Ads 468x60px

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΙΤΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                  Θεσσαλονίκη 2/6/2021 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΟΣΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ…

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝΟΥΝ,

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

 

Ειρωνεία και πρόκληση αποτελεί  η παρέμβαση της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ να μοιράσει φυτά σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με το λογότυπο της εταιρίας, για την ημέρα περιβάλλοντος .Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! 

η ΤΙΤΑΝ

 

·         που η  λειτουργία της (λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Ευκαρπίας) και η προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες που πουθενά δεν εφάπτονται 

·         που χρόνια τώρα εγκληματεί σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά  ολόκληρου του νομού.! 

·         που από το 2010 έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση τοπικής  κοινωνίας,  σχολείων , συλλόγων  κλπ  για μη χορήγηση  άδειας καύσης απορριμμάτων

·          που έχει αφήσει τα σημάδια της έκδηλα στην Ευκαρπία και στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπως  τα νταμάρια (που οι πολίτες με αγώνα κατάφεραν να αναγκάσουν το ΤΙΤΑΝ να ξεκινήσει την ανάπλαση τους  ) την ρύπανση, τον θόρυβο, την άδεια  καύσης  απορριμμάτων κλπ.

·         που οι εντολοδόχοι τους στο υπουργείο "Περιβάλλοντος" έχουν ήδη εγκρίνει την άδεια καύσης απορριμμάτων από τον ΤΙΤΑΝΑ, για να ξερνάνε τα φουγάρα του διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και άλλα σωματίδια που πλήττουν θανάσιμα την υγεία των κατοίκων, όπως απέδειξαν επιστημονικές μελέτες 

·         που αγνοεί προκλητικά τις χρόνιες αλλά και πρόσφατες κινητοποιήσεις εκατοντάδων συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και ομόφωνες αποφάσεις των δήμων 

Πάλι καλά που δεν ήταν χορηγός σε ημερίδα …περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως παλιότερα επιχείρησε η DVX Gold ! .

Η λειτουργία και η παρουσία ακόμη του εργοστασίου, όχι μόνο δεν συσχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ξεκάθαρα είναι εγκληματική για το περιβάλλον κι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

Όσα λουλούδια κι αν προσφέρουν, το μαύρο φόντο που στην ατμόσφαιρα της πόλης στήνουν, χρωματιστό δεν γίνεται! Γι αυτό και η "προσφορά" τους δεν πρέπει να βρει αποδέκτες στα σχολεία και τα παιδιά μας! Οι σύλλογοι διδασκόντων, οι  σύλλογοι γονέων και οι μαθητές να μην νομιμοποιήσουν την  '' κοινωνική προσφορά '' του ΤΙΤΑΝ . 

Ο δήμος Παύλου Μελά , με βάση τις πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, οφείλει να πάρει θέση και να ζητήσει από τα σχολεία να μην δεχτούν την υποκρισία της συγκεκριμένης επιχείρησης, που  στο βωμό των κερδών της δεν υπολογίζει στο ελάχιστο την υγεία των κατοίκων και των παιδιών τους!

 

«ΤΙΤΑΝιες» προσπάθειες των επιχειρήσεων να εισβάλουν στα σχολεία

 

Μετά από την Κόκα-Κόλα ,τη ΦΑΓΕ, την ΙΟΝ,  το ίδρυμα Νιάρχου, τώρα  ο ΤΙΤΑΝ  κοκ. και η πολιορκία των σχολείων από τις επιχειρήσεις  συνεχίζεται.

Η πολιτική επιλογή ΕΕ και των κυβερνήσεων για «αυτονομία» των σχολείων και η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην Παιδεία, ανοίγει λεωφόρους για την είσοδο πολυεθνικών επιχειρήσεων  στα σχολεία μας. 

Από την μια οι όμιλοι αυτοί αποκτούν μεγάλο κοινό για να διαφημιστούν,  από την άλλη αποκτούν κύρος, αναπτύσσουν δημόσιες σχέσεις, αυξάνουν την επιρροή και τις διασυνδέσεις τους. Χρησιμοποιούν τα σχολεία  ως προσόν «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» με τις σχετικές φοροαπαλλαγές.

 

Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση». Εξάλλου, όπως απέδειξε και η πρόσφατη σκανδαλώδης εισβολή της Cisco  στο δημόσιο σχολείο, στόχος είναι  η παρέμβαση των επιχειρήσεων, όχι μόνο στα διάφορα  προγράμματα αλλά στην  ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Είναι προκλητικό ότι όλα αυτά τα προγράμματα των εταιρειών, προωθούνται και επιβάλλονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. 

Οι βαρύγδουπες εκφράσεις  του Υπουργείου όπως «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς», «επιχειρηματικότητα» κ.λπ. προετοιμάζουν το έδαφος για συνυπολογισμό τέτοιων απαράδεκτων προγραμμάτων στο come back της αξιολόγησης.

 

Οι επιχειρήσεις, που «μετά βαΐων και κλάδων» εισβάλουν στα σχολεία μας ευθύνονται για μόλυνση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα παιδιά μας, για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και ανεργία των γονιών τους, για διατροφικά σκάνδαλα, για μεροκάματα πείνας, για παιδική εργασία

 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους.

 Να παραμείνουν παιδαγωγοί, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέ της κάθε εταιρείας. Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν ανάγκη την «ευαισθησία» και την «φιλανθρωπία» των εταιρειών και ιδιαίτερα των πολυεθνικών. 

Καταγγέλλουμε το υπ. Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τα σχολεία μας σε φέουδα τους.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR