Ads 468x60px

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                 Θεσσαλονίκη 15 /11/2022 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΗ εξέγερση του Πολυτεχνείου (βίντεο - αφιέρωμα του «Ημεροδρόμου») |  Ημεροδρόμος

ΟΛΟΙ /ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  17 ΝΟΕΜΒΡΗ,ΣΤΙΣ 6.Ο0 ΜΜ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Συμπληρώνονται φέτος 49 χρόνια από την ηρωική και «αγέραστη» εξέγερση  της νεολαίας  και του λαού ενάντια στην λαομίσητη, αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών,  που έσπασε το φόβο, την ηττοπάθεια , το συμβιβασμό  και άλλαξε τη πραγματικότητα περιγελώντας τον χουντικό «μονόδρομο».

Η φετινή επέτειος γίνεται στο έδαφος της  έντασης της  αυταρχικής, αντιεκπαιδευτικής  και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.  Σήμερα, 49 χρόνια μετά, η κοινωνική πλειοψηφία -βιώνει :

  • πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, εξευτελιστικούς μισθούς και επιδόματα-ψίχουλα ,εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας . Η κοινωνική ψαλίδα ανοίγει σε βάρος των εργαζόμενων και προς όφελος των κερδών του κεφαλαίου. Η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδιωτικοποιούν κομμάτι- κομμάτι τις δημόσιες επιχειρήσεις όπως τη ΔΕΗ (τζογάρισμα της τιμής της ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας και ρύπων,  απροκάλυπτη ενίσχυση με δισεκατομμύρια των ιδιωτικών παρόχων κ.α.), που εμπορευματοποιούν όλα τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά, που νομοθετούν σε όφελος των επιχειρήσεων για την αύξηση των κερδών τους και την μείωση των μισθών  είναι υπεύθυνες για την αυξανόμενη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας .

  • τη διάλυση και εγκατάλειψη του  ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας .Αφού αρνήθηκαν πεισματικά να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία με προσλήψεις προσωπικού, να δημιουργήσουν και να στελεχώσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παρέδωσαν κλίνες και ιατρεία σε ιδιώτες,  τώρα καταργούν τον πυλώνα του ΕΣΥ, την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών σε αυτό.

  • την επιχείρηση μετάλλαξης του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου σε επιχείρηση, την προώθηση της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης ,του φθηνού , ανταγωνιστικού  σχολείου  των λίγων, των ταξικών φραγμών και των αποκλεισμών, της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας και της  καταβύθισης των μορφωτικών  δικαιωμάτων  της νέας γενιάς, της παιδαγωγικής ασφυξίας, της χειραγώγησης , πειθάρχησης και υποταγής των εκπαιδευτικών.

  •  την έξαρση της καταστολής ,την εντεινόμενη επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την επιχείρηση  διάλυσης των συνδικάτων και  εγκαθίδρυσης του κοινωνικού µεσαίωνα με το νόµο Χατζηδάκη. 

  •  τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και απειλεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε πυρηνικό πόλεμο  και τις  επικίνδυνες εξελίξεις  που υποθηκεύουν το μέλλον  μας, δημιουργώντας  νέους κινδύνους για το λαό μας με τη  βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς  ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς των κυρίαρχων τάξεων και των πολυεθνικών στην περιοχή, τη  νέα κούρσα εξοπλισµών που τις συνοδεύει, φορτώνοντας  νέα δισεκατοµµύρια στις πλάτες του λαού



ΜΕ ΤΙΣ  ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

 «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».


49 χρόνια  τώρα , δεν έλειψαν αυτοί που θέλησαν να  απαξιώσουν το Πολυτεχνείο, να  το σβήσουν από τη συλλογική συνείδηση ακόμη και να το φιμώσουν. Σε πείσμα όλων αυτών , 49 χρόνια  τώρα , το εξεγερτικό του πνεύμα εμπνέει και  «ανασαίνει» στους δρόμους του αγώνα και στις σύγχρονες διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας. 

Ο «Νοέμβρης» δεν είναι μουσειακή επέτειος, είναι εδώ, παρών στα αιτήματα και τους στόχους των σύγχρονων αναγκών των εργατικών και λαϊκών αγώνων. 

  • για αξιοβίωτη ζωή ,ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς ,  δουλεία με δικαιώματα , ενάντια,  στην αντεργατική επίθεση  κυβέρνησης και κεφαλαίου, στην ακρίβεια και τη φτώχεια ,τις απολύσεις και την ανεργία 

  • για ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία , την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος  Υγείας και την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού

  • για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας χωρίς αποκλεισμούς, με πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση, με ουσιαστική  παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία

  • για την ελευθερία της διαδήλωσης, της συνέλευσης, της απεργίας που οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης επιδιώκουν να συνθλίψουν 

  • για την ειρήνη , τη φιλία και την ασφάλεια των λαών ,για  να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία .Καμία συμμετοχή της χώρας μας. Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! -Να κλείσουν οι βάσεις – Έξω από την ΕΕ!


Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΠΑΝΤΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδεικνύει πως όποια και αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες τους, η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να τους τα ανατρέψει και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. 

Έτσι γράφτηκε η ιστορία, με ανυπακοή, με εξέγερση. Με τη δημοκρατία των συνελεύσεων όπου χτίστηκε η συλλογική δύναμη που έδωσε έμπνευση, που έκανε το ΕΜΠ κέντρο αγώνα του λαού της Αθήνας και οργάνωσε την κάθε στιγμή της εξέγερσης, από το ραδιόφωνο ως το ιατρείο. Με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού, της μαθητικής νεολαίας, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών. Αποδεικνύοντας πως ο τρόπος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του εξεγερμένου λαού που οργανώνεται για να νικήσει. Ότι δεν υπάρχουν “μονόδρομοι” και “τίποτε δε γίνεται”. Οι δρόμοι ανοίγονται βαδίζοντας, όπως τότε που η χούντα φάνταζε ανίκητη και αιώνια, η κατάληψη του Πολυτεχνείου μπήκε ορμητικά στην ιστορία και άλλαξε τη πραγματικότητα.

Και σήμερα η ελπίδα ξεπροβάλλει από τις πρόσφατες νίκες των εργαζομένων στην e-food και την COSCO, την Λάρκο , από τις  μεγαλειώδεις συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών, από το  δικό μας μεγάλο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, τον  αγώνα των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, από το μεγάλο ποτάμι οργής και αντίστασης με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια  στην πρόσφατη πανεργατική  απεργία,  επιβεβαιώνοντας τις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για τη νίκη των αγώνων και για ένα ισχυρό κίνημα ανατροπής.

Με ένα αποφασιστικό, μαχητικό, συντονισμένο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, να παλέψουμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης , ΕΕ, κεφαλαίου  σε εκπαίδευση και κοινωνία . Ενάντια  στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια   στο ρατσισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό .Για τα  σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην εκπαίδευση , στην κοινωνία. Για μια αξιοβίωτη ζωή!

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR