Ads 468x60px

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Οι απαντήσεις της Διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στα αιτήματα των ΕΛΜΕ

 Γ΄ΕΛΜΕ- Θ                                                                                                       Θεσσαλονίκη 9/9/2022

Πρ. Κορομηλά 51

 τηλ. 6978300483/6977444398

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/

fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την Πέμπτη, 7/9 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ. των Α΄,Β΄, Γ΄, Δ΄και Ε΄ ΕΛΜΕ, καθώς και συναδέλφων, μονίμων και αναπληρωτών, στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι ΕΛΜΕ και τα μέλη των Δ.Σ. εξέθεσαν στη Διευθύντρια τις πάγιες θέσεις του κλάδου για την κάλυψη όλων των κενών, την τήρηση κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας σε όλες τις κατηγορίες των τοποθετήσεων μονίμων και αναπληρωτών. 

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσ\νίκης, με το επιβαρυμένο παρελθόν της απόκρυψης των πραγματικών κενών, των οριστικών τοποθετήσεων το καλοκαίρι με κλειστά τα σχολεία, των πρακτικών  αδιαφάνειας, οι οποίες καταστρατηγούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα σχολεία και καταλήγουν στην πράξη να υποβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. Σε εναρμόνιση με την αντιεκπαιδευτική  κυβερνητική πολιτική και εξυπηρετώντας την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία με τα κενά, καθώς τα στοιχεία αυτά θα επιβεβαίωναν τις μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αρνήθηκε να θεωρηθούν προσωρινές τις τοποθετήσεις αποσπασμένων και αναπληρωτών, αρνήθηκε να αποδεχτεί τα πάγια αιτήματα του κλάδου για την τήρηση κριτηρίων αντικειμενικότητας και διαφάνειας που δημιουργούν ισότιμους όρους για όλους τους συναδέλφους σε όλες τις κατηγορίες των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σχετικά με τα κενά: Για τα δεκάδες χιλιάδες κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση (28.353 οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Α/θμια και στη Β/θμια ως τώρα, ενώ πέρσι έφτασαν τις 50.000) και αντιστοιχούν σε εκατοντάδες στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αφού έγιναν μόλις  67 προσλήψεις αναπληρωτών στη ΔΔΕ Ανατολικής (20 στη Γενική Παιδεία και 47 στην Ειδική Αγωγή)  εκφράσαμε το πάγιο αίτημά μας για έγκαιρες μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, και, αφού αυτό δεν συμβαίνει, αναπληρωτών, όλες ενιαία και για όλες τις εκπαιδευτικές δομές (Γενική Παιδεία, Ειδική Αγωγή, Ενισχυτική, Πρόσφυγες, ΜΝΑΕ/ΕΠΑΛ) και όχι αποσπασματικά και σε πολλές φάσεις. Ζητήσαμε να δοθούν στοιχεία για τα κενά για τους αναπληρωτές που έστειλε η Διεύθυνση στο Υπουργείο, καθώς και τα κενά που θα ζητήσει τώρα να καλυφθούν από το ΥΠΑΙΘΑ. Κατηγορηματική ήταν η άρνηση της Διεύθυνσης να δοθούν τα στοιχεία που ζητήσαμε ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος αν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ μονότονα η ΔΔΕ επαναλάμβανε ότι ζητούνται όλα τα κενά, καθώς και ότι τηρείται διαφάνεια στις τοποθετήσεις, χωρίς φυσικά να παραθέτει γραπτά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

  • Αναπληρωτές: Τονίσαμε ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών γίνονται εντελώς στο σκοτάδι, μέσω του ΟΠΣΥΔ, αφού η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας επιδιώκει να μην έχουν τα λιγότερα δυνατά εργασιακά δικαιώματα. Για τους δε συναδέλφους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ακολουθούνται αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης. Κανείς δεν γνωρίζει όλα τα κενά, ούτε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αναπληρωτές, ώστε να μπορούν να διαμαρτυρηθούν και να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους, ούτε τα σωματεία, ώστε να  μπορούν να κάνουν έλεγχο και να υπερασπιστούν τους συναδέλφους. Τα κενά είναι σε γνώση μόνο της Διεύθυνσης η οποία τα προσδιόρισε μόνη της, ενώ φέτος δόθηκαν στους αναπληρωτές λιγότερα κενά ακόμη και από όσα ήδη προσδιορίζουν οι Διευθύνσεις. Ζητήσαμε οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών να είναι προσωρινές και να ξαναγίνουν μετά τις τοποθετήσεις των μονίμων, όπως προβλέπεται από την εκπαιδευτική διαδικασία που ισχύει στις τοποθετήσεις. 

  • Σχετικά με τις τοποθετήσεις: Δηλώσαμε την αντίθεση μας στην τακτική της διοίκησης που εγκαινιάστηκε πέρυσι, να προχωρήσει σε οριστικές τοποθετήσεις συναδέλφων (λειτουργικά υπεράριθμοι, εκπαιδευτικοί σε διάθεση, αποσπασμένοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές), μέσα στο καλοκαίρι με τα σχολεία  κλειστά(!) και πριν ακόμη οριστικοποιηθούν τα κενά. Τονίσαμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της τακτικής όπως τη βιώσαμε πέρσι με το αλαλούμ που επικράτησε με συνεχείς τροποποιήσεις τοποθετήσεων, αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων στα τυφλά, χωρίς δημοσιοποίηση κενών και χωρίς αιτήσεις προτίμησης σχολείων, και η οποία έπληξε τόσο τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων όσο και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αναφέραμε και καταγγείλαμε τις αυθαίρετες τοποθετήσεις των συναδέλφων ΠΕ04 που έγιναν μόνο κατά ειδικότητα στα πλαίσια της εξοικονόμησης προσωπικού με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες από 10 οργανικές θέσεις ΠΕ04 σε σχολεία της Αν. Θεσ/νίκης. Επισημάναμε πως με τις παρατυπίες και την αδιαφάνεια που ακολουθεί η Διοίκηση και το ευθυγραμμισμένο με τα κυβερνητικά σχέδια ΠΥΣΔΕ παραβιάζονται κριτήρια διαφάνειας και ισοτιμίας των συναδέλφων. Η διοίκηση αρνήθηκε την πρόταση των ΕΛΜΕ να θεωρηθούν προσωρινές οι τοποθετήσεις τόσο των αποσπασμένων όσο και των αναπληρωτών, και  να γίνουν όλες οι τελικές τοποθετήσεις μετά τη Β΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών με δημοσιοποίηση των κενών, με βάση τις αιτήσεις και τα μόρια τους.

  • Διαθέσεις για συμπλήρωση ωραρίου: ζητήσαμε να δημοσιοποιηθούν όσα κενά είναι κάτω από 12 ώρες, καθώς και τα σχολεία όπου υπάρχουν πλεονάσματα και οι συνάδελφοι που θα διατεθούν για συμπλήρωση ωραρίου. Για να μπορεί να γίνει στοιχειώδης έλεγχος για τις τοποθετήσεις συναδέλφων και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των τοποθετήσεων με τυφλοσούρτη, απαιτήσαμε οι τοποθετήσεις για συμπλήρωση ωραρίου να ξεκινήσουν άμεσα και να γίνονται με αιτήσεις συναδέλφων και βάσει μορίων, όπως προβλέπεται από την εκπαιδευτική διαδικασία (Π.Δ. 50). Η Διεύθυνση κατηγορηματικά και χωρίς επιχειρήματα αρνήθηκε κι αυτό το αίτημα.



Εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, δεν θα ανεχθούμε να θυσιαστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό της αντιεκπαιδευτικής λαίλαπας του υπουργείου και να γίνει καθεστώς η τακτική της   απόκρυψης και συρρίκνωσης των κενών, των αδιαφανών διαδικασιών, της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων μας σε βάρος του σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Να απαιτήσουμε με τα σωματεία μας  να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στα σχολεία, διαφανείς και ισότιμες τοποθετήσεις με όλα τα κενά δημόσια και με βάση τις αιτήσεις προτίμησης και τα μόρια του καθενός, με νέες μαζικές παραστάσεις. Προωθούμε όλες τις διεκδικήσεις των ΕΛΜΕ που αφορούν τα προβλήματα των αναπληρωτών. 


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR