Ads 468x60px

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών. Στο στόχαστρο και η Ειδική Αγωγή

Α΄ Γ΄Δ΄ Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών
Στο στόχαστρο και η Ειδική Αγωγή

       Η πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων– αναπληρωτών από την Κυβέρνηση, για να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα σχολεία, αποτελεί απόδειξη των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν. Ακόμα και αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια δεν έχει καλυφθεί σχεδόν το 50% των κενών, στην πρωτοβάθμια  πάνω από το 20% και στη ΕΑΕ το 35%. Χωρίς αυτούς τους αναπληρωτές τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
     Είναι πρόκληση, όταν πάνω από 30 χιλιάδες συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση να έχουν γίνει μόνο 100 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 3ετία. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ –ΠΑΣΟΚ τήρησαν μέχρι κεραίας τους μνημονιακούς νόμους για πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε και για τέλος των μνημονίων.
     Στα πλαίσια των συνολικών περικοπών για την εξασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από τις συστημικές Κυβερνήσεις την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ, συνεχίζεται και φέτος η ενορχηστρωμένη, από το Υπουργείο Παιδείας, προσπάθεια για την περικοπή των μορφωτικών δικαιωμάτων και των μαθητών με ειδικές ανάγκες,
       Μετά λοιπόν από την απαράδεκτη, πρόσφατη, εντολή των Περιφερειακών Διευθυντών για περικοπή των ωρών διδασκαλίας στα τμήματα ένταξης και την ανάλογη περικοπή κενών διαπιστώσαμε ότι έγινε εκτεταμένη προσπάθεια εξαφάνισης-απομείωσης κενών (πχ ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ρεθύμνου) κατά την διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών.
       Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 5/9 και μετά από καταγγελίες συνάδελφων αναπληρωτών έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο Διευθυντής ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης μετά από την προσκόμιση αδιάσειστων στοιχείων από τους συνάδελφους αναπληρωτές ειδικής αγωγής αποδέχτηκε ότι έγινε «λάθος» και ότι εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 20 κενά ειδικής αγωγής τα οποία δεν δηλώθηκαν στο σύστημα. Μετά από έντονες πιέσεις δεσμεύτηκε να στείλει την ίδια μέρα τροποποιητικό έγγραφο με το σύνολο των κενών στο Υπουργείο έτσι ώστε να ξανατρέξει το σύστημα προσλήψεων με το σύνολο των κενών.
        Και ενώ λοιπόν κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας μάθαμε ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και σε άλλες περιοχές, το Υπουργείο Παιδείας-Επικοινωνιακής Διαχείρισης των Περικοπών διέταξε να ξανατρέξει το σύστημα μόνο για τις προσλήψεις αναπληρωτών γενικής παιδείας και σε καμιά περίπτωση για τις προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής.
   Είναι προφανές ότι πέρα από το υπαρκτό ζήτημα της δίκαιας τοποθέτησης των αναπληρωτών με την ανακοίνωση όλων των κενών οι συγκεκριμένες ενέργειες του Υπουργείου έχουν ως στόχο την εξαφάνιση των κενών στην ειδική αγωγή.

    Οι ΕΛΜΕ-Θ ζητήσαμε και αναμένουμε από τον ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης όλα τα στοιχεία (κενά απόσπασης, κενά σχολείων ειδικής αγωγής και τα κενά που δηλώθηκαν στο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών ειδικής αγωγής στις 3/9) για να διαπιστώσουμε το σύνολο των πραγματικών κενών.

       Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας για τις απαράδεκτες τακτικές του.

       Καλούμε την ΟΛΜΕ για άμεση παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας.

Εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων

      Απαιτούμε :
  • Να εξισωθούν εδώ και τώρα τα δικαιώματα με αυτά των μονίμων!
  • Να συγκεντρωθούν όλα τα κενά και να «τρέξει» άμεσα το σύστημα από την αρχή και για τις προσλήψεις στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής
  • Πλήρης διαφάνεια. Σε κάθε νομό να δίνονται στη δημοσιότητα από τις ΔΔΕ όλα τα στοιχεία των υπηρεσιακών μεταβολών ( μεταθέσεων, αποσπάσεων, προσλήψεων και τοποθετήσεων)
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (επίδομα στέγασης,    δωρεάν μετακίνηση και σίτιση)!

Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR