Ads 468x60px

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ


Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                   Θεσσαλονίκη 6/2/2020 
Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  
e-mail: gelmeth3@gmail.com
fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !
  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦ΄ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !
H κυβέρνηση της ΝΔ, με την αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση και συνεχίζοντας τις καταστροφικές πολιτικές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, έχει περάσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. 


Η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται
Με έναν προϋπολογισμό από τους αντιλαϊκότερους των τελευταίων χρόνων να αποτυπώνει μειώσεις δαπανών σε πρόνοια, υγεία, συντάξεις και μειώσεις φόρων για το κεφάλαιο. Συνεχείς αντεργατικές ρυθμίσεις (κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, απολύσεις, αντισυνδικαλιστικός νόμος κ.ά.) και εφαρμογή μνημονιακών μέτρων με διευκολύνσεις για το κεφάλαιο και τις τράπεζες. Με νέο αντιπροσφυγικό νόμο που συνάδει με την Ευρώπη-φρούριο, την εκκένωση καταλήψεων την εκτεταμένη κρατική καταστολή και αυταρχισμό, .με την  καταπάτηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών..
Η αντιασφαλιστική πολιτική βαθαίνει
Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος Βρούτση που κατατίθεται τις επόμενες μέρες, ετοιμάζεται να συνθλίψει ό,τι έμεινε όρθιο από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το ν. Κατρούγκαλου (αύξηση των ορίων ηλικίας, καθιέρωση της εθνικής σύνταξης 384 ευρώ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, «προσωπική διαφορά», κ.ά.), αλλά αντίθετα τον θωρακίζει.  Εισάγει κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τη δήθεν «ελεύθερη επιλογή». Έτσι θα έχουμε σταδιακή μετατροπή της σύνταξης σε επίδομα για τους νέους συνταξιούχους και οριστική εξαφάνισή της για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, χωρίς να αποκλείονται και νέες μειώσεις για όλους. Η αντιασφαλιστική επίθεση δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνταξη, αλλά θίγει και την περίθαλψη, το χρόνο και την ασφάλεια της εργασίας κ.ά. και δημιουργεί κλίμα γενίκευσης της ελαστικής και της ανασφάλιστης εργασίας. Είναι ψεύτικες οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για ονομαστική αύξηση των συντάξεων με κύριο επιχείρημα τις αλλαγές στη φορολογία και τις εισφορές, καθώς θα μειωθεί η «προσωπική διαφορά». Η ανακοινωμένη συγχώνευση στον ΕΦΚΑ του ΕΤΕΑΕΠ, πέρα από τις αρχικές μειώσεις που θα επιφέρει στην επικουρική, στοχεύει στην παράδοση της επικουρικής, καταρχήν, ασφάλισης στις ιδιωτικές εταιρείες.
Υποτέλεια στους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ και στις ΗΠΑ
Η πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεχή εμπλοκή στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, με την επέκταση των συμφωνιών για τις αμερικάνικες βάσεις, αλλά και τη  χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, επιδιώκει να μετατραπεί η χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο και ορμητήριο των δολοφονικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή (συνέχιση του πολέμου στην Συρία, επέμβαση της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων, πρόσφατη δολοφονία από τις ΗΠΑ υψηλόβαθμων Ιρανών στην Βαγδάτη).Με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις ΑΟΖ και τους αγωγούς φυσικού αερίου (με πρόσφατη τη συμφωνία για τον EastMed και τις εξελίξεις στη Λιβύη) η  χώρα έχει τεθεί στο κέντρο επικίνδυνων πολεμικών εξελίξεων.
Νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα προωθούνται
Η  κυβέρνηση της ΝΔ  βαθαίνει και επεκτείνει την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων ΕΕ-ΟΟΣΑ. Με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, με ρυθμίσεις που καταργούν τα δωρεάν μεταπτυχιακά στα ΑΕ, με τις κρατικές δαπάνες για τη Παιδεία τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν μειωθεί κατά  30%. Με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και τα εξισώνει με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων μετατρέποντάς τα σε τυπικό προσόν διορισμού/πρόσληψης στο δημόσιο, ενώ η επαγγελματική εξίσωση έχει ήδη συμβεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Συνδέει την αξιολόγηση με τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ (αρχικά στο 20%) βάσει δεικτών «ποιότητας και επιτευγμάτων».   Με την αύξηση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση (υπερδιπλασιασμός των αναπληρωτών στην β/θμια), με τον εκπαιδευτικό-λάστιχο των πολλών σχολείων και αντικειμένων. Το «προσοντολόγιο» του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζει η ΝΔ, σημαίνει κατάργηση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων του πτυχίου, αλλά και συνιστά πράξη αμφισβήτησης της προϋπηρεσίας. Είναι στην πράξη η πιο άγρια, σκληρή και τιμωρητική αξιολόγηση.  
Ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για τη β/μια με αξιολογήσεις σχολείων και  εκπαιδευτικών, πρότυπα-πειραματικά (με βάση το ιδεολόγημα της ΝΔ περί «αριστείας») . Προωθούν το νέο, πιο ταξικό και ευέλικτο Λύκειο της αγοράς (βάση του 10, τράπεζα  θεμάτων, υπολογισμό των βαθμών σε κάθε τάξη για το Εθνικό απολυτήριο). Αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης ώστε να στηθεί το επιτελικό προσωπικό των αξιολογήσεων και γενικότερα της υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών στα σχολεία. Η παγίωση των περικοπών στους μισθούς την τελευταία 10ετία συνεχίζεται.  

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ! 

Οι εκπαιδευτικοί και οι ΕΛΜΕ πρωταγωνιστές 
Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που το δημόσιο σχολείο υπονομεύεται, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών πριονίζονται συστηματικά, οφείλουμε να συμβάλουμε στη συσπείρωση και στον συντονισμό των δυνάμεων για ενίσχυση του αγώνα για  την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών - αντεργατικών πολιτικών με συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο δράσης και αγώνα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων του Γενάρη του ’19 και του Μάρτη του ’18 με τους οποίους καταγράψαμε νίκες (άδειες αναπληρωτών, διορισμούς). 
Αιτήματα - Διεκδικήσεις
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα  για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών. Όχι στο «προσοντολόγιο» Μονιμοποίηση  όλων των αναπληρωτών μόνο με πτυχίο και προϋπηρεσία. Ίσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές. Καμιά τιμωρία για όσους  παραιτούνται
  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.  Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και αντιασφαλιστικών νόμων.Όχι στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο/να μην κατατεθεί.
  • Όχι στην αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία 74 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ  για απεργία-αποχή με άμεση έκδοση κοινής αφίσας και ανακοίνωσης.  
  • Όχι στα νέα αντιδραστικά σχέδια για το Λύκειο της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών, στην  «αυτονομία» των σχολικώ μονάδων. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. 
  • Οργανικές θέσεις σε όλους. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ΄13 επίπεδα. 20 μαθητές/τμήμα, 15/ΟΠ, 10/εργαστήριο.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά. Αναπλήρωση απωλειών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού/σύνταξης. Επαναφορά της χαμένης διετίας 2016-2017. Κλαδ. Σ. Ε.. 
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τις ανάγκες των σχολείων στο 15% του προϋπολογισμού ή στο 5%  του ΑΕΠ.
  • Όχι στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις – Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Καμιά θυσία για τα συμφέροντα κεφαλαίου – ιμπεριαλισμού. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Ειρήνη και Φιλία ανάμεσα σε όλους τους λαούς.
  • Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία με επαρκείς υποδομές και αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών. 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Πρόγραμμα δράσης
Πολύμορφος ανυποχώρητος αγώνας  με ημερομηνία λήξης το τέλος της χρονιάς, που θα περιλαμβάνει και τις εξετάσεις, θα είναι ανοιχτός στις εξελίξεις και θα καθορίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις.

  • Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 18-2 ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Καλούμε σε συμμετοχή στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα, στις 10.00 π.μ.
  • Η απεργία στις 18-2- να γίνει εφαλτήριο κλιμάκωσης και ανατροπής με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα,. 48ωρη απεργία στις 20-21/2  (καταληκτική ημερομηνία ψήφισης του ν. Βρούτση), ενάντια σε όλα τα αντιασφαλιστικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Απεργιακές συγκεντρώσεις  την 1η μέρα σε όλους τους νομούς και τη 2η μέρα πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών. Η πρόταση να κατατεθεί και σε όλα τα σωματεία του δημοσίου.
  • Συγκροτούμε Απεργιακές Επιτροπές Αγώνα. 

  • Παράσταση διαμαρτυρίας σε ΠΔΕ την Τετάρτη 12/2 με τα βασικά αιτήματα για διορισμούς / αναπληρωτές / κενά / κτηριακό / κ.ά.
  • Πανεκπαιδευτικές συγκεντρωσεις – συλλαλητήρια   στις 28/2, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και για προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου με αιχμή τους μαζικούς διορισμούς και τα αιτήματα για το Λύκειο. Στη Θεσσαλονίκη  συγκέντρωση στις 6.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου 
  • Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. των προέδρων στις 7/3 για αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.
  • Ο αγώνας επιδιώκουμε να πάρει πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά. Συναντήσεις με τη ΔΟΕ, τους Συλλόγους Π.Ε., τους συλλόγους γονέων και τους φοιτητικούς συλλόγους. Οργανώνουμε αντίστοιχη συνάντηση συντονισμού την Παρασκευή 14/2, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.  
  • Επιστολή προς γονείς, μαθητές , κοινές συναντήσεις-συσκέψεις.
  • Συμμετοχή με βάση τις διεκδικήσεις του κλάδου στις 19/3 στην απεργία και στη συγκέντρωση σωματείων του ιδιωτικού τομέα για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κ.ά..

Η επιτυχία του προγράμματος να γίνει υπόθεση συντονισμού των ΕΛΜΕ και των Επιτροπών Αγώνα

      Καλούμαστε όλοι, χωρίς αναμονή, χωρίς την πρακτική της ανάθεσης, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά και αποφασιστικά, ώστε να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά - αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Για την επιτυχία του προγράμματος, αν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και η Γ.Σ. των προέδρων δεν αποφασίσουν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης, οι ΕΛΜΕ να το προωθήσουν και να το υλοποιήσουν σε τοπικό επίπεδο.
    Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων στη Γ.Σ. των προέδρων να συντονιστούν για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος των ΕΛΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, προσαρμόζοντας ανάλογα τις κινητοποιήσεις. 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR