 2022.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι για να αλλάξουν τα θεμελιωμένα όρια ηλικίας, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος που να αλλάζει τα όρια ηλικίας. Επομένως, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, εξακολουθούν να ισχύουν τα παραπάνω αναφερόμενα.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, εκπαιδευτικός που είναι 59 ετών και συμπλήρωσε την 35ετία το 2020 και με αυτόν τον τρόπο βγαίνει στα 61 του έτη, θα μπορέσει με βάση τα παραπάνω να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη και μέσα στο 2023, όταν κλείσει τα 61 και όχι να περιμένει τα 62.

Αυτή είναι ακριβώς η έννοια της θεμελίωσης δικαιώματος με βάση και τους Πίνακες με τα όρια ηλικίας που επέφεραν τις τελευταίες αυξήσεις στις ηλικίες τον Αύγουστο του 2015 και σύμφωνα με το κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο, το θεμελιωμένο δικαίωμα ασκείται οποτεδήποτε.

 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

-Ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας θα πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι 31.8.2021, διότι ακριβώς τότε διακόπτεται ο ασφαλιστικός και μισθολογικός δεσμός του εκπαιδευτικού με το Δημόσιο.

– Με τον ίδιο τρόπο που θεμελιώνει δικαίωμα κανείς για κύρια σύνταξη, πρέπει να θεμελιώνει δικαίωμα και για επικουρική σύνταξη. Δηλαδή, σε περίπτωση που χρειάζεται να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την κύρια , θα πρέπει να κάνει το ίδιο και για την επικουρική. Συνήθως μάλιστα, εάν έχει προ του διορισμού, διαδοχική ασφάλιση με ένσημα/ μέρες ασφάλισης που δεν είχαν εισφορά για επικουρικό, θα πρέπει να καλύψει με εξαγορά και αυτόν τον χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει είτε μειωμένη επικουρική, είτε αργότερα σε σχέση με την κύρια.

– Τα πλασματικά έτη στην κύρια σύνταξη αποπληρώνονται με παρακράτηση από τα αναδρομικά την σύνταξης και όσα δεν έχον εξοφληθεί με δόσεις κάθε μήνα, μέχρι εξοφλήσεως.

– Ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, για 30 και πάνω συντάξιμα χρόνια, όντως βελτιώθηκαν οριακά με τον νόμο 4670/2020 και βλέπουμε από την εμπειρία μας ότι μεγαλύτερη ανταπόδοση αποφέρουν σε σχέση με τα παλαιά του νόμου 4387/2016 από τα 35 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης.

– Η αίτηση απονομής και η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνονται με ευθύνη του ίδιου του εκπαιδευτικού αφού έχει οριστικοποιηθεί η παραίτησή του και πριν φύγει ο φάκελός του για το τέως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , νυν Τομέα Συντάξεων Δημοσίου του e- ΕΦΚΑ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την συμπλήρωση γιατί εκεί εξειδικεύουμε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις με τις οποίες θεωρούμε ότι θεμελιώνουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR