Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 15/3/2026
Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483
e-mail: gelmeth3@gmail.com
http://3elmethess.blogspot.gr/
fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ! ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ!
Οδηγίες-βήματα για την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης
Ο αγώνας του κλάδου κατά της αξιολόγησης και των διώξεων εκπαιδευτικών ξανά σε μια κρίσιμη καμπή! Το ΥΠΑΙΘΑ συνεχίζοντας το κλίμα αυταρχισμού, προχωράει στην Κομοτηνή την εκδίκαση και νέων πειθαρχικών για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στον αγώνα κατά της αξιολόγησης, ενώ διώξεις γίνονται στη Λάρισα, τον Πειραιά και αλλού. Η εκπαιδευτική ιεραρχία συνεχίζει τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τα καλοπιάσματα για να επιβάλλουν την αξιολόγηση.
Σε αυτά τα πλαίσια, με οδηγίες του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ζητήθηκε η αξιολόγηση να εφαρμόζεται σε νεοδιόριστους, σε στελέχη και σε όσους το επιθυμούν, ενώ με οδηγίες του επόπτη αξιολόγησης ζητήθηκε να δηλώσουν εθελοντικά όσοι επιθυμούν να αξιολογηθούν. Επειδή όμως δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προχώρησαν σε μια επιχείρηση διαμόρφωσης κλίματος πιέσεων και αποδοχής της αξιολόγησης, έστειλαν μαζικές κλήσεις εκπαιδευτικών κατά σχολείο για αξιολόγηση. Προκειμένου να εμφανίσουν έργο και αριθμούς, όπως επιτάσσει το υπουργείο, αποφάσισαν ομαδικά πυρά, αδιαφορώντας για την αναταραχή που προκαλούν στη λειτουργία των σχολείων. Μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς για να εμφανίσουν ότι προχωράει η πολιτική τους.
Συντεταγμένα και συλλογικά με τα σωματεία μας, τους συλλόγους διδασκόντων, μπορούμε συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα, να στείλουμε μήνυμα ότι η αξιολόγηση ούτε νομιμοποιείται, ούτε μονιμοποιείται! Θα τη σταματήσουμε!
Σε διαμαρτυρία των ΕΛΜΕ με μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση για τις δεκάδες κλήσεις για αξιολόγηση σε σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης απαιτήσαμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Γιατί διαταράσσουν το έργο των εκπαιδευτικών και το παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία, ενώ αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων; Γιατί δεν καλύπτονται τα δεκάδες κενά που παραμένουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Γιατί δεν εφαρμόζεται η εγκύκλιος που προτάσσει την αξιολόγηση στελεχών; Ισχύουν οι οδηγίες στις ενημερώσεις διευθυντών και συμβούλων να μην ασκούνται πιέσεις για αξιολόγηση και για εθελοντική συμμετοχή στην αξιολόγηση; Αναγνωρίζουν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και την απεργία αποχή; Το πλαίσιο αξιολόγησης που ζητάμε την κατάργησή του προβλέπει για τους διευθυντές οι ατομικές αξιολογήσεις να πραγματοποιούνται σε δύο χρόνια και για τους συμβούλους σε τέσσερα;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα ο Διευθυντής εκπαίδευσης απάντησε ότι δεν αλλάζει η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ ο επόπτης αξιολόγησης αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να ασκούνται πιέσεις για αξιολόγηση, ενώ είναι σεβαστό το δικαίωμα να ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, επί του προκειμένου της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση.
Οδηγίες-βήματα για την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης
• Με τις μαζικές κλήσεις στα σχολεία, δεν ξεκινάει η αξιολόγηση, αλλά μόνο αν μας καλέσουν σε συνάντηση προσυνεννόησης ο σύμβουλος ή ο διευθυντής, καθώς και αν μας αποστείλουν μέιλ σχετικό με την αξιολόγηση και τότε αποστέλλουμε τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης απεργίας αποχής που συλλογικά έχουμε καταθέσει στο σχολείο.
• Υπογράφουμε όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, μόνιμοι/ες, νεοδιόριστοι/ες, αναπληρωτ(ρι)ες τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή, την οποία και πρωτοκολλούμε στο πρωτόκολλο του σχολείου. Για όσες και όσους έχουν ήδη υπογράψει, αυτή ισχύει απολύτως. Καλούμε και όσες/όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να υπογράψουν.
• Οι νεοδιόριστες/οι και όλοι/ες που καλούνται να αξιολογηθούν για οποιοδήποτε στάδιο, στη γραπτή κλήση για αξιολόγηση απαντούν με τη δήλωση Απεργίας Αποχής και τον αριθμό πρωτοκόλλου τους με το εξής κείμενο:
"Σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με τη δήλωση με αρ. πρωτ. …… και τη δήλωση με αρ. πρωτ. ……… συμμετέχω στην απεργία-αποχή, που έχει προκηρύξει από 15/7/2024 η ΑΔΕΔΥ και από 20/3/2024
η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης. Σας παρακαλώ να αναφέρετε τη συμμετοχή μου στην απεργία - αποχή σε τυχόν πρακτικό που θα συντάξετε και να με ενημερώσετε".
• Επισημαίνουμε ότι η απεργία - αποχή της ΕΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ είναι σε ισχύ και δεν έχει προσβληθεί νομικά. Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982 και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά αναγνωριζόμενη μορφή απεργίας η οποία μας καλύπτει από κάθε πειθαρχική ευθύνη.
• Δεν μπαίνουμε σε καμία πλατφόρμα, δε συμπληρώνουμε στοιχεία, δεν υπογράφουμε έγγραφα.
• Δεν προσερχόμαστε σε καμία συνάντηση προσυνεννόησης. Κάνουμε απεργία αποχή.
• Καλούμε διευθυντές/ντριες να μη δυναμιτίσουν το κλίμα στα σχολεία, η αξιολόγηση από τους διευθυντές προβλέπεται να γίνεται μέσα σε δύο χρόνια και από τους συμβούλους σε τέσσερα.
• Στα μονομερή πρακτικά που συντάσσονται οφείλουν να αναγράφουν την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή. Αν δεν το κάνουν, ενημερώνουμε το σωματείο. Έχουν και οι ίδιοι ευθύνη, όχι μόνο αυτοί που τους δίνουν οδηγίες.
• Η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας, μονόωρες, δίωρες, τρίωρες που καλύπτουν τους/τις συναδέλφους/ισσες για την παρατήρηση της διδασκαλίας από αξιολογητές.
• Κανένας αξιολογητής δεν έχει δικαίωμα να ορίζει αυθαίρετες ημερομηνίες που δεν προβλέπονται πουθενά και στοχεύουν στην ψυχολογική πίεση. Δεν το επιτρέπουμε, ενημερώνουμε το σωματείο.
• Όταν ο/η «σύμβουλος» και ο/η διευθυντής/τρια ορίσει παρακολούθηση διδασκαλίας (1 ώρα και άλλη 1 ώρα), συμμετέχουμε στις στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ.
• Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν έχουμε αναρτήσει ηλεκτρονικό φάκελο, ακόμα και αν έχουμε κανονίσει ή και προχωρήσει σε συνάντηση με τον/την αξιολογητή/τρια, μπορούμε να υπογράψουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή και να σταματήσει η διαδικασία.
• Κανείς μόνος του! Καμία μόνη της! Με συλλογικές αποφάσεις και τα σωματεία μας βαδίζουμε το δρόμο του αγώνα με συνδικαλιστική, νομική και οικονομική κάλυψη.
Οργανώνουμε κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ :
Συγκέντρωση στις 16/3 στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για αυταρχισμό και αίσχη της διοίκησης
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης, Τετάρτη 18 Μάρτη, 1.30μ.μ. για τις εκατοντάδες κλήσεις εκπαιδευτικών σε αξιολόγηση.
Απογευματινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στις 23/3 κινητοποίηση για το έγκλημα των Τεμπών, για τις συνδικαλιστικές και πειθαρχικές διώξεις και τις διεκδικήσεις του κλάδου.
• Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσεις για το νέο πειθαρχικό, τις διώξεις και την αξιολόγηση.
• Αξιοποιούμε το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από συλλόγους ΣΕΠΕ ΕΛΜΕ με επικαιροποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο πειθαρχικό, την απεργία αποχή (το αποστέλλουμε ).
• Κοινή αφίσα των σωματείων για αξιολόγηση, διώξεις, πειθαρχικά, δημόσιο σχολείο και εργασία.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΔΙΑΛΥΣΗ των σχολείων και της εργασιακής μας ζωής δε θα περάσει. Μας βρίσκουν και θα μας βρίσκουν απέναντι συλλογικά, μαζικά, μαχητικά! Θα ακυρώσουμε την αξιολόγηση όλοι/ες μαζί! Κανένας μόνος και καμία μόνη!
Χαιρετίζουμε κάθε συνάδελφο/ισσα που αντιστέκεται και αυτούς/ες που αισθάνονται έντονα τα διλήμματα, καλώντας τους την κρίσιμη αυτή στιγμή να συνεχίσουν να είναι παρόντες/ούσες στη μάχη που θα καθορίσει το πώς θα εργαζόμαστε και θα ζούμε ως εργαζόμενοι και ως άνθρωποι.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΑΛΙΚΗ ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ
