Ads 468x60px

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Παράσταση διαμαρτυρίας ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ στη ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης τη Δευτέρα 17-1, στις 2.30μμ

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                             Θεσσαλονίκη  12/1/2022 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Οι 584 προσλήψεις αναπληρωτών στη Β/θμια δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά !

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Παράσταση διαμαρτυρίας  ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ  στη ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης  τη Δευτέρα 17-1, στις 2.30μμ

Τα κενά στα σχολεία δεν καλύπτονται ούτε και σε αυτήν τη φάση προσλήψεων  αναπληρωτών!

 Για περισσότερα από 2.500 χιλιάδες κενά στη Β/θμια εκπαίδευση, όπως καταγράφονται πανελλαδικά, πριν την έξαρση της πανδημίας και χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι νοσούντες εκπαιδευτικοί και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προσλήφθηκαν μόνο 584 αναπληρωτές (313 γενικής παιδείας, 37 ειδικής αγωγής, 178 ειδικότητας μουσικής για τα Μουσικά σχολεία, 4 για Σιβιτανίδειο, 52 για τη Μαθητεία). Για τα εκατοντάδες κενά στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας οι προσλήψεις αποτελούν «σταγόνα» στον ωκεανό, καθώς σε Α\θμια- Β\θμια , γενική, ειδική αγωγή ,ΔΥΕΠ προσλήφθηκαν ελάχιστοι ( ειδική αγωγή α\θμια+β\θμια 12 ,με  9 από αυτούς στη Θες\νίκη, Α\θμια 34, με 16 από αυτούς στη Θες\νίκη, Β\θμια 49 , 28 στη Θες\νίκη ,6 εκπαιδευτικούς Αγγλικής για τα νηπιαγωγεία, με 2 στη Θες\νίκη,  10 σε ΔΥΕΠ ,με 1! στη Θες\νίκη.)


 Καθώς απουσίαζαν 6.500 εκπαιδευτικοί την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο αναγκάστηκε να εξαγγείλει την πρόσληψη 3.576 προσλήψεων αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις. Συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία για να επιφέρει και νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο και γίνεται προσπάθεια να μονιμοποιηθούν οι τρίμηνες συμβάσεις μετά την περσινή εφαρμογή τους.   

Ακόμα λοιπόν και με την Στ΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών,  χιλιάδες ώρες διδασκαλίας χάνονται και το Υπουργείο συνεχίζει  μια βαθιά αντιεκπαιδευτική παράδοση όλων των κυβερνήσεων να τελειώνει μια σχολική χρονιά και να παραμένουν 2.000 κενά στα σχολεία. Κι ενώ συμβαίνει αυτό, συνεχίζει να πλειοδοτεί στον άκρατο αυταρχισμό για να επιβάλλει την πολυπόθητη αξιολόγηση με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου». Η Υπουργός Παιδείας αυτή την περίοδο που οι εκπαιδευτικοί αγωνιούν γιατί τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά και γιατί την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφαρμογή σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων, το μόνο που θυμήθηκε να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς είναι η ανάρτηση των σχεδίων δράσης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Δεν έκανε τίποτα για να προασπίσει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών,  ενώ δεν έστειλε ούτε τα απαραίτητα τεστ για να τα προμηθευτούν έγκαιρα οι οικογένειες. 

Εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται!  

Από την αρχή της χρονιάς επιμένουν να καλύπτουν τα κενά με αναθέσεις υποχρεωτικών υπερωριών, συγχωνεύσεις τμημάτων, με 27 και 28 μαθητές στα τμήματα και τώρα μπροστά σε μια έκρυθμη κατάσταση,εφόσον τα κενά  θα πολλαπλασιάζονται  λόγω νοσούντων εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ προτάσσει  λύσεις για αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων». Έτσι, σε σύσκεψη του ΓΓ κ. Κόπτση με τους περιφερειακούς διευθυντές, δόθηκαν προφορικές οδηγίες για αναπλήρωση των κενών: Οι συνάδελφοι/ισσες της παράλληλης στήριξης, αντί να υποστηρίζουν τα παιδιά για τα οποία έχουν προσληφθεί, να κρατούν τα τμήματα των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν. Να αναστέλλεται η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν κενό να μπαίνουν στα τμήματα των συναδέλφων που απουσιάζουν. Να παραμένουν στο σχολείο όλες τις ώρες της λειτουργίας του. Να κάνουν τηλεκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί που νοσούν, καθώς και αυτοί που έχουν κρούσματα στις οικογένειές τους. 

Δε θα επιτρέψουμε μπροστά στον πολλαπλασιασμό των κενών λόγω νόσησης των συναδέλφων-ισσών μας καμιά καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών των μαθητ(ρι)ών μας. Οι λύσεις για αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων», είτε με υποχρεωτικές υπερωρίες είτε με παραβίαση του ωραρίου και των καθηκόντων των εκπαιδευτικών, όπως δηλώνει ξεδιάντροπα η Υπ. Παιδείας θα μας βρουν απέναντι . Οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, στα τμήματα ΖΕΠ και οι συνάδελφοι-ισσες ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν είναι πασπαρτού εργαζόμενοι/ες δια πάσα χρήση!

 • Στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης δυτικής Θεσσαλονίκης για 80 κενά γενικής παιδείας προσλήφθηκαν μόνο 15 αναπληρωτές και για άλλα 50 κενά ειδικής αγωγής (25 στα Τμήματα Ένταξης – 25 στην Παράλληλη) προσλήφθηκαν μόνο δύο για τα Τμήματα Ένταξης! 

 • Οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη  Διεύθυνση Δυτικής  Θεσσαλονίκης τώρα, μετά  από πέντε φάσεις προσλήψεων στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή, είναι 426, ενώ πέρσι ήταν 502. Ακόμη και αν υπολογίσουμε τους 113 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που τοποθετήθηκαν στα σχολεία, οι προσλήψεις που έγιναν μετά από πέντε φάσεις τοποθετήσεων δεν καλύπτουν τα κενά.  Η κατάσταση με τα πραγματικά κενά στα σχολεία είναι ακόμη χειρότερη γιατί οι συνταξιοδοτήσεις   φέτος  έφτασαν τις 233, ενώ αυξάνονται και οι άδειες για λόγους υγείας.

 • Η κατάσταση με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή είναι δραματική γιατί δεν καλύπτουν όλες τις ώρες που προβλέπονται για τους μαθητές με ειδικά προβλήματα. Οι προσλήψεις αναπληρωτών για τα Ειδικά σχολεία και τα Τμήματα Ένταξης είναι μόνο 27, όταν πέρσι ήταν 50. Στην παράλληλη πέρσι προσλήφθηκαν 89 αναπληρωτές, ενώ φέτος 64. 

 • Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν 15.789, ενώ μέχρι τώρα για τη φετινή χρονιά προσλήφθηκαν 12.659 ( 5.523, Α΄ φάση, 1.807 Β΄ φάση, 1.805, Γ΄ φάση, 2.657, Δ΄ φάση, 283 Ε΄ φάση και 584 τώρα). Συνολικά, λοιπόν πάνω από 2.000 είναι τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης, ακόμη και αν υπολογίσουμε και τους 5.400 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στη δευτεροβάθμια, γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (3.700 στη δευτεροβάθμια) και οι άδειες εκπαιδευτικών για λόγους υγείας έχουν αυξηθεί. 

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι 5.400 διορισμοί που έγιναν ως αποτέλεσμα των αγώνων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. 

Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών γίνονται χωρίς στοιχειώδη κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας και με παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων (εν κρυπτώ τοποθετήσεις μέσω του ΟΠΣΥΔ, χωρίς δημοσιοποίηση κενών, προεπιλεγμένα κενά από Διευθύνσεις, αλλαγές κενών χωρίς αιτιολόγηση, μετακινήσεις που φτάνουν σε πέντε και έξι σχολεία, κ.ά.). Η Διεύθυνση  αρνείται να δώσει στοιχεία και για τα κενά και για τα κρούσματα που θα αποκαλύψουν τη μεγάλη έκταση του προβλήματος και απαντά με τη μόνιμη επωδό ότι όλα βαίνουν καλώς!  


Απαιτούμε – διεκδικούμε

 • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.

 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών .

 • Όχι σε τρίμηνες συμβάσεις πρόσληψης αναπληρωτών, αλλά κανονικές προσλήψεις. Όχι στον εμπαιγμό του Υπουργείου να προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις και στη συνέχεια να καλύπτουν διαρκείς ανάγκες.

 • Διαφανείς διαδικασίες σε όλες τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

 • Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

 • Άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες έγκυες οι οποίες εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο με την έξαρση της πανδημίας.

 • Όχι υποχρεωτικές υπερωρίες. Τα κενά να καλυφθούν από αναπληρωτές.

 • Όχι στις συμπτύξεις τμημάτων - Λιγότεροι μαθητές στα τμήματα. 

 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές

 • Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών (ΕΒΠ και ΕΕΠ) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

 • Όχι στις περικοπές των κενών στην ειδική αγωγή. Να καλυφθούν όλες οι ώρες στους μαθητές. 

 • Να ανακοινωθούν όλα τα κενά στην ειδική αγωγή, όπως ζητήθηκαν από τα σχολεία.

 • Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των συλλόγων να λειτουργήσουν Τμήματα Ένταξης στα σχολεία τους.  


Η Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ μαζί με τις άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ  οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 17/2022 στις 2.30μμ.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR