Ads 468x60px

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

H Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την εκδήλωση της ΕΕΔΥΕΘ για το Ν. Νικηφορίδη



Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                      Θεσσαλονίκη  3/03/2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622                                  
e-mail:  gelmeth3@gmail.com             

 Χαιρετίζουμε την εκδήλωση της ΕΕΔΥΕΘ  προς τιμήν του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη.

Πριν από 65 ακριβώς χρόνια, στις 5 Μαρτίου 1951, είχε συντελεστεί στη Θεσσαλονίκη ένα αποτρόπαιο πολιτικό και δικαστικό έγκλημα, με την εκτέλεση στο χώρο των φυλακών του Γεντί-Κουλέ ενός 23χρονου παλληκαριού, του Νίκου Νικηφορίδη, με μόνη την κατηγορία ότι συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ της ειρήνης και κατά του πυρηνικού εξοπλισμού.

Τα τελευταία λόγια του Νίκου μπροστά στο απόσπασμα των φονιάδων ήταν: «Ζήτω η Ειρήνη, Ζήτω η Πανανθρώπινη Λευτεριά», ενώ έμεινε στην ιστορία η τελευταία κουβέντα στη μητέρα του Ευγενία, στη στερνή τους συνάντηση: «Μάνα μην κλαις και μην παρακαλάς. Αξίζει να πεθάνω και συ να κλάψεις για να μην πεθάνουν πολλοί και για να μην κλάψουν πολλές μάνες».

Αυτός ήταν ο Νίκος Νικηφορίδης, ένα νεαρό παιδί, που δεν πρόλαβε να χαρεί τη νιότη του, που έδωσε τη ζωή του για την ειρήνη και την πανανθρώπινη λευτεριά. Έγινε σύμβολο αγώνα,  συνεπήρε και ενέπνευσε χιλιάδες νέους. Το αίμα του άνοιξε το δρόμο που διάβηκαν ο Πέτρουλας, ο Λαμπράκης και εκατομμύρια άλλοι αγωνιστές  της Ειρήνης και της Λευτεριάς.
Την συγκλονιστική ιστορία του Νίκου έχουμε σαν χρέος εμείς οι εκπαιδευτικοί να την διδάξουμε στους μαθητές μας σαν συμβολή στην κατάκτηση της ιστορικής συνείδησης και της αναγκαιότητας να αγωνιστούμε  και σήμερα για την Ειρήνη που τόσο άμεσα απειλείται και σήμερα στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                    ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR