Ads 468x60px

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

«Πρόγραμμα» του Υπουργείου για την περικοπή των προγραμμάτων



Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                         Θεσσαλονίκη  19/10/2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
e-mail:  gelmeth3@gmail.com

«Πρόγραμμα» του Υπουργείου για την περικοπή των προγραμμάτων

Το υπουργείο Παιδείας με  την  16716/14-10-2016 εγκύκλιό του που κοινοποιήθηκε στα σχολεία, επιβεβαιώνει την από 1-2-2016 και εν μέσω της χρονιάς(!) κατάργηση της δυνατότητας που υπήρχε να θεωρείται συμπλήρωση ωραρίου η πραγματοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  πολιτιστικών δραστηριοτήτων, λειτουργίας των σχολικών βιβλιοθηκών, αγωγής σταδιοδρομίας κ.α. (γεγονός που και τότε κατήγγειλε η ΕΛΜΕ).Την ίδια στιγμή η εγκύκλιος αναφέρει: «Στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάθε πρόγραμμα ορίζεται εβδομαδιαίως ένα δίωρο, το οποίο ορίζεται συγκεκριμένα και αναγράφεται στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου που εγκρίνει το πρόγραμμα».

Επιπλέον απαγορεύει να λογίζονται οι ώρες  ούτε καν ως υπερωρία: «Για το τρέχον σχολικό έτος δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κάλυψη δαπανών για αναλώσιμα και υπερωρίες εκπαιδευτικών» (σ.σ. χρωστάμε στους δανειστές, όχι στους καθηγητές και μαθητές)
 Τέλος κάνει ακόμα πιο …δεσμευτικό το πλαίσιο δράσης τους την ίδια στιγμή που τα προγράμματα θα αναπτύσσονται  πλέον εθελοντικά εκτός ωρολογίου προγράμματος!

To υπουργείο   με  την απόφαση του  αυτή πλήττει την   μαθησιακή και παιδαγωγική διαδικασία. Τα προγράμματα αυτά  προωθούν τη συνεργατική και βιωματική μάθηση όπως επίσης και την διαθεματικότητα, έννοιες για τις οποίες κόπτεται  υποκριτικά το υπουργείο και τις διαστρεβλώνει οικοδομώντας το σχολείο της αμάθειας.
Εξ αντικειμένου  πρέπει να θεωρούνται ως πλευρά της διδασκαλίας των μαθημάτων, που ολοκληρώνουν το μάθημα μέσα  στην τάξη  συνδέοντας το με εφαρμογές και την πραγματική ζωή  και προφανώς πρέπει να λογίζονται ως μέρος του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
 Το υπουργείο ουσιαστικά καταργεί τα προγράμματα αυτά, που σε πολλές περιπτώσεις συγκέντρωναν το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών, καθιστούσαν πιο ελκυστική την εκπαιδευτική διαδικασία και διεύρυναν τους ορίζοντες τους.
Είναι φανερό πως επιδιώκεται  και με αυτόν τον τρόπο εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να «καλυφθούν» όπως -όπως τα κενά.  Για πολλοστή  φορά το υπουργείο  φορτώνει την αντιεκπαιδευτική πολιτική των μηδενικών διορισμών στις πλάτες εκπαιδευτικών και μαθητών .
 Είναι ακόμη μια προσπάθεια ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών (παρόλο που έχει αυξηθεί το ωράριό τους και είναι επιφορτισμένοι με το διοικητικό έργο)  για τα κενά στα σχολεία ενώ το ίδιο το Υπουργείο, προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι και ορισμένοι διευθυντές καμάρωναν  γι αυτά  τα προγράμματα και χρησιμοποίησαν το έργο των συναδέλφων για την επιλογή τους στις διάφορες διοικητικές θέσεις.

  • Απαιτούμε την απόσυρση της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου.
  • Επαναφορά της δυνατότητας συμπλήρωσης του ωραρίου.
  • Γενναία οικονομική, εκπαιδευτική στήριξη της ανάπτυξης και λειτουργίας των προγραμμάτων.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                       ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR