Ads 468x60px

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Ένα σχολείο για το Κομπάνι

Εκδήλωση για το εγχείρημα του σχεδιασμού και της κατασκευής του "Σχολείου της Ελευθερίας των Λαών" στο Κομπάνι, στη Ροζάβα του συριακού Κουρδιστάν

H Επιτροπή Αγώνα φοιτητών Αρχιτεκτονικής απαντώντας στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και άλλων φορέων πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει και στην πόλη της Θεσσαλονίκης το εγχείρημα του σχεδιασμού και της κατασκευής του "Σχολείου της Ελευθερίας των Λαών" στο Κομπάνι.

Παρασκευή 01/04 στις 19:00, στην αιθ. Βαλεντή
Ομιλητές/τριες:
  • Κωστής Μασούρας: αρχιτέκτονας / συντονιστής επιτροπής για το σχολείο στο Κομπάνι / μέλος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ (σύλλογος αρχιτεκτόνων)
  • Θάνια Βέζου: εκπαιδευτικός / μέλος της αποστολής εκπαιδευτικών στο Κομπάνι
Λίγα λόγια για το "ένα σχολείο για το Κομπάνι"...
Το ταξίδι γι’ αυτή την όμορφη ιστορία ξεκινά το Φεβρουάριο του 2015 όταν μια αποστολή εκπαιδευτικών, αποφασίζει να επισκεφτεί την
περιοχή του Σουρούτς, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, κάνοντας την αλληλεγγύη πράξη και βοηθώντας τους πρόσφυγες από το Κομπάνι της Ροζάβα (στο συριακό τμήμα του Κουρδιστάν), που είχαν εγκατασταθεί εκεί.

Ήταν μόλις ένας μήνας πριν, που οι σημαίες του ISIS σταμάτησαν να ανεμίζουν στην πόλη του Κομπάνι. Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες αντάρτισσες γέμισαν τον κόσμο ελπίδα, όταν μετά από την πολύμηνη πολιορκία της πόλης τους, κατάφεραν να διώξουν τους ισλαμοφασίστες που σκορπούσαν την καταστροφή και το θάνατο, βομβαρδίζοντας την πόλη και το λαό της. Η μάχη όμως, μαζί με την ελπίδα άφησε και μια πόλη γεμάτη συντρίμμια.

Στα συντρίμμια αυτής της καταστροφής είναι που τώρα οι κάτοικοι του Κομπάνι προσπαθούν να ξαναστήσουν τις ζωές τους. Σιγά σιγά επιστρέφουν στην πόλη από τους καταυλισμούς που διαμένουν, με τη θέληση και το πείσμα να την ξαναχτίσουν και μαζί με αυτή να φτιάξουν τα θεμέλια για μια ζωή ελεύθερη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο ή τη θρησκεία.

Στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης και θέλοντας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια μεγάλη καμπάνια για το χτίσιμο ενός σχολείου που δε θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα από αυτό του «σχολείου της ελευθερίας των λαών».

Όμως ένα σχολείο για να χτιστεί, πέρα από τους δασκάλους, θέλει μάλλον και τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων. Έτσι λοιπόν, ο ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων αποφάσισε με τη σειρά του να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και να απευθύνει κάλεσμα προς συλλόγους φοιτητών και αποφοίτους αρχιτεκτονικών σχολών για συμμετοχή στο εγχείρημα.

Κι εδώ είναι η ώρα που παίρνουμε κι εμείς τη σκυτάλη, επιλέγοντας να ανοίξουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο σύλλογο φοιτητών και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εν γένει. Γιατί είναι μάλλον από τις λίγες φορές –αν όχι η μοναδική- που καλούμαστε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε βάσει της κοινωνικής πραγματικότητας και με στόχο την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικών αναγκών. Γιατί κουραστήκαμε να βλέπουμε τις σπουδές μας να περιστρέφονται γύρω από το σχεδιασμό πολυτελών κτιρίων, αδυνατώντας να αφουγκραστούν τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας της ανεργίας και της φτώχειας, της κοινωνίας εκείνων που τους πήραν το σπίτι κι εκείνων που το είδαν να γκρεμίζεται από τις βόμβες.

Τη στιγμή που «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών» ανάγεται στο πιο επίκαιρο σύνθημα, εμείς επιλέγουμε και με αυτόν τον τρόπο να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους.

"μες γι᾿ ατ τ λίγα κι πλ πράγματα πολεμμε
γι
ν μπορομε νά χουμε μία πόρτα, ν᾿ στρο, να σκαμν
να χαρούμενο δρόμο τ πρω
να ρεμο νειρο τ βράδι."

[Τάσος Λειβαδίτης, Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας]


Για εμάς, για αυτά τα απλά και τόσο σημαντικά πράγματα αξίζει να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε, να σχεδιάσουμε, να αγωνιστούμε…


*Η εκδήλωση που διοργανώνουμε είναι μια πρώτη παρουσίαση του εγχειρήματος (και του τρόπου εργασίας και συντονισμού), στην οποία σας καλούμε να παρευρεθείτε για να ενημερωθούμε περαιτέρω και -γιατί όχι;- να συγκροτηθεί και μια πρώτη ομάδα ενδιαφέροντος για το εγχείρημα. Την ημέρα της εκδήλωσης, θα υπάρχει υλικό από την αποστολή στο Κομπάνι και θα διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της πρωτοβουλίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR