Ads 468x60px

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΕΙΡΗΝΗ & τη ΦΙΛΙΑ των ΛΑΩΝ σε Ελλάδα & Τουρκία

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                        Θεσσαλονίκη  7 -2- 2023

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. Επικοινωνίας 6978300483                     

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/                     
Ως Γ ΕΛΜΕ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  προσυπογράφουμε το κείμενο της  καμπάνιας και στηρίζουμε την πρωτοβουλία για την ειρήνη και τη φιλία των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια στο κλίμα της έντασης και των ανταγωνισμών και πολεμικών απειλών που κυριαρχεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Καλούμε ομοσπονδίες, σωματεία συλλογικότητες και πρόσωπα σε Ελλάδα και Τουρκία να το προσυπογράψουν.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία ανταλλάσσουν απειλές σε καθημερινή βάση.  Αυτές είναι συχνά πολεμικές απειλές. Τα ΜΜΕ, που εκφράζουν τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα, χύνουν εθνικιστικό δηλητήριο εμφανίζοντας τον γείτονα λαό ως «εχθρό» και «επιτιθέμενο». Τεράστια κονδύλια πηγαίνουν για τον οπλισμό και για την εισαγωγή όπλων, την ώρα που οι ανάγκες του λαού σε Τουρκία και Ελλάδα μένουν ακάλυπτες. Όλα αυτά γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών έχουν οξυνθεί τρομερά και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν και οι δύο χώρες, προωθεί επιθετικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κυβερνήσεις σε Τουρκία και Ελλάδα κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου και προσπαθούν να προκαλέσουν τον ένα γείτονα λαό ενάντια στον άλλο. Κάτω από ένα πέπλο φόβου και ανησυχίας για τα «εθνικά συμφέροντα» κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία και είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά: Ακρίβεια, φτώχεια, χαμηλοί μισθοί, κτύπημα της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση, βία κατά των γυναικών. Θύματα και οι πρόσφυγες και μετανάστες, από τα ματωμένα τείχη της ΕΕ και τον απάνθρωπο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κρατών.

Τα παχιά λόγια για την «πατρίδα» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα», που ακούγονται συνεχώς σε Τουρκία και Ελλάδα, κρύβουν τα μεγάλα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των διεθνών μονοπωλίων, που θέλουν να μοιράσουν προς όφελός τους τις θαλάσσιες ζώνες, τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς και οικονομικούς πόρους.

 Αυτό που αναλογεί στους λαούς είναι μόνο εκμετάλλευση και φτώχεια, πολεμική απειλή και περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, ο κόσμος της δουλειάς και της δημιουργίας σε Τουρκία και Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και οι πολεμικές προετοιμασίες και εθνικιστικές εκστρατείες των κυβερνήσεων, των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών.


Τώρα είναι η ώρα να υψώσουμε μια γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς και τους εργαζόμενους των δύο χωρών. Εργατικά σωματεία, σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς, σύλλογοι νεολαίας, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, αντιπολεμικές και δημοκρατικές κινήσεις και συλλογικότητες, γυναικείες και φεμινιστικές κινήσεις, κάθε άνθρωπος που θέλει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, ενώνουμε τη φωνή μας διεκδικώντας να σταματήσει το όργιο των εξοπλισμών, να φύγουν οι αμερικανικές βάσεις και οι χώρες μας από το ΝΑΤΟ, να γίνουν το Αιγαίο και η Μεσόγειος θάλασσες ειρήνης και όχι «οικόπεδα» εκμετάλλευσης, ανταγωνισμών και πολέμου.


Οι λαοί μας μπορούν να ζήσουν ειρηνικά κι ελεύθερα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, παλεύοντας ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. 


Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου η πιο όμορφη λέξη είναι η Ειρήνη!
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR