Ads 468x60px

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Ψήφισμα /Καταγγελία του 1ου Γυμνασίου Συκεών για την ουσιαστική κατάργηση της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας

 

Ψήφισμα /Καταγγελία για τη μη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας


Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών του 1ου Γυμνασίου Συκεών καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάργηση της διδασκαλίας της γαλλικής  γλώσσας στην Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας και τη μη διδασκαλία της στη Β’ και  Γ΄ τάξη.

Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, αποδεικνύεται περίτρανα πως η πολιτεία ούτε σέβεται ούτε αφουγκράζεται τις επιθυμίες και τις ανάγκες των μαθητών μας. Τα τελευταία χρόνια το μάθημα της β΄ ξένης γλώσσας διαρκώς υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατάφωρα το δικαίωμα των μαθητών στην ελεύθερη επιλογή της γαλλικής, κυρίως, γλώσσας,  όπως διαπιστώνεται από τα κενά των σχολείων στην περιοχή μας, και όχι μόνο. Στην πράξη τείνει να καταργηθεί η διδασκαλία της!

Συγκεκριμένα, μετά τη συνταξιοδότηση της συναδέλφου της Γαλλικής από το σχολείο μας, με ευθύνη του υπουργείου δεν διορίστηκε/τοποθετήθηκε καθηγητής/τρια γαλλικής γλώσσας,  έτσι οι μαθητές και των τριών τάξεων δεν διδάσκονται γαλλικά μέχρι και τη στιγμή αυτή. Αντίθετα και παρά την υπομονή και τις προσδοκίες μας, στα μέσα Φεβρουαρίου αποφασίστηκε οι μαθητές της Α΄τάξης να διδαχθούν υποχρεωτικά και χωρίς τη συναίνεση των γονιών του ως β΄ξένη γλώσσα επιλογής τα γερμανικά. Να αναφερθεί πως για το λόγο αυτό ανατέθηκε υπερωριακή απασχόληση στη συνάδελφο της γερμανικής γλώσσας. Οι μαθητές των άλλων δύο τάξεων βέβαια την ώρα της 2ης ξένης γλώσσας  δεν έχουν καθηγητή Γαλλικής!

Θεωρούμε προκλητική και άδικη την απαξίωση μαθημάτων και διδακτικών αντικειμένων και σαφώς διευρύνει τις μορφωτικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές μας. Γι άλλη μια φορά η γλωσσομάθεια παραμένει στα χέρια των φροντιστηρίων, αφού οι μαθητές μας δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τη γλώσσα που επέλεξαν κι επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο, ενώ «χάνουν όσα έμαθαν» εδώ και δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια! Όποιος συνάδελφος/ισσα συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται! Έτσι, προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, συρρίκνωση του σχολείο και απώλεια οργανικών θέσεων των συναδέλφων.

Σε μια εποχή που οι ξένες γλώσσες αποτελούν τυπικό και ουσιαστικό προσόν, καμιά αρχή ισονομίας και ίσων ευκαιριών δεν είναι σεβαστή!

Διεκδικούμε μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες του σχολείου μας

·         --Ολοκληρωμένη διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών στο σχολείο μας

·        -- Να μην αποκλείεται κανένας μαθητής από τη β΄ξένη γλώσσα που επέλεξε κι επιθυμεί να διδαχτεί και να μην υποχρεώνεται ξαφνικά να αλλάξει επιλογή, λόγω έλλειψης καθηγητή/τριας γαλλικής!

·        --Έστω και την ύστατη στιγμή η Διεύθυση Δ/θμιας Εκπαίδευσης να τοποθετήσει στο σχολείο μας καθηγητή/τρια της γαλλικής γλώσσας

                                                                      Συκιές 11/3/2022

                  Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών του 1ου  Γυμνασίου Συκεών


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR