Ads 468x60px

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ BULQIZA ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                          Θεσσαλονίκη 10 /12/ 2019
Πρ. Κορομηλά 51 τκ 54622                                   
 e-mail:  gelmeth3@gmail.com
τηλ. Επικοινωνίας 6978300483 


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ BULQIZA ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Μόλις μια εβδομάδα από τότε που οι εργαζόμενοι του ορυχείου Bulqiza συναντήθηκαν για να δηλώσουν τη δημιουργία της Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, ο ηγέτης του Σωματείου  απολύθηκε από την AlbChrome, μέρος μιας πολύ ισχυρής εταιρείας και της μεγαλύτερης εταιρείας ορυχείων που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Στις ημέρες που ακολούθησαν, άλλοι ηγέτες των συνδικάτων και ακτιβιστές κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία και απολύθηκε ένα ακόμα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικάτου. Παρά τον εκφοβισμό και τις απειλές της αστυνομίας και των εργοδοτών, καθώς και την  πλήρη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η πλειονότητα των εργαζομένων έκαναν αποχή από την εργασία απαιτώντας την επαναπρόσληψη του ηγέτη της ένωσης, αξιοπρεπείς μισθούς και τερματισμό των επιθέσεων στο Σωματείο.
Η 17η Νοεμβρίου 2019 σηματοδότησε την ημέρα που η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών ορυχείων στη Bulqiza  ανακοίνωσε τη σύστασή της. H Bulqiza είναι ή περιοχή γνωστή για τα πιο θανατηφόρα ορυχεία σε όλη την Αλβανία. Η δημόσια ανακοίνωση της δημιουργίας του Σωματείου στο κέντρο της πόλης εξέφρασε την απογοήτευση και την οργή με την έντονη φτώχεια, το θάνατο των εργατών , τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και το αίσθημα  της προδοσίας από τα υπάρχοντα συνδικάτα. Ήταν όμως και εκφράση ελπίδας σε ό, τι θα μπορούσε να επιτύχει ένα πραγματικά ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σωματείο.
Τώρα, λίγες μέρες μετά τη δημόσια ανακοίνωσή της, η ένωση, οι ηγέτες και οι ακτιβιστές της αντιμετωπίζουν μια επίθεση εκφοβισμού, πίεσης και απειλών, που έχει ένα στόχο: την καταστροφή ενός ανεξάρτητου, νόμιμου συνδικάτου, πριν αποκτήσει δύναμη.
Αυτές οι πράξεις αποτελούν  παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελευθερίας του συνδικαλισμού. Η διεθνής διακήρυξη  της ILO θεσπίζει αυτό τα θεμελιώδες δικαίωμα ,το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι από την επικύρωσή της πριν από μισό αιώνα, τα δικαιώματα αυτά κατοχυρώνονται και στο αλβανικό δίκαιο. Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τους εργαζόμενους που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας σε ένα από τα πιο θανατηφόρα επαγγέλματα, σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Αλβανίας.

Οι εξαγωγές χρωμίου από την περιοχή αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αυτή παραμένει μία από τις φτωχότερες περιοχές της Αλβανίας. Οι εργαζόμενοι σε ορυχεία εκτίθενται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι νεκροί εργαζόμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι για το δικό τους θάνατο.

  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στο Συνδικάτο Μεταλλωρύχων του ορυχείου Μπουλκίζα
  • Απαιτούμε  την άμεση επαναπρόσληψη των συνδικαλιστών του Σωματείου.
  • Απαιτούμε από την AlbChrome να σταματήσει την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και να επαναπροσλάβει τους συνδικαλιστές. 
  • Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στο Σωματείο. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 
   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                              ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ     ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR