Ads 468x60px

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

32 Γενάρηδες που λείπει ο Νίκος Τεμπονέρας από κοντά μας…

  Γ ΄ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                 Θεσσαλονίκη 6/1/2022 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

9 Γενάρη 2023 :Μέρα μνήμης και τιμής του Νίκου Τεμπονέρα

Εικόνα που περιέχει κείμενο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα
32 Γενάρηδες που λείπει ο Νίκος Τεμπονέρας από κοντά μας… 

Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός. 

32 Γενάρηδες η μορφή του δασκάλου που υπερασπίστηκε τους μαθητές του ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θέλησε να επιβάλει τότε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με ιδιωτικά ΑΕΙ, χρονικό όριο στις σπουδές, περιορισμό του εκπαιδευτικού ασύλου, κατάργηση της επετηρίδας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αξιολόγηση μαθητών με point system, κατάργηση των 15μελών, ομοιόμορφη στολή των μαθητών αλλά και έπαρση σημαίας! 

Μόλις έγιναν γνωστά τα νέα μέτρα άρχισαν καταλήψεις Γυμνασίων και Λυκείων. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε και η πλειοψηφία των καθηγητών. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα σχολεία υπό κατάληψη έφταναν το 70%. Και τότε, ως συνήθως, επιστρατεύτηκαν   «αγανακτισμένοι πολίτες» για να… σπάσουν τις καταλήψεις, εφαρμόζοντας ένα όργιο κρατικής βίας και καταστολής. Νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ έκαναν εφόδους στα σχολεία για να τρομοκρατήσουν τους καταληψίες. Με επιθέσεις που είχαν σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς.

Ο Νίκος Τεμπονέρας με το λόγο και τις πράξεις του στάθηκε, άξιος δάσκαλος, δίπλα στους μαθητές του και υπερασπίστηκε τις δημοκρατικές ελευθερίες και το δίκιο τους. Και το πλήρωσε ακριβά. Ήταν μια πολιτική δολοφονία. Χτυπήθηκε θανάσιμα με σιδηρολοστό στο κεφάλι από τον Γιάννη Καλαμπόκα, στέλεχος της τότε ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ. , μετά από εισβολή ομάδας ροπαλοφόρων μέσα στο σχολικό συγκρότημα του τότε 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, που τελούσε υπό μαθητική κατάληψη.

Το θάνατό του ακολούθησαν μεγαλειώδη συλλαλητήρια και λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική βία που είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων.

32 χρόνια μετά οι ίδιες κυβερνήσεις και πολιτικές έχουν επιδοθεί σε καταιγισμό μέτρων με στόχο την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την αέναη  λιτότητα, την αυξανόμενη ανεργία , τη  νέα φτώχεια, το χτύπημα και την απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού: υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών. Υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ  για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς,  (ΕΒΕ,Τράπεζα θεμάτων), προωθούν την κατηγοριοποίηση και απόρριψη μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων μέσα από την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση και την αυτονομία της σχολικής μονάδας.  Επιχειρούν τη στοχοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων, ώστε να εφαρμοστεί ένας νέος γύρος αντεργατικών κι αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Ο Νίκος Τεμπονέρας σήκωσε με σεμνότητα το χρέος που του αναλογούσε. Ένας αναντικατάστατος δάσκαλος. Εξακολουθεί να είναι δίπλα μας, πλάι μας κι εμπρός μας σε κάθε διαδήλωση, με κάθε σύνθημα. Τον κουβαλάμε σαν φυλαχτό σε κάθε βήμα των εκπαιδευτικών οραμάτων μας, σε κάθε διεκδίκηση ως το σύμβολο του πραγματικού Δασκάλου. Που μας δείχνει το δρόμο της αντίστασης, που μας εμπνέει και μας καλεί να συνεχίσουμε.

Το τελευταίο του μεγάλο μάθημα μάς καθοδηγεί στους σύγχρονους αγώνες για μια ελεύθερη, αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα, για μια δημόσια δωρεάν  παιδεία των αναγκών και των οραμάτων μας ,για  μαζικό, μαχητικό και νικηφόρο πανεκπαιδευτικό αγώνα σύγκρουσης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής τους. 

Για την επικράτηση του δίκιου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR