Ads 468x60px

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                      Θεσσαλονίκη 9/9/2015
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
e-mail: gelmeth3@gmail.com
http://3elmethess.blogspot.gr/
η Γ΄ ΕΛΜΕ στο διαδίκτυο 



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, την Κυριακή 6/9, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από τη Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  καθώς και μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ επισκεφτήκαμε την Ειδομένη μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης και εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Εκεί καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, κατατρεγμένοι από τη Συρία και άλλες χώρες. 
    Ποια είναι τα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν από την επίσκεψη στην Ειδομένη:
  8.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μωρά και παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, διασκορπισμένοι από το σταθμό του τρένου και σε έκταση περίπου δυο χιλιομέτρων, μέσα στα χωράφια, πάνω στους δρόμους, έχουν απλώσει ό,τι απόμεινε από το βιός μιας ζωής. Άλλοι κοιμούνται σε σκηνές, η πλειονότητα πάνω σε χαρτόνια, ανάμεσα σε σκουπίδια, ντυμένοι ακόμα και με μπουφάν, ένδειξη του νυχτερινού κρύου, της εξάντλησης και κυοφορούμενων ασθενειών.
 Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η παντελής απουσία κάθε κρατικής υπηρεσίας. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος υγιεινής διαβίωσης, όπως τουαλέτες, χώροι καταυλισμού και ιατρικής φροντίδας. Η ιατρική φροντίδα παρέχεται αποκλειστικά από εθελοντές.
   Εθελοντές, όπως εμείς- τα σωματεία εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης, διέθεταν τρόφιμα και είδη υγιεινής. Οι πιο πολλοί ζητούσαν νερό, σε μια περιοχή πλούσια σε υδάτινους πόρους.

   Άνθρωποι σιωπηλοί- ίσως νιώθοντας τυχεροί που γλίτωσαν από τις σφαίρες του πολέμου, στωικοί, περιμένοντας πότε θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τα σύνορα. Άγνωστο με ποια διαδικασία μεταφέρονται σε αυτά, πόσοι, ποιοι και με ποιο τρόπο επιλέγονται κάθε φορά. Γνωρίσαμε επίσης πρόσφυγες καθηγήτριες από το Χαλέπι. 

  Τα κροκοδείλια δάκρυα και η συγκίνηση για το χαμό του μικρού Αϊλάν και των άλλων παιδιών στέρεψαν. Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για έμπρακτη αλληλεγγύη και ο αγώνας για τον τερματισμό των πολέμων, για να σταματήσει η εκμετάλλευση λαών και χωρών.  

Το Δ.Σ., από κοινού με τις  άλλες ΕΛΜΕ, οργανώνει νέα άμεση επίσκεψη στην Ειδομένη.
Όσοι σύλλογοι ή συνάδελφοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης  μέχρι την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη και να τα φέρουν ή στα γραφεία της ΕΛΜΕ την Τρίτη 7-10 μμ. ή στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                                       ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR