Ads 468x60px

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                               Θεσσαλονίκη  27 -11- 2023

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. Επικοινωνίας 6978300483                     

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/                                                                                                            

                                                        


          
    Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε τις μηνύσεις και δικαστικές διώξεις (σε βαθμό κακουργήματος) με αβάσιμες κατηγορίες, σε βάρος  6 φοιτητών από  τη Πολυτεχνική σχολή Ξάνθης.


Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, στην εντατικοποίηση των σπουδών μας αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή Γ. Παύλου όσο και ενός φασίστα υποστηρικτή του. Έχουν στο στόχαστρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας. Άλλωστε δεν είναι καινούρια τακτική να στοχοποιούνται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις την περίοδο που νέα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι.


Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης πήρε απόφαση με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούσε ο παραπάνω καθηγητής στην εκπαιδευτική διαδικασία, ζητήματα που αφορούσαν τη στάση του απέναντι σε φοιτητές με συνεχείς στοχοποιήσεις και απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και  τη φασιστική ρητορεία την οποία ύψωνε. Υπογράφει φασιστικά κείμενα που λένε επί λέξει «Μιμηθείτε τον Κασιδιάρη…..τον Ιωάννη Μεταξά», δηλώνει ανοιχτά  υπέρ  φασιστικών  πρακτικών και  με  κηρύγματα  στα  αμφιθέατρα παρουσίαζε πρόσφυγες και μετανάστες ως πηγή προβλημάτων για τα δεινά της χώρας.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε στοχοποιήσει τους 6 διωκόμενους φοιτητές ήδη από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Στα μαθήματά του, έκανε συχνά αναφορές σε αυτούς ενώ τους απειλούσε όλο και πιο έντονα με μηνύσεις. Σταθερός και μόνιμος υποστηρικτής του σε όλα αυτά   στάθηκε φοιτητής που αναπαρήγαγε φασιστική ρητορεία και καλούσε σε αντισυγκεντρώσεις απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις.


Εκείνο το διάστημα στη σχολή γινόταν καταστροφή εντύπων και υλικού αριστερών δυνάμεων (αφίσες, προκηρύξεις κλπ.), χάραξη ναζιστικών συμβόλων, γράψιμο φασιστικών συνθημάτων, εξαφάνιση υλικού αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Ευθύνη για αυτό έχει τόσο ο εν λόγω καθηγητής όσο και ο φοιτητής, που υποδαύλιζαν για καιρό μία κατάσταση, καλλιεργώντας ένα βαριά νοσηρό κλίμα, με σκοπό τον εκφοβισμό των φοιτητών και την καταστολή κάθε συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης, μέσα στο οποίο και άλλες φασιστικές φωνές κάνανε την εμφάνιση τους.


Ο φοιτητής αυτός μήνυσε αρχικά 3 φοιτητές ηλεκτρολόγους μηχανικούς εκδικητικά, καθώς τάσσονταν ενάντια στον εν λόγω καθηγητή, ενώ ο ίδιος ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι είναι υποκινητής της μήνυσης. Καλούσε τους τρεις φοιτητές σε συμμόρφωση αποστέλλοντας τους email ώστε «να φροντίσει να αποσυρθούν οι μηνύσεις» και ταυτόχρονα εκβίαζε πως αν οι φοιτητές αυτοί δεν δείξουν μεταμέλεια και αν δεν σταματήσουν επί της ουσίας τη συνδικαλιστική τους δράση θα συνεχίσει τις διώξεις απέναντι σε όλους όσους αγωνίζονται, όπως και έπραξε με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε λίγους μήνες αργότερα και στην οποία κατονόμαζε τόσο τους ίδιους 6 μηνυόμενους φοιτητές όσο και άλλους ως «ISIS του ΔΠΘ».


Αυτό όμως δεν στάθηκε αρκετό. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, ο Εισαγγελέας επεκτείνει τη λίστα με τους κατηγορούμενους, κατηγορώντας και καλώντας σε ανάκριση 3 ακόμη φοιτητές.

  Η συγκεκριμένη μήνυση υποβλήθηκε από φοιτητή με φασιστική συμπεριφορά (ανοιχτή στήριξη των κειμένων του καθηγητή, προπαγάνδιση πως η ευθύνη για την δολοφονία Φύσσα δεν ανήκει στην Χρυσή Αυγή, ρατσιστική ρητορεία ενάντια σε μετανάστες) ο οποίος, στοχευμένα και προσχεδιασμένα, κατέστησε κατηγορούμενους τους 6 αμέτοχους στο όλο συμβάν φοιτητές (μετά από επιλεκτικό σερφάρισμα στο facebook), ώστε αυτοί να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την κακουργηματική πράξη της ληστείας, πέραν των άλλων πλημμελημάτων, στα οποία επίσης δεν είχαν καμία ανάμειξη ή συμμετοχή.


Οι φασίστες δεν έχουνε χώρο στην κοινωνία και στο πανεπιστήμιο, που είναι άσυλο προάσπισης κοινωνικών αγώνων, εφαλτήριο κινημάτων, χώρος πολιτικοποίησης και αμφισβήτησης. Τάσσονται εξ ορισμού ενάντια στα συμφέροντα και στις διεκδικήσεις μας, είναι τσιράκια των από πάνω, στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο λαό και τις διεκδικήσεις του, γι αυτό εξάλλου και τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων που έχουν προκύψει από τη μεγαλύτερη όξυνση του φοιτητικού κινήματος (Πολυτεχνείο ΄73) δεν επιτρέπουν φασίστες ως μέλη.


Είναι καθαρό πως η προσπάθεια στοχοποίησης των αγώνων, απαγόρευσης της δράσης και των διεκδικήσεων δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο. Στο βαθμό που θα εντείνεται η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, θα ενισχύονται τα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας. 


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 6 διωκόμενους  φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στους συλλογικούς αγώνες.


  • Καμία δίωξη φοιτητών για συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση

  • Απαλλαγή των 6 διωκόμενων από κάθε κατηγορία.


ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                            ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR