Ads 468x60px

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ (20/5/2021)

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                                     Θεσσαλονίκη 20/5/2021 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ (20/5/2021)

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ , ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ –ΕΕ- ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η Γενική συνέλευση της Γ΄ ΕΛΜΕ- Θ που έγινε την Πέμπτη 20/5/2021 με θέματα το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο διάστημα της πανδημίας, «νέο λύκειο» - εξεταστικό-ΕΒΕ, νόθα Υ.Σ. - υπηρεσιακές μεταβολές 


 • προχώρησε στις τις παρακάτω εκτιμήσεις , αιτήματα – διεκδικήσεις και πρόγραμμα δράσης – πρόταση αγώνα 


Από την αρχή της πανδημίας και ενώ σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα βρισκόταν σε εγκλεισμό, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων για την παιδεία, με ευαγγέλιο τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Επιδιώκει να υποτάξει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο καθολικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων, να συνθλίψει τις εργασιακές σχέσεις, να περιορίσει δικαιώματα και ελευθερίες. 


Ως ΕΛΜΕ από την αρχή της πανδημίας και των απαγορεύσεων τονίζαμε ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπουν στο γύψο, τονίζοντας ότι “μένουμε ασφαλείς, μένουμε ενεργοί”. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Σήμερα  αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα. 

Ειδικά τώρα  είναι ζωτική ανάγκη για  μαζική, πανεργατική και κλιμακούμενη αποφασιστική μάχη ενάντια στο «Νόμο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη». Είναι αγώνας ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής και μαύρης εργασίας, την τηλεργασία, τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τον κρατικό έλεγχο των συνδικάτων.  Είναι αγώνας  για μαζικούς μόνιμους διορισμούς  στην εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Τώρα είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών, μείωση του εργάσιμου χρόνου (6ωρο, 30/ωρο,5μερο) για όλο τον λαό, αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Ταυτόχρονα η νέα χρονιά θα μας βρει αντιμέτωπους με την προσπάθεια εφαρμογής όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που ψηφίστηκαν τον τελευταίο χρόνο (αξιολόγηση ατομική, αυτοαξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, αύξηση των μαθητών/τμήμα, εργαστήρια δεξιοτήτων, λειτουργία ΕΣΚ κλπ), αλλά και όσα θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα (νέο ασφαλιστικό, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής). 

Ο κλάδος μέσα από Γ.Σ. που πρέπει να συγκληθούν άμεσα από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, να σχεδιάσει πρόγραμμα αιτημάτων και αγώνων, να συσπειρωθεί μπροστά στις επικείμενες μάχες. 


ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

 • Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης – όχι στην κατάργηση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων! 

 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα! Να καταργηθούν άμεσα οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, οι νόμοι για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι τρομονόμοι, η πανεπιστημιακή αστυνομία.

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Το λιγότερο 19.000 (16.000 ΓΠ – 3.000 ΕΑ) εκπαιδευτικοί για φέτος! Αποκατάσταση της ροής διορισμών βάσει των συνταξιοδοτήσεων και των αναγκών!

 • Να καταργηθεί εδώ και τώρα το Προσοντολόγιο της αλληλοσφαγής των αναπληρωτών και υπονόμευσης των πτυχίων και της προϋπηρεσίας.

 • Να ανατραπούν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμοι (4692, ΤΕΕ, «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη», εξοβελισμό κοινωνικών επιστημών, εικαστικών μαθημάτων κλπ)!

 • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ!

 • Να καταργηθεί τώρα όλο το πλαίσιο για την Αξιολόγηση!

 • Κατάργηση της τροπολογίας για τα κολλέγια που ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης!

 • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και όχι για την αστυνομία και εξοπλισμούς!

 • Επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών στα επίπεδα προ του 2013. 

 • Όχι στις περικοπές των συντάξεων. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας!

 • Όχι στο νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με τους εσωτερικούς κανονισμούς, τον πανοπτικό έλεγχο, την κατάργηση της στοιχειώδους δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας των Συλλόγων Διδασκόντων.

 • Να παρθούν μέτρα σε όλα τα σχολεία ώστε τη νέα σχολική χρονιά να είναι ασφαλή και να μην κλείσουν ξανά με τηλεκπαίδευση. Το πολύ 15 παιδιά στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αίθουσες κλπ! Τεστ για όλους με την ευθύνη του ΕΟΔΥ! Εμβολιασμός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καμιά σκέψη για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης!

 • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό! Να γίνουν αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των Υγειονομικών για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας – Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα!

 • Δεν αναγνωρίζουμε τα νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ) και κάθε δοτή εκπροσώπηση σε αυτά. Τα Υ.Σ. να λειτουργήσουν με παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχτηκαν από το 2018.

 • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των λαϊκών οικογενειών και των προσφύγων για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών τους!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ

Η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ μπορεί να ανατραπεί. Οι  μάχες που έδωσε ο κλάδος, με κορυφαίες της αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα  Υ/Σ και την αξιολόγηση, μαζί με τις δυναμικές και μαζικές διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο νόμο «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη» ,αφήνουν ελπιδοφόρες παρακαταθήκες στον αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για να μην εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, για την ανατροπή της  αντιεκπαιδευτικής  αντιλαΪκής πολιτικής της.  

 

Καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει τώρα σε Γενικές Συνελεύσεις και Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ με αιχμή τα αιτήματα για να μη ψηφιστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έκτρωμα, για την πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών και για να καταργηθούν, να μην ισχύσουν και να μην εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. 

Να προχωρήσουμε σε ανυποχώρητο πολύμορφο αγώνα με κυρίαρχο ρόλο στις Γενικές Συνελεύσεις που θα καθορίζουν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα και θα περιλαμβάνει ενημερώσεις της κοινωνίας, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς υπηρεσιών και διευθύνσεων, απεργίες, κ.ά. 

Σε μια τέτοια κατεύθυνση προτείνουμε:

 • Οι Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να γίνουν από 24/5 έως 28/5 και η Γ.Σ. των προέδρων το Σάββατο 29/5, γιατί οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθώς και τους διορισμούς.

 • Την Παρασκευή 28/5 , μετά από συνεννόηση των ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ, οργανώνουμε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση με στάση εργασίας. Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει συμπληρωματική στάση εργασίας και κοινές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και στις πόλεις που είναι η έδρα των περιφερειακών Διευθύνσεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ από κοινού με άλλα σωματεία να συνεννοηθούν για την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Να προχωρήσουμε σε σύσκεψη συντονισμού άμεσα.

 • Προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου (υπάρχει σχετική εξαγγελία της  ΑΔΕΔΥ.) Αν δεν προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ  σε απεργία τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οργανώνουμε συγκέντρωση με στάση εργασίας σε συνεννόηση με άλλα σωματεία. 

 • Συνεχίζουμε με  νέα απεργία με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και  συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις 

 • Κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα όλες τις μέρες που θα συζητιέται το νομοσχέδιο στη Βουλή. 

 • Νέες Γ.Σ. αμέσως μετά για εκτίμηση, και συνέχιση  του αγώνα. 

 • Συνεχή συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στις πόλεις και τις συνοικίες όλο το επόμενο διάστημα.

 •  Οι ΕΛΜΕ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν όλο το επόμενο διάστημα δράσεις στα πλαίσια του πολύμορφου αγώνα. 

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να λάβουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής συνεννόησης και ευρύτερου συντονισμού για την οργάνωση, συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα!


Η Γενική Συνέλευση της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ (20/5/2021)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR