Ads 468x60px

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ. ΌΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/9, 2.30 ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Γ΄ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                      Θεσσαλονίκη 13/9/2023 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

ΌΛΟΙ\ΕΣ  ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/9, 2.30 ΜΜ,

 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  

(ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΜΕ 12.00 Μ. ΕΩΣ 2.00 Μ.Μ.) 


Οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις οποίες προχώρησε το ΥΠΑΙΘΑ στην Α φάση προσλήψεων αναπληρωτών, δεν επαρκούν να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία και διαψεύδουν την πλειοδοσία  δηλώσεων της κυβέρνησης και των επιτελείων τους για ομαλή έναρξη της χρονιάς και έγκαιρη κάλυψη των κενών . Ο αριθμός συνολικά των προσλήψεων των αναπληρωτών στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης (300), μόλις 67!στην Ανατολικής, καθώς και οι συνολικές προσλήψεις πανελλαδικά (28.353), δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, αλλά υπολείπονται κατά δεκάδες χιλιάδες από το σύνολο των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν πέρσι πανελλαδικά στην Α/θμια και στην Β/θμια εκπαίδευση (50.000) και κατά εκατοντάδες όσων έγιναν στη Θεσσαλονίκη στην Β/θμια εκπαίδευση (647). Την ίδια στιγμή οι Διοικήσεις εκπαίδευσης και το κομματικά ελεγχόμενο ΠΥΣΔΕ προχωρούν σε τοποθετήσεις παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και των αναπληρωτών. 

Πιο συγκεκριμένα :

 • Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης σε γενική παιδεία και ειδική αγωγή ήταν 526, ενώ τώρα προσλήφθηκαν 300 αναπληρωτές.  

 • Ακόμη και αν υπολογίσουμε και τους 148 αποσπασμένους και προσωρινά τοποθετημένους, οι 202 προσλήψεις αναπληρωτών γενικής παιδείας στην Α φάση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα 484 κενά που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης, θα μείνουν ακάλυπτα 134 κενά. Τα κενά είναι πολύ περισσότερα γιατί οι συνταξιοδοτήσεις πέρσι ήταν 111.

 • Τα κενά στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι περισσότερα γιατί πέρσι οι συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις δομές (ενισχυτική, πρόσφυγες, ΜΝΑΕ, Καλλιτεχνικό) ήταν 647.

 • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών πανελλαδικά στην Α/θμια και στη Β/θμια είναι 28.353, λιγότερες κατά 3.493 σε σχέση με πέρσι που στην Α φάση είχαν προσληφθεί 31.847.  Τα κενά που δεν καλύφθηκαν είναι χιλιάδες, όταν είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τα κενά προσεγγίζουν τις 50.000.

 • Οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Α φάση είναι 7.105, ενώ πέρσι οι αντίστοιχες προσλήψεις ήταν 8.467, λιγότερες κατά 1.362. 

 • Τα κενά ειδικής αγωγής επίσης δεν έχουν καλυφθεί όλα. Στην παράλληλη στήριξη, στα τμήματα ένταξης και για Σ.Μ.Ε.Α.Ε. προσλήφθηκαν φέτος 98 αναπληρωτές, ενώ ο Διευθυντής αρνήθηκε στην παράσταση των ΕΛΜΕ στις 4/9 να δώσει τα κενά που έστειλε στο ΥΠΑΙΘΑ για την πρώτη φάση των προσλήψεων, αλλά και αυτά που θα ζητήσει να καλυφθούν στη δεύτερη φάση των προσλήψεων. Τόσο η άρνησή του να ανακοινώσει τα κενά στις ΕΛΜΕ, όσο και η αποδοχή ότι τα κενά δεν υπολογίζονται στη βάση του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στους μαθητές, αλλά με λιγότερες ώρες για το κάθε παιδί, ώστε οι αναπληρωτές  διαμοιράζονται σε περισσότερους μαθητές, αντί να καλύπτουν όλες τις μορφωτικές ανάγκες που προβλέπονται για τους μαθητές, αποδεικνύουν ότι τα κενά είναι πολύ περισσότερα και η ΔΔΕ συγκαλύπτει την πολιτική των περικοπών και των περιορισμών για το δημόσιο σχολείο που ακολουθεί η κυβέρνηση. 

 • Επισημαίνουμε ότι στα κενά στην ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) στις δύο φάσεις των τοποθετήσεων των αποσπασμένων και των αναπληρωτών που έγιναν με διαφορά λίγων ημερών (4/9 των αποσπασμένων, 6/9 των αναπληρωτών), προστέθηκαν επιπλέον κενά, χωρίς καμία αιτιολόγηση! Ενδεικτικά αναφέρουμε στην ειδικότητα ΠΕ02 τα κενά στο 4ο Γ/Σ Σταυρούπολης και 1ο Γ/Σ Εχεδώρου, στην ειδικότητα ΠΕ03 το κενό στο 4ο Γ/Σ Αμπελοκήπων, στην ειδικότητα ΠΕ04 το κενό 2ο ΓΕΛ Πολίχνης.  

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι για να καλυφθούν όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών απαιτούνται μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και μέτρα αντισταθμιστικής διδασκαλίας για όλα τα σχολεία και όχι συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, στις οποίες πρωτοστατεί το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης. 


Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στις τοποθετήσεις

Μπροστά στη Β΄ φάση πρόσληψης των αναπληρωτών απαιτούμε να σταματήσουν οι προσλήψεις και οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών να γίνονται εντελώς στο σκοτάδι. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Α΄ φάση με τις ηλεκτρονικές τοποθετήσεις των αναπληρωτών μέσω του ΟΠΣΥΔ αποτελεί πρωτοτυπία αδιαφάνειας. Τα κενά που δόθηκαν στην κάθε ειδικότητα ήταν αυτά που είχαν επιλέξει οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε αριθμό όσες ήταν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, αντί όλων των κενών, και πριν να γίνουν οι τοποθετήσεις των μονίμων.  Δημιούργησαν άνισους όρους στις συνολικές τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών και αυτό θα συνεχιστεί και με τη β΄ φάση των τοποθετήσεων των αναπληρωτών και τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν. Ατομικά θα συνεχίσουν να δίνονται τα κενά και στις επόμενες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών, τα οποία θα μπορούσαν να τα είχαν διεκδικήσει αναπληρωτές των προηγούμενων φάσεων. Με αυτή τη διαχείριση των τοποθετήσεων των αναπληρωτών η κυβέρνηση προσβλέπει να περιορίσει τις αντιδράσεις στην πολιτική των περικοπών και της λιτότητας.

Η ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης,  μετά από διαμαρτυρίες των ΕΛΜΕ στις 4/9 και μπροστά στο αλαλούμ που θα δημιουργηθεί με αυτή τη διαδικασία, αναγκάστηκε να αποδεχτεί ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών είναι προσωρινές και οι τοποθετήσεις τους για όλη τη χρονιά θα ακολουθήσουν των μονίμων. Αυτή η διαδικασία στη σειρά των κατηγοριών στις τοποθετήσεις προβλέπεται από τη διαδικασία που ισχύει για τις τοποθετήσεις. Μέχρι τώρα όμως η Διεύθυνση δεν δεσμεύτηκε ότι και στους συναδέλφους αναπληρωτές της γενικής παιδείας θα δοθούν όλα τα κενά και όχι μετά από προτεραιοποίηση και κατά επιλογή. Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων η ΔΔΕ οφείλει να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημα και στην ειδική αγωγή της επανατοποθέτησης με κοινοποίηση όλων των κενών.   Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΔΔΕ Ανατολικής Θες\νίκης , να αποδεχτεί οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών  να είναι προσωρινές και να ξαναγίνουν μετά τις τοποθετήσεις των μονίμων, όπως προβλέπεται από την εκπαιδευτική διαδικασία που ισχύει στις τοποθετήσεις, με κοινοποίηση όλων των κενών


Απαιτούμε – διεκδικούμε

 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την  προϋπηρεσία. 20.000 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς τώρα στη Β/θμια. 

 • Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Καμία συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων.

 • Στους αναπληρωτές να δοθούν όλα τα κενά, όπως θα αποτυπωθούν μετά τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων και με το δικαίωμα επιλογής χωρίς περιορισμούς. 

 • Στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής να επαναληφθούν οι τοποθετήσεις με κοινοποίηση όλων των κενών, ώστε να κατοχυρωθεί  το δικαίωμα της βελτίωσης θέσης που η ΔΔΕ από πέρσι σταμάτησε την εφαρμογή του.

 • Να ανακοινωθούν όλα τα κενά για την ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο. Να καλυφθούν όλες οι ώρες στους μαθητές. 

 • Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία που εκκρεμούν χρόνια. 

 • Να λειτουργήσουν τώρα όλες οι εκπαιδευτικές δομές (πρόσφυγες, ενισχυτική, Μ.Ν.Α.Ε., κ.ά.).

 • Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών ΕΒΠ-ΕΕΠ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές.

 • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο τους. 

 • Να κοινοποιηθούν όλα τα κενά κάτω από 12 ώρες και οι τοποθετήσεις για συμπλήρωση ωραρίου να γίνουν με αιτήσεις των συναδέλφων. 

 • Να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα τοποθετήσεων για τους αναπληρωτές και να ισχύσει στις τοποθετήσεις τους το δικαίωμα των ενστάσεων.  

 • Να λειτουργήσουν τώρα όλες οι εκπαιδευτικές δομές (πρόσφυγες, ενισχυτική, Μ.Ν.Α.Ε., κ.ά.).

 • Ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς σε όλα τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. 

 • Να εγκριθούν όλα τα λεγόμενα ολιγομελή σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια και σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.

 • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια. 

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, μονίμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ την Πέμπτη 14/9, στις 2.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, για να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια. 

Προχωράμε σε συνέντευξη τύπου ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ μετά από συνεννόηση τις επόμενες μέρες στο ΥΜΑΘ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR