Ads 468x60px

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Καταγγελία για τα γεγονότα στο 2ο ΓΕΛ Συκεών

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                      Θεσσαλονίκη 20/11/ 2018
                                          
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                  
e-mail:  gelmeth3@gmail.com                      

fb Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

2o_gel_sykeon_191118_1102.jpgΚαταγγελία για τα γεγονότα στο 2ο ΓΕΛ Συκεών
Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ καταδικάζει την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσαν εντελώς απρόκλητα  οι δυνάμεις των ΜΑΤ την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ενάντια σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, που με αποφάσεις των συλλογικοτήτων τους συγκεντρώθηκαν απλά για να διαδηλώσουν  ενάντια στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε εκδήλωση - φιέστα στο 2ο ΓΕΛ Συκεών Θεσσαλονίκης.
Ήταν μια  εκδήλωση του συλλόγου γονέων του σχολείου  με θέμα το «Νέο Λύκειο», που ετοιμάζει η κυβέρνηση,  στην οποία «έμπαινε κανείς με πρόσκληση». Εκεί ήταν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά αποκλείστηκαν από το να προσεγγίσουν και να πουν τη γνώμη τους οι άμεσα εμπλεκόμενοι: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές. Φαίνεται στα νέα ήθη που εισάγουν οι κυβερνώντες, «διάλογος» γίνεται με όσους συμφωνούν με την πολιτική τους.
Η  Γ΄ ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης που δεν κλήθηκε στην συζήτηση, κάτι που θα ήταν  εντελώς λογικό και αναμενόμενο, είχε καλέσει σε παρέμβαση μέσα και έξω από την εκδήλωση προκειμένου να προβάλλει τις θέσεις της για το νέο λύκειο αλλά και τα γενικότερα ζητήματα της εκπαίδευσης.
Τα μέλη του Δ.Σ. προσπάθησαν εις μάτην να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η  ΕΛΜΕ πριν ένα μήνα σε γειτονικό λύκειο της περιοχής είχε καλέσει τους πάντες  σε ανοικτή δημοκρατική συζήτηση διαλόγου για το ίδιο θέμα.
Δεν έπρεπε  μάλλον να ακουστεί η αλήθεια για το «νέο   ακόμη πιο ταξικό λύκειο – φροντιστήριο», που θα βάλλει ακόμη περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η κυβέρνηση αντί να σκύψει πάνω στα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης και να ακούσει με προσοχή μαθητές και εκπαιδευτικούς, προτίμησε να περιχαρακώσει την εκδήλωση και να την μετατρέψει σε μία κλειστή φιέστα χειροκροτητών της αντιλαϊκής εκπαιδευτικής της πολιτικής.
Οι συγκεντρωμένοι αντιμετωπίστηκαν με σκληρότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μην πλησιάσουν στο χώρο της εκδήλωσης. Ωμή βία με ασπίδες και γκλοπ, φωτοβολίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν απλόχερα ενάντια σε μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και μάλιστα σε μια γειτονιά με πολύ κόσμο στους δρόμους και τα μπαλκόνια. Καταγγέλλουμε επίσης την παρουσία πλήθους ασφαλιτών(!) μέσα κι έξω από το χώρο της εκδήλωσης.
Η κυβέρνηση των μνημονίων, των περικοπών, της αδιοριστίας, της εξυπηρέτησης των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας μόνο έτσι μπορεί να αντιδρά στα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως και οι προκάτοχοί της.
Το κίνημα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών και των φοιτητών μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους του ακόμη πιο δυνατά θα συνεχίσει να  αγωνίζεται για ένα σύγχρονο 12χρονο δημοκρατικό, δημόσιο υψηλής ποιότητας και απολύτως δωρεάν δημόσιο σχολείο με γερές υποδομές με 20 παιδιά στο τμήμα ( 15 στις Ο.Π.) νέα Α.Π και βιβλία που θα χωρά όλη τη γνώση, όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς, ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, κόντρα στο «νέο λύκειο – φροντιστήριο», για γενναία αύξηση της χρηματοδότηση της παιδείας, για να γίνουν τώρα οι χιλιάδες διορισμοί που εκκρεμούν εδώ και 10 χρόνια, για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Καταδικάζουμε τέλος την  παρουσία τους στην εκδήλωση  και την εμπλοκή ακραίων εθνικιστικών κύκλων στα σχολεία που δηλητηριάζουν το κλίμα με ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες και συμπεριφορές. Οι ίδιοι άλλωστε  πάλι στο 2ο ΓΕΛ Συκεών πριν λίγες μέρες είχαν αποπειραθεί νέα «κατάληψη» με εθνικιστικά συνθήματα που ματαιώθηκε από τις αντιδράσεις των μαθητών. Ο ακροδεξιός και φασιστικός λόγος εισέρχεται επικίνδυνα και στον χώρο της εκπαίδευσης καθώς εκτρέφεται και αναπτύσσεται στο έδαφος της φτώχειας, της ανεργίας, της απόγνωσης, της αμάθειας και της πολιτιστικής παρακμής που δημιουργούν οι δυνάμεις του κυρίαρχου συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν, ιδιαίτερα στα  πέτρινα χρόνια της πιο βαθιάς κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε.
Ο πρόεδρος                                             Ο γραμματέας
Λαθήρας Γιάννης                                 Παλάντζας Νίκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR