Ads 468x60px

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες



 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                       Θεσσαλονίκη 30/03/2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622 
ΤΗΛ. 6979850143                                
e-mail:  gelmeth3@gmail.com                      

Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Η Γ΄ ΕΛΜΕ από κοινού με άλλες ΕΛΜΕ, Συλλόγους Π.Ε. και άλλα σωματεία και συλλογικότητες πήρε πρωτοβουλίες και συμμετείχε σε δράσεις (αντιπολεμικά συλλαλητήρια, εκδηλώσεις, συζητήσεις, κοινές αποστολές διανομής ειδών ανάγκης στους πρόσφυγες της Ειδομένης, του Χέρσου, των Διαβατών κ.α. ) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.
 Την Τετάρτη 24/3 πραγματοποιήσαμε παράσταση στο Υ.ΜΑ.Θ και είχαμε συνάντηση με την υπουργό κα Κόλλια- Τσαρουχά που μας δήλωσε αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων που θέσαμε.
Ιδιαίτερα ανταποκρίθηκε ο εκπαιδευτικός κόσμος (εκπαιδευτικοί και μαθητές) στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη
συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Οι τελευταίες αποστολές έγιναν με προσφορές από τους συλλόγους του 1ου λυκείου Συκεών και του 1ου Γυμνασίου Συκεών. Το Δ.Σ. ευχαριστεί  όλους τους συναδέλφους  και τους συλλόγους διδασκόντων για την αξιοθαύμαστη και συγκινητική τους ανταπόκριση..
Σήμερα δημιουργούνται νέα δεδομένα μετά την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης,   το κλείσιμο των συνόρων, τον αποκλεισμό των προσφύγων , την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την συνέχιση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη και τις χώρες της Μ. Ανατολής. Αποτελούν  πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής.
Είναι εξαιρετικά επείγον ηθικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό καθήκον   οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία μέσα από τα σωματεία τους και κάθε μορφής συλλογικότητες  να συντονιστούν και να δώσουν το δικό τους αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό στίγμα ταξικής αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες.
Να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες από τον Έβρο ως την Αυστρία, ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, να δοθούν αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους/ες διαμένουν στη χώρα, χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις.
Χωρίς να ξεχωρίζουμε τους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους, το θρήσκευμα, τη γλώσσα τους, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους/ες, αλλά κυρίως να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες  χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία. Οι πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής λεηλασίας έχουν κοινή ρίζα με τον πόλεμο και την προσφυγιά την καπιταλιστική κρίση
Να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση και το κράτος για δωρεάν και αξιοπρεπή στέγη, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες.
Να ανοίξουν τώρα κτήρια στην πόλη για την αξιοπρεπή εγκατάσταση των προσφύγων.
Απαιτούμε τα παιδιά των προσφύγων να αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής γι’ αυτά τα παιδιά, την πρόσληψη εκπαιδευτικών τώρα με μόνιμους διορισμούς.
Να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε κοινές δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης, με επίγνωση ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες και την απουσία κρατικής μέριμνας, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και χρηματοδοτούμενα προγράμματα ορισμένων ΜΚΟ. Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων, στα πλαίσια της άμεσης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να συνεχίσουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
Διεκδικούμε από τους αρμόδιους φορείς τη διευκόλυνση των σωματείων και συλλογικοτήτων για ανάπτυξη της αλληλεγγύης με δικούς τους όρους: διάθεση χώρων σε Διαβατά, λιμάνι, Χέρσο κλπ. για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (όχι ρούχα προς το παρόν).
Κοινές δράσεις με άλλες πρωτοβουλίες που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση: αντιρατσιστική πρωτοβουλία, στέκι μεταναστών, ΚΙΑ.
Συμβολή στη δημιουργία δικτύου σπιτιών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. τηλ. 6973935314 Αντιρατσιστική πρωτοβουλία, 6976121240 εθελοντές Χέρσου
Συμμετέχουμε:
Πέμπτη 31/3, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ, στη συνάντηση συντονισμού σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Κυριακή 10/4, αντιπολεμικό συλλαλητήριο, συναυλία αλληλεγγύης στο λιμάνι.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                  ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR