Ads 468x60px

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                       Θεσσαλονίκη 18-7- 2019
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6978300483                                  
e-mail: gelmeth3@gmail.com
fb:Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ  ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2019/07/panepistimiako-asulo1.jpg
ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.

  • ΟΧΙ  ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ, από την πρώτη κιόλας  εβδομάδα διακυβέρνησης, βρίσκεται το πανεπιστημιακό άσυλο. Με  «εκστρατεία» δυσφήμισης και απαξίωσης του πανεπιστημιακού ασύλου και του δημόσιου πανεπιστημίου και με μια fast track διαδικασία, σε περίοδο που σχολεία και οι σχολές είναι κλειστά, προωθεί την κατάργηση του, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση  εξαγγέλλει όχι μόνο την κατάργηση του ασύλου αλλά και  ρυθμίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές αυταρχισμού και ανελευθερίας ,  όπως το  ενδεχόμενο θέσπισης συστήματος ελεγχόμενης εισόδου (facecontrol!!) στα πανεπιστήμια, ( μυρίζει ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας-φύλαξης) καθώς και τη δυνατότητα με τηλεφώνημα πολίτη να μπαίνει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο!! 
Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Είναι ιστορικά συνυφασμένο με την ακαδημαϊκή ελευθερία ,τη διακίνηση ιδεών και τη  δράση του φοιτητικού και γενικότερα του εργατικού- λαϊκού  κινήματος, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι κάθε έξαρση του φοιτητικού κινήματος αλλά και μαζικής επανεμφάνισης του εργατικού- λαϊκού κινήματος. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συκοφαντείται- τόνοι  μελανιού έχουν χυθεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα αστικά πολιτικά κόμματα- ούτε πρώτη φορά που επιχειρείται η κατάργηση του. 
Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την όμως με το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου», που βάζει στο ίδιο κάδρο πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα με μαχητικές μορφές πάλης, όπως είναι η κατάληψη χώρων του πανεπιστημίου. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ,στα πλαίσια της επιθετικής-κατασταλτικής ρητορείας περί «νόμου και τάξης», προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα.
 Η δήθεν ανησυχία της για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη. 
Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. 
  • Τάχα δε γνωρίζουν οι κυβερνώντες -και όχι μόνο- πως η εγκληματικότητα είναι πρόβλημα με κοινωνικές ρίζες  και όχι γεωγραφικές; πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χειροτέρευση των όρων ζωής των ανθρώπων και μόνο  μια κοινωνική πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας μπορεί να την περιορίσει; 
  • Προς τι τα  “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών όταν  ομνύουν στο σύστημα που γεννά τις εξαρτήσεις και την ψυχική και σωματική εξαθλίωση; όταν αφήνουν ανενόχλητους τους ναρκέμπορους και αβοήθητους τους τοξικοεξαρτημένους; 
Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, η επαρκής χρηματοδότηση τους, η πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Τα πανεπιστήμια για να είναι ασφαλή, πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία και την ελευθερία, να είναι ζωντανά από τους φοιτητές και τις διαδικασίες τους, ανοιχτά για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, τον πολιτισμό, τους αγώνες λαού και νεολαίας και όχι για εταιρίες.

ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου αφορά και εξυπηρετεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και δραστηριότητας των Πανεπιστημίων, που τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν.
Στοχεύει να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία η υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. 
Θέλουν ο χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών να περιορίζεται όλο και περισσότερο από το χώρο ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων. 
Το άσυλο των κοινωνικών αγωνιστών να συνθλίβεται από το άσυλο των επιχειρηματικών πατεντών. 
Θέλουν να «φυλακίσουν» τη συνείδηση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά με βάση τη κερδοφορία, να εξαλείψουν κάθε ίχνος δημοκρατίας και αναζήτησης ανατρεπτικών δρόμων χειραφέτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται λοιπόν στο άσυλο, για να χτυπήσει :
  • την  ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις στην πράξη,
  • τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να έρχεται σε επαφή και να συντονίζεται με τις αγωνίες και τους αγώνες της νεολαίας αλλά και του κόσμου της εργασίας , να αποτελεί τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων,
  • τη δυνατότητα να δημιουργούνται ρήξεις στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. 
Με την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση ευελπιστεί  ότι θα ολοκληρώσει «αναίμακτα» τα σχέδιά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, για προγράμματα σπουδών και πτυχία κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που θα εναρμονίζουν τη νέα γενιά  με τις επιταγές και της εξαγγελίες της κυβέρνησης για δουλειά 7 στα 7, μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
  Είναι γελασμένη, λοιπόν, η υπουργός παιδείας και η Κυβέρνησή της ότι θα βρει «συναίνεση».
Και τώρα, όπως και πάντα, θα μας βρουν απέναντι!

Το Δ.Σ. Γ΄ΕΛΜΕ-Θ  δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. 
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις απειλές της, η Γ’ ΕΛΜΕ΄-Θ θα βρεθεί δίπλα στους φορείς του φοιτητικού και λαϊκού  κινήματος, όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε το άσυλο και θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για την προστασία του.
Καλούμε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταδικάσουν την προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ και να  μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του. Να υψώσουμε ατίθασο τείχος απέναντι τους ,ξεκινώντας από τη μαζική  συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, την Τρίτη 23/7/2019  στις 19.30 στα Προπύλαια.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!
Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!
Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας 
στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                                            ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR