Ads 468x60px

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

 Γ΄ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                             Θεσσαλονίκη 12/6/2023 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΥΣΕΙΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Με τον ν. 5021/2023 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας, μετατρέποντάς τα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και παραδίνοντάς τα στους ιδιώτες, θεσπίζοντας  δοτά Διοικητικά Συμβούλια με εκπροσώπους του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα καθώς και δοτές Γενικές Διευθύντριες με παχυλούς μισθούς που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ο νόμος υπονομεύει τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο και δίνει την «χαριστική βολή» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. 

Οι διατάξεις του ν. 5021/2023 δημιουργούν ήδη σειρά προβλημάτων στην εξυπηρέτηση πολιτών και στις Υπηρεσίες για απλά ζητήματα, όπως στην ομαλή εκτέλεση προγραμματισμένων δράσεων, εκδηλώσεων, ερευνητικών προγραμμάτων σχεδιασμένων από το προσωπικό των πέντε μεγάλων δημόσιων Μουσείων, ως Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ. Η έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου ή η πιστοποίηση αντιγράφων για εξαγωγή, που ως τώρα γίνονταν από τα Μουσεία, επιβαρύνουν τώρα άλλες Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ και προστίθενται στον φόρτο που ήδη έχουν οι εργαζόμενοι στις ΕΦΑ.

 Την ίδια ώρα το προσωπικό των Μουσείων παραμένει εγκλωβισμένο, όπως και όσοι εργαζόμενοι είχαν αιτηθεί μετάθεσης πριν την ψήφιση του νόμου! Η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι υπόλογη για την ιδιότυπη ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που ενώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νεοσύστατα ΝΠΔΔ και καλούνται να εκτελούν εντολές δοτών εξωυπηρεσιακών παραγόντων (Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Διευθυντριών). 

Οι εργαζόμενοι στα μουσεία και στο υπουργείο πολιτισμού ,με αποφάσεις των σωματείων τους αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Μουσείων με απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργία- αποχή από τα καθήκοντα που σχετίζονται με την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου ν. 5021/2023 για τα Δημόσια Μουσεία, μπλοκάροντας κάθε ενέργεια που προχωράει την εφαρμογή του νόμου. Στις 14/6, προχωρούν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση  με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας καθώς και ο Ενιαίος Σύλλογος στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία και στο υπουργείο πολιτισμού και τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους στις 14/6 . Ενώνουμε μαζί τους τη φωνή μας :

  • για τα κρατικά μουσεία, στελεχωμένα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό  ισότιμα σε όλους και όλες, μακριά  από κάθε λογική ανταγωνιστικότητας και διλήμματα κόστους – οφέλους. 

  • για να βασίζεται η λειτουργία των μουσείων,οι εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις σε μόνιμο προσωπικό του δημοσίου κι όχι σε εργολαβίες, ιδιώτες, απευθείας αναθέσεις και «ευγενικές χορηγίες» εκπροσώπων του κεφαλαίου. 

  • για να συνεχίσουν  τα μουσεία μας να υποδέχονται μαθητές, εκπαιδευτικούς, επισκέπτες, ειδικές κατηγορίες κοινού, ευάλωτες ομάδες και να μην μεταβληθούν σε μουσεία της οικονομικής ελίτ.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ  

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR