Ads 468x60px

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Γ΄ ΕΛΜΕ: ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                      Θεσσαλονίκη 24/3/2015
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
 e-mail: gelmeth3@gmail.com
 http://3elmethess.blogspot.gr/
η Γ΄ ΕΛΜΕ στο διαδίκτυο 

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 

     Το σοβαρό ζήτημα του δημόσιου χρέους της χώρας είναι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και τους θεσμούς της Ευρωζώνης, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Αποτελεί επίσης κυρίαρχο θέμα στην εσωτερική δημόσια συζήτηση, στην πολιτική αντιπαράθεση, στα ΜΜΕ και στους χώρους εργασίας. Είναι σε όλους προφανές ότι το θέμα του χρέους και η στάση απέναντι σ’ αυτό θα καθορίζει τις οικονομικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις για πολύ καιρό.
Στις πρόσφατες συναντήσεις της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας μια σειρά κρίσιμες διεκδικήσεις του κλάδου:
-αύξηση των δαπανών για τη παιδεία, 
-μείωση του αριθμού των μαθητών στο τμήμα, 
- μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, 
-επαναφορά του ωραρίου των καθηγητών, 
-κάλυψη των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου και ιδιαίτερα των νέων εκπαιδευτικών, 
-κατάργηση της μισθολογικής καθήλωσης που επέβαλλε το μισθολόγιο Ν4024/11, 
-άρση των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, 
-επαναλειτουργία κατηργημένων εκπαιδευτικών δομών κ.α. 
προσέκρουσαν στην ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους, συσχετίσθηκαν με τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της 4/μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, με βάση την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, που αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα» συνεχίζει την εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους.
Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την
αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστροφής των κοινωνικών δομών που έχουν συντελεστεί εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων και την υλοποίηση μια σειρά μέτρων άμεσης προτεραιότητας από τα αιτήματα του λαϊκού – εργατικού κινήματος.
Μόνο στο ΔΝΤ καταβλήθηκαν την Παρασκευή 13 Μαρτίου 366 εκατ. ευρώ, την Δευτέρα 16 Μαρτίου 566 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή 20 Μαρτίου 336 εκατομμύρια ευρώ ακόμα. Στις 9 Απριλίου υπάρχει νέα δόση προς ΔΝΤ, ύψους 465 εκατομμυρίων ευρώ.
Για να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος αυτών των ποσών, σημειώνουμε πως τα κονδύλια που προβλέπονται να διατεθούν μέσω των ρυθμίσεων του περίφημου νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ.
Οι «λύκοι» της ΕΕ, του ΔΝΤ και των αγορών, που προκλητικά κτίζουν τις σύγχρονες πυραμίδες τους με τη εκμετάλλευση των λαών της Ευρώπης (1,3 δισ. θα κοστίσει ο ουρανοξύστης της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη), πιέζουν ασφυκτικά τη νέα κυβέρνηση να υποταχθεί ολοσχερώς στις απαιτήσεις τους, αρνούμενη τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
Το εργατικό κίνημα και -σε ό,τι μας αφορά- το εκπαιδευτικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο στις εξελίξεις, να αναστείλει τις διεκδικήσεις του και να αυτoακρωτηριαστεί.
 Ήδη στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ (Ιούλιος 2013) υπερψηφίστηκε η θέση: «Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το ληστρικό τοκογλυφικό χρέος», η οποία επαναβεβαιώθηκε στην Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ 14/3.
Στην πρόσφατη απόφαση της ΓΣ της Γ΄ ΕΛΜΕ (12/3/2015) τονίζεται: «Επιμένουμε πως το ληστρικό και τοκογλυφικό χρέος δεν αφορά το λαό, δεν το δημιούργησε, δεν του ανήκει, δεν το χρωστά αλλά συνεχίζει να το πληρώνει με αμέτρητες θυσίες. Διεκδικούμε την πλήρη διαγραφή του με όρους κινήματος». Το ΔΣ, στα πλαίσια αυτών των αποφάσεων, συμμετείχε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις με το σύνθημα: ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, και στις 13/3 διοργάνωσε μια επιτυχημένη και ουσιαστική συζήτηση με τον οικονομολόγο και δημοσιογράφο Λ. Βατικιώτη με θέμα: «Κρίση και χρέος» που θα μπορούσε, βέβαια, να έχει ευρύτερη συμμετοχή όσον αφορά στο εύρος των διαφορετικών απόψεων επί του θέματος.
Με βάση όλα αυτά το ΔΣ της ΕΛΜΕ θεωρεί ότι το αίτημα διαγραφής του χρέους πρέπει να μπει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας. Εκτιμά επίσης ότι σε μια τέτοια κατεύθυνση και μόνο, της διαγραφής δηλαδή του χρέους, η συσταθείσα από την πρόεδρο της βουλής επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο παραθέτοντας στοιχεία και επιχειρήματα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφάσισε τέλος την συμμετοχή της Γ΄ ΕΛΜΕ στην Πρωτοβουλία διαγραφής του χρέους όπου συμμετέχουν οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ ΟΤΑ κ.α. και καλεί την ΟΛΜΕ να συμμετέχει κι αυτή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                   ΤΣΙΝΑΡΕΛΗ ΕΛΕΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR