Ads 468x60px

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

9 χρόνια λιτότητα, μήπως πρέπει να ζητήσουμε αυξήσεις;

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                11-2-2018   Θεσσαλονίκη  
Πρ. Κορομηλά 51 ΤΚ.54622
Τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                             

9 χρόνια λιτότητα, μήπως πρέπει να ζητήσουμε αυξήσεις;

«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια
να μπορέσουμε να αυξηθούν οι μισθοί…»
Κ. Γαβρόγλου 6/10/2017
Βαδίζοντας  εννέα ολόκληρα χρόνια  μέσα στην έρημο των μνημονίων οι εκπαιδευτικοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στους μισθούς μας που φτάνουν ακόμα και στο 40%.
Οι περικοπές στην Παιδεία από το 2010 φτάνουν περίπου τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια από αυτά να προέρχονται από τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων  κατάφεραν να επιβάλλουν φτώχεια διάρκειας για το σύνολο των εκπαιδευτικών όπως και όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα στους νέους και στους αναπληρωτές που βρίσκονται σε απόγνωση.
Με τα μισθολόγια 4024/11 και   4354/15 μείωσαν τους μισθούς μας ,  ιδιαίτερα αυτών με λίγα χρόνια υπηρεσίας που κατακρεουργήθηκαν, κατήργησαν από 1/1/2013 τα δώρα,  κατήργησαν επιδόματα, αύξησαν τις κρατήσεις κάθε είδους και επέβαλλαν νέες ,πάγωσαν για πολλά χρόνια τα ΜΚ, μείωσαν τα αφορολόγητα όρια, αύξησαν την φορολογική  μας επιβάρυνση. Παράλληλα αύξησαν το διδακτικό  μας ωράριο, που ισοδυναμεί με μείωση μισθού, φόρτωσαν τον εκπαιδευτικό με απίστευτο όγκο γραφειοκρατικών εργασιών, ενώ εξαφάνισαν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης!
Μετακινούν 1 στους 4 εκπαιδευτικούς σε πολλά σχολεία με δικά τους έξοδα, και καθήλωσαν χιλιάδες  συναδέλφους μακριά από τις οικογένειες τους, λόγω δραματικής μείωσης των μεταθέσεων και αποσπάσεων, αναγκάζοντας τους σε  διπλά σπίτια και διπλά έξοδα!
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι επί δεκαετίες, οι συγκεκριμένες περικοπές οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς σε τραγική κατάσταση.  Με βάση στοιχεία του δικτύου «Ευρυδίκη», οι μικτές ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εκπαιδευτικών, βρίσκονται στο μισό περίπου των μισθών των εκπαιδευτικών των χωρών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας μόνον τους μισθούς των εκπαιδευτικών της Εσθονίας, Σλοβακίας, Λεττονίας, Λιθουανίας. H έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει ότι ο μισθός του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα είναι στο μισό επίσης των χωρών του ΟΟΣΑ και κατατάσσει την χώρα μας στις 10 «worst paid countries» πίσω ακόμα από τη Χιλή και την Σλοβενία!
Η ανελέητη και διαρκής λεηλασία των μισθών, η αυξανόμενη φοροληστεία, ο βραχνάς των στεγαστικών δανείων που έμειναν ανέπαφα, το αυξανόμενο κόστος ζωής, έχει οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες  εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων   σε αδυναμία να συντηρούν με επάρκεια τις οικογένειές τους. Δυστυχώς ούτε για το μισθολόγιο ούτε για το ασφαλιστικό που εξανεμίζει συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ και διευρύνει τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι θανάτου, δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες της βαρύτητας τους κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους συνολικά και ειδικά από τον κλάδο, ενώ οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ήταν από αναιμικές έως ανύπαρκτες.


Να δεις τι σου χω για μετά…Με τη νέα χρονιά, πολλοί συνάδελφοι είδαν (ή θα δουν) νέα μείωση στο μισθό τους. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση των κρατήσεων υπέρ του  ΜΤΠΥ (από 1/1/2017) και στην αναδρομική παρακράτηση της αύξησης αυτής. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της μηνιαίας πάγιας κράτησης υπέρ του ΜΤΠΥ αυξάνεται σε 4,5% από 4% που ίσχυε ως το τέλος του 2016 (άρθρο 19 του ν. 4488/2017). Η εφαρμογή της εν λόγω μεταβολής άρχισε από 1/1/2017, γεγονός που συνεπάγεται αναδρομικές κρατήσεις  για τους μήνες του 2017 που προηγούνται του μήνα της πρώτης εφαρμογής.    Επιπλέον, θυμίζουμε ότι με την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου καταργήθηκαν:
Η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Από την συγκεκριμένη κατάργηση οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα χάσουν συνολικά 68 εκ ευρώ. Η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Από την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών ο κρατικός προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει (από τους εργαζόμενους), άλλα 121 εκατ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν χάσει από το μισθό τους (μια για πάντα) ποσό που αντιστοιχεί σε ένα Μ.Κ. (περίπου 59 ευρώ μηνιαίως για ΠΕ), λόγω της αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης των Δημοσίων Υπαλλήλων (από 1-1-2016 μέχρι 31-12-2017). Το χρονικό αυτό διάστημα δεν θα υπολογιστεί καθόλου σε όλη την διάρκεια του εργάσιμου βίου.
Τέλος, όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά, δεν πρόκειται να δουν καμία αύξηση. Κι' αυτό γιατί, από 1/1/2018  και σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν.4354/2015  "Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης". Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης  απορροφάται από την ήδη χορηγηθείσα προσωπική διαφορά μειώνοντάς την ισόποσα, έως ότου αυτή μηδενιστεί.
Η καταβολή της 3ης δόσης της αύξησης από την ένταξη στο νέο μισθολόγιο (για ορισμένα ΜΚ) δεν μπορεί να κρύψει τη μεγάλη λεηλασία στους μισθούς τα τελευταία χρόνια (περίπου 6 μισθούς το χρόνο), αλλά και το γεγονός ότι αυθαίρετα και αδίστακτα το προηγούμενο μισθολόγιο 4024/11 κατέτασσε  τους νέους κύρια Δημόσιους Υπάλληλους σε χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που έπρεπε να βρίσκονται.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει προκλητικά για τα ματωμένα πλεονάσματα, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, την ώρα που κάνει ό, τι μπορεί να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της «ανάπτυξης». Την ώρα που υπογράφει πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2021 και 2,5% μέχρι το 2060! Την ώρα που καλπάζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς τα συνολικά καθαρά κέρδη (προ φόρου) των 10.696 επιχειρήσεων ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ το 2016 καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 72,54%, σε σχέση με το 2015 ! (ICAP) Την ώρα που τα δις των σκανδάλων τύπου SIEMENS και NOVARTIS κλπ. και των Νατοϊκών εξοπλισμών περιγελούν την φτώχεια μας  Την ώρα που η  κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση της μισθολογικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2019,  κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω δραστικές περικοπές στους ονομαστικούς μισθούς.
Αν όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση «τελειώνουν τα μνημόνια», γιατί δεν τελειώνει μαζί και η αβάσταχτη λιτότητα των τελευταίων χρόνων ;;  Γιατί τέλος δίνονται αυξήσεις μόνο στους ένστολους και όχι στους εκπαιδευτικούς και στους άλλους εργαζόμενους;;
Συνάδελφοι -συναδέλφισσες

Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο των αγωνιστικών διεκδικήσεών το ζήτημα του μισθού και γενικότερα του εισοδήματος μας που έχει εξαφανισθεί πλέον ακόμα και από τα λόγια των συνδικαλιστικών ηγεσιών.  
Οι συνέπειες των 9 «πέτρινων» χρόνων αντιμετωπίζονται πλέον μόνο με γενικευμένη, ενωτική και αποφασιστική  μάχη με πρώτη προϋπόθεση την συσπείρωση και  συμμετοχή όλων μας στα σωματεία και τις Γ.Σ το ξεπέρασμα της απογοήτευσης και αποστράτευσης.  Με πολύμορφους αποφασιστικούς αγώνες σε συντονισμό και με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν!
Όχι στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τους δημοσιονομικούς «κόφτες». Ελεύθερες Συλλογικής Συμβάσεις  εφ όλης της ύλης.
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας. Κανένας εργαζόμενος με λιγότερα από 1000€.
Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα της περιόδου 2010-2018
 Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Αναδρομικός επανυπολογισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 1/1/2016 χωρίς εξαφάνιση του μισθολογικού χρόνου του 2016 και 2017.
 Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό. Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια
Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ τώρα.
Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015.

Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους αναπληρωτές συναδέλφους.

Καμιά σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση».
Κατάργηση των νόμων : 4354/2015  μισθολόγιο 4488/2017 νόμος Κατρούγκαλου και 4369/2016 αξιολόγηση ΔΥ, ΠΔ 152 αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 Λεφτά για την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό ! όχι για το χρέος, τις τράπεζες και τις επιχειρηματικές ελίτ.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                   ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ               ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

           


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR