Ads 468x60px

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Κείμενο διαμαρτυρίας για την αναμοριοδότηση του 2ου Γυμνασίου Κουφαλίων & 2ου ΓΕΛ Κουφαλίων


Κείμενο διαμαρτυρίας για την αναμοριοδότηση
του 2ου Γυμνασίου Κουφαλίων & 2ου ΓΕΛ Κουφαλίων


Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Κουφαλίων και 2ου ΓΕΛ Κουφαλίων εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μας μονάδων, καθώς με την πρόταση αυτή τα δύο σχολεία υποβιβάζονται σε κατηγορία λόγω της μείωσης των μορίων τους (από 4 μόρια σε 3). Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι στη μείωση της μοριοδότησης δεν έχουν ληφθεί αρκετές παράμετροι, τις οποίες και γνωστοποιούμε ώστε το Υπουργείο Παιδείας να τις λάβει υπόψη του:
α) Το 2ο Γυμνάσιο Κουφαλίων και το 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων συστεγάζονται και εδρεύουν στο χωριό Πρόχωμα που βρίσκεται 38 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη (από την περιοχή Βαρδάρη). Άραγε σε ποια κριτήρια βασίστηκε το Υπουργείο για τη διατύπωση της πρότασής του; Έλαβε υπόψη του την απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού, τις συγκοινωνιακές συνθήκες και την ποιότητα του οδικού δικτύου μέχρι τα σχολεία; Γιατί με βάση αυτά τα κριτήρια δεν μπορεί να αιτιολογηθεί πρόταση μείωσης των μορίων των σχολείων μας , καθώς ισχύουν τα εξής: οι συνάδελφοι που δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο έχουν δυσκολία πρόσβασης στο σχολείο, καθώς από το Πρόχωμα περνούν λίγα αστικά λεωφορεία τα οποία εκτελούν δρομολόγια εξαιρετικά αραιά και μεγάλης χρονικής διάρκειας (τουλάχιστον 1 ώρα από την αφετηρία) γιατί εξυπηρετούν και άλλες όμορες περιοχές (Άγιος Αθανάσιος, Βαθύλακος, Καστανάς, Ακροπόταμος). Αποτέλεσμα τούτου, είναι ότι, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης συναδέλφων (μόνιμων και αναπληρωτών) με λίγες ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, δεν είναι εφικτή, σε αρκετές περιπτώσεις, η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Επίσης, οι συνάδελφοι που διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στην προσέλευσή τους στο σχολείο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (δυνατός αέρας λόγω του υψομέτρου, ομίχλη, παγετός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών) αλλά και της κακής ποιότητας του οδικού δικτύου μέχρι το σχολείο.
β) Λόγω των προβλημάτων στις συγκοινωνιακές συνθήκες, το 2ο Γυμνάσιο Κουφαλίων και το 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύνδεσή τους με τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία διάθεσης εκπαιδευτικού προσωπικού από και προς τα σχολεία μας. Ειδικότερα, υπάρχει δυσκολία στην αστική σύνδεση με τα σχολεία των Κουφαλίων και του Αγίου Αθανασίου ενώ δεν υπάρχει αστική σύνδεση με το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Μεσήμβριας.  
γ) Το μαθητικό δυναμικό των σχολείων μας περιλαμβάνει μαθητές όχι μόνο από το Πρόχωμα αλλά και από τα γύρω χωριά (Καστανάς, Ακροπόταμος, Βαθύλακος). Με τη νέα μοριοδότηση που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία μας υποβιβάζονται σε κατηγορία, γεγονός που αποτρέπει τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού. Συνεπώς, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία που θα υποστούν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κουφαλίων, καθώς θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε σχολεία που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον τόπο διαμονής τους αλλά και γιατί θα συναντήσουν δυσκολίες πρόσβασης λόγω των δυσμενών συγκοινωνιακών συνθηκών.
δ) Τέλος, θεωρούμε ότι η υποβάθμιση των μορίων θα συμβάλλει στον περιορισμό των προτιμήσεων των συναδέλφων για τη συγκεκριμένη περιοχή με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, καθώς είναι γνωστό ότι η μοριοδότηση του σχολείου αποτελεί βασικό κίνητρο για τους συναδέλφους στην επιλογή τους. Ιδιαίτερα, εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας αλλά και την απογοήτευσή μας σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση αναμοριοδότησης με αναδρομική ισχύ γιατί με την μείωση των μορίων απαξιώνεται η υπηρεσία των εκπαιδευτικών που υπηρετούν μέχρι τώρα σε αυτό.
Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιοι φορείς θα λάβουν υπόψη τους το δίκαιο αίτημα μας ώστε να μη μειωθεί η μοριοδότηση του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Κουφαλίων και να μην υποβαθμιστούν κατά συνέπεια τα σχολεία μας.

Ο Σύλλογος του 2ου Γυμνασίου Κουφαλίων Ο Σύλλογος του 2ου ΓΕΛ Κουφαλίων

1. Μητσιάκης Θεόδωρος 1. Κυδωνάκις Εμμανουήλ
2. Γιαννοπούλου Ιωάννα 2. Αγναντοπούλου Παρασκευή
3. Κουϊμτζή Λιάλια Αικατερίνη 3. Γκαλίδη Αλεξάνδρα
4. Σπαθόπουλος Αλέξανδρος 4. Βουτσά Χαρά
5. Δαμποπούλου Αναστασία 5. Φιλίππου Δημήτριος
6. Τσιλέμου Θεοδώρα 6. Πατωνίδου Αννέτα
7. Τζαμίχα Βασιλική 7. Κωνσταντινίδου Ελένη
8. Γεωργοπούλου Αθανασία 8. Δουραμάνη Γεωργία
9. Χατζηχαραλάμπους Χρυσούλα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR