Ads 468x60px

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ

 Γ΄,  Ε΄ ΕΛΜΕ –Θ 

ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 

ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 8/7, 13.00 μ.μΤην οριστική κατάργηση του 1ου ΕΠΑΛ Πολίχνης, του οποίου η λειτουργία έχει τεθεί σε αναστολή εδώ και δύο χρόνια, φαίνεται πως μεθοδεύει η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση της Διεύθυνσης να μεταφερθεί το αρχείο του 1ου ΕΠΑΛ Πολίχνης στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μέσα στο καλοκαίρι και με τα σχολεία κλειστά. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί επιλέγει η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας τη συγκεκριμένη περίοδο, για να μεθοδεύσει με αυτό τον τρόπο το κλείσιμο ενός σχολείου, ενώ γνωρίζει πως τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της περιοχής δεν μπορούν να δεχτούν άλλους μαθητές. Αυτή η εξέλιξη, αντί να λύσει ένα πρόβλημα ετών, το οξύνει παραπέρα, καθώς τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, οι μαθητές που εγγράφονται στο ΕΠΑΛ Πολίχνης οδηγούνται στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, με αποτέλεσμα να γίνεται κλήρωση και δεκάδες μαθητές να διώχνονται από το σχολείο. Πού πηγαίνουν αυτά τα παιδιά; Αναγκάζονται να αλλάξουν ειδικότητα και πηγαίνουν σε σχολές ΟΑΕΔ ή σε μακρινά ΕΠΑΛ, επιβαρύνοντας με μεγαλύτερα έξοδα τις οικογένειές τους. 

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται πως είναι «κενό γράμμα» οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων για δήθεν “αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης”, όταν κλείνει ένα ΕΠΑΛ που εξυπηρετεί ολόκληρες συνοικίες της Θεσσαλονίκης και το αρχείο του μεταφέρεται σε ένα άλλο σχολείο, που δεν έχει αίθουσες να στεγάσει όλους τους μαθητές που ζητούν εγγραφή. Η διαχρονική αδιαφορία ΥΠΑΙΘ και τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σχολική στέγη, έχει δημιουργήσει αίθουσες – “κλουβιά”, μεγάλα τμήματα, ελλείψεις σε εργαστήρια και άλλους αναγκαίους χώρους (βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκόντων κλπ), τάξεις σε υπόγεια. Αυτά τα προβλήματα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας προσπαθεί να καλύψει, καταργώντας οριστικά ένα σχολείο και επιβαρύνοντας ένα άλλο. 

Το 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης ιδρύθηκε το 2000 και  λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια συστεγαζόμενο με το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, λόγω έλλειψης σχολικής στέγης. Παρά τις υποσχέσεις για τη μεταφορά του σε κτίριο πρωινής βάρδιας, ΥΠΑΙΘ, ΔΔΕ και δήμος, όχι μόνο δεν έλαβαν κανένα μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά με την τακτική τους όλα αυτά τα χρόνια υπονόμευσαν τη βιωσιμότητα του σχολείου, δρομολογώντας ουσιαστικά το κλείσιμό του. 

Η Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ, στη δύναμη της οποίας ανήκει το σχολείο, όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζε και υποστηρίζει την ανάγκη λειτουργίας και στήριξης του σχολείου, με βάση τις ανάγκες και τη ζήτηση των μαθητών της περιοχής. Επανειλημμένα με παραστάσεις και κινητοποιήσεις απευθύνθηκε στις ΔΔΕ Δυτικής Θεσ\νίκης και στο Δήμο, διεκδικώντας μέτρα ενδυνάμωσης του σχολείου και οριστική κτιριακή λύση με τη μεταφορά του σε νέο κτήριο, για να λειτουργήσει ως πρωινό.

Καλούμε την κυβέρνηση, το Δήμο Παύλου Μελά και τη ΔΔΕ Δευτεροβάθμιας Δυτ. Θεσσαλονίκης :

  • Να προχωρήσουν στην άρση της αναστολής του 1ου ΕΠΑΛ Πολίχνης. 

  • Να μην κλείσει το σχολείο, γιατί καλύπτει μορφωτικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής. 

  • Να πάρουν τώρα όλα τα μέτρα λειτουργίας και στήριξης του  (εγγραφές, εκπαιδευτικοί, εργαστήρια, προσωπικό καθαριότητας, σχολικός φύλακας, σύνδεση με αστική συγκοινωνία Ευκαρπίας- Πολίχνης, δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών  με τα ΜΜΜ.) και να μη μετακυλύουν το θέμα στα άλλα ΕΠΑΛ της περιοχής.

  • Απαιτούμε  μόνιμη κτιριακή λύση για  το ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ για τη λειτουργία του  σε ασφαλές κατάλληλο κτήριο, με όλα τα αναγκαία εργαστήρια και τους αναγκαίους χώρους (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφείο καθηγητών, βιβλιοθήκη κλπ) και το αναγκαίο προσωπικό.

  • Να δεσμευτούν τώρα οι αρμόδιοι για ένα άμεσο κτηριακό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 8/7, 13.00 μ.μ.

Τα Δ.Σ. Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR