Ads 468x60px

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Σχετικά με τις επιτηρήσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις


 

Γ΄ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                             Θεσσαλονίκη 31/5/2023

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

Σχετικά με τις επιτηρήσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις

Απαράδεκτη για άλλη μια χρονιά η στάση της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και πολλών εξεταστικών κέντρων, με αλληλομετάθεση των ευθυνών τους, ως προς τον ορισμό των επιτηρητών/τριών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αν και έγκαιρα πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη Διεύθυνση με το σύνολο των αιτημάτων μας για ισότιμη μεταχείριση των συναδέλφων και διαφάνεια( Πέμπτη 25/5), γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών από συναδέλφους για τον ορισμό επιτηρητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και για τη συγκρότηση των λυκειακών επιτροπών, καθώς και για τις επιτροπές των βαθμολογικών κέντρων.

Για άλλη μια χρονιά ο ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης δεν έκανε δεκτό το αίτημα μας για απαλλαγή από τη  διεύθυνση, και όχι από τους προέδρους των εξεταστικών , των εκπαιδευτικών που ορίστηκαν βαθμολογητές/τριες , όσων  έχουν παιδιά που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και  όσων θα συνταξιοδοτηθούν , εφόσον το επιθυμούν, όπως ίσχυε προηγούμενα χρόνια . Το παρέπεμψε στους προέδρους των εξεταστικών για να αποφασίσουν κατά το δοκούν( ;) φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους που αναγκάζονται να ζητούν το  αυτονόητο και  δεν εισακούονται στις περισσότερες περιπτώσεις και δημιουργώντας στην πράξη συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των συναδέλφων .

 

Ιδιαίτερα με τους επιτηρητές στα εξεταστικά κέντρα για τους  μαθητές με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι έχουν δυσμενή τοποθέτηση, καθώς θα παραμένουν στο σχολείο 7 έως 9 ώρες σε δύσκολες συνθήκες, επιτηρώντας μαθητές  που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου στρες. Μετά από διαμαρτυρίες, καθώς και παρέμβασή της ΕΛΜΕ μας στη ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης , ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των επιτηρητών, ώστε να είναι λιγότερες οι μέρες επιτήρησης και καλύτερες οι συνθήκες εργασίας. Αντί αυτού, εισπράξαμε στην πράξη την απαξίωση, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκε από τους επιτηρητές να επιτηρήσουν ακόμα και 4 ημέρες σε εξεταστικό κέντρο  των ΕΠΑΛ ή και να επιτηρήσουν και τα δύο Σάββατα ! Αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη ηλικία και τα προβλήματα υγείας των συναδέλφων αλλά και τη σωρευμένη κούραση, θεωρούμε προκλητική μια τέτοια αντιμετώπιση. Από τη μεριά μας, ζητήσαμε να οριστούν δύο βάρδιες επιτηρητών ή να οριστούν περισσότεροι επιτηρητές/τριες, ώστε οι ώρες επιτήρησης να μειωθούν, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Σε πολλά εξεταστικά κέντρα, δε, της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ο αριθμός των επιτηρητών είναι τόσο μικρός, που ο κίνδυνος να δημιουργηθούν κενά σε περίπτωση απουσίας κάποιου συναδέλφου για έκτακτο λόγο είναι μεγάλος.

Η Δ/νση οφείλει να ορίσει, έστω και τώρα, περισσότερους επιτηρητές/τριες και να διευκολύνει το έργο τους προς όφελος των μαθητών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και να συντελέσει στη δημιουργία ενός ήρεμου και θετικού κλίματος. 

Επισημαίνουμε, επίσης, το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που είναι και βαθμολογητές στις εξετάσεις και επιτηρητές ταυτόχρονα. Η απαίτηση για προσφορά υπηρεσιών σε ωράρια ανθρωπίνως αδύνατα αποτελεί καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Ο υποχρεωτικός ορισμός βαθμολογητών και ως επιτηρητών στη ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης  αποτελεί κατάσταση που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια  δημιουργώντας πολλές διαμαρτυρίες και προβλήματα και ζητούμε την απαλλαγή τους από την υποχρέωση των επιτηρήσεων, εφόσον το επιθυμούν , με ευθύνη- απόφαση της ΔΔΕ.

Να σταματήσει η χρόνια απουσία δίκαιων και κοινά αποδεκτών κανόνων στη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών και στη στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων. Να  δοθούν, επιτέλους, στο σωματείο  όλα τα στοιχεία με τη σύνθεση των επιτροπών των εξετάσεων της περσινής χρονιάς, αλλά και των προηγούμενων, για να μπορεί να γίνει έλεγχος και να υπάρχει διαφάνεια με έργα και όχι με λόγια.

Το Δ. Σ. θεωρεί ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν ως μέλη των επιτροπών στη διαδικασία των εξετάσεων. Η συμμετοχή σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους, νέους και παλιούς, με διαφάνεια, αντικειμενικά κριτήρια και εναλλαγή. Η σύνθεση των επιτροπών με τους συμμετέχοντες καθηγητές να μπορεί να ελέγχεται από τον κλάδο.

Απαιτούμε

·        Απαλλαγή εξ αρχής και από τη ΔΔΕ από τις επιτηρήσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις για όλους όσους έχουν παιδιά που συμμετέχουν στις πανελλαδικές ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

·        Ισότιμη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

·        Να αυξηθούν οι αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στις επιπλέον εργασίες των εκπαιδευτικών σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και ιδιαίτερα των επιτηρητών (οι εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος μετακίνησής τους στα εξεταστικά κέντρα).

Ως ΕΛΜΕ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας στις ΔΔΕ ΘΕΣ\ΝΙΚΗΣ για τη συγκρότηση των επιτροπών και ζητούμε άμεσα την ικανοποίησή τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR