Ads 468x60px

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Να μην κλείσει κανένα σχολείο στην ειδική αγωγή

 Γ΄ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                             Θεσσαλονίκη 13/1/2024 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Να μην κλείσει κανένα σχολείο στην ειδική αγωγή 

Κλιμάκωση τώρα του αγώνα, προώθηση των αιτημάτων μας για όλα τα σχολεία 

της ειδικής αγωγής και συντονισμό όλων των σωματείων μας, ΕΛΜΕ, ΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΠΕ, γονιών 


Με μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ, το ΕΒΠ των ειδικών σχολείων, καθώς και γονείς μαζί με ΕΛΜΕ και ΣΕΕΠΕΑ πραγματοποίησαν άλλη μια συγκέντρωση για να απαιτήσουν να πάρουν πίσω την απαράδεκτη απόφασή τους να κλείσουν τρία ειδικά σχολεία  και να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά για τα σχολεία της ειδικής αγωγής και του προσωπικού τους. 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/1 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η στάση του Περιφερειακού Διευθυντή ήταν απαράδεκτη και απαξιωτική προς τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους γονείς. Επανέλαβε γνωστές υποσχέσεις ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ενοικιαστούν κατάλληλα κτίρια μετά από πλειστηριασμούς! Ανέλυσε τις δυσκολίες, είπε ότι οι μαθητές δεν θα μετακινηθούν με βάση τα χρονικά όρια της δημοτικής αρχής Πυλαίας, ενώ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας δεν θα κλείσει, όπως και τα άλλα δύο σχολεία. Ανακοίνωσε ότι έχει διαδικτυακή συνάντηση με δημάρχους και περιφερειακές αρχές τη Δευτέρα 15/1. Αρνήθηκε να καταθέσουν όλα τα σωματεία τα αιτήματα και τις προτάσεις  τους για τα έντονα προβλήματα στην ειδική αγωγή τα οποία, αντί να μειώνονται, αυξάνονται κατακόρυφα. Διέκοπτε με απαξιωτικό τρόπο όσους εκπροσώπους σωματείων μπόρεσαν να μιλήσουν. Αποχώρησε χωρίς να πάρει θέση στα αιτήματα όσων σωματείων κατάφεραν να μιλήσουν.

Ο αγώνας για να μην κλείσουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και για τα οξυμένα προβλήματα σχολείων και εργαζομένων, μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή. Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις έφεραν με έντονο τρόπο στην επικαιρότητα τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα των σχολείων ειδικής αγωγής και τα προβλήματα που χρονίζουν, και αυτό είναι αποτέλεσμα των αγώνων. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να πάρει χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και καλύτερου συντονισμού όλων των εκπαιδευτικών φορέων που απαιτούν να γίνουν αποδεκτές οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των σωματείων και των γονιών. Να αναγκαστεί η δημοτική αρχή που ανέστειλε προσωρινά για μικρό διάστημα τις αποφάσεις της για το κλείσιμο των σχολείων, να εγκαταλείψει λογικές τετελεσμένων και να αποδεχτεί ουσιαστικές λύσεις στα κτηριακά προβλήματα. Η Περιφέρεια να σταματήσει να επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες υποσχέσεις αναζήτησης αιθουσών και νέων κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ, να δώσει ξεκάθαρες λύσεις και να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει διαμοιρασμός των παιδιών γιατί εάν μετακινήσουν τους μαθητές και κλείσουν τα σχολεία, δεν πρόκειται ποτέ να ξανανοίξουν. Το ΥΜΑΘ να πάρει θέση υπέρ των αιτημάτων των σωματείων, να δεσμευτεί ότι θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση των λύσεων που προτείνουν τα σωματεία και η κυβέρνηση να τις κάνει αποδεκτές.  

Να μην συναινέσουν  τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί,                                                                                                            το ΕΕΠ, το ΕΒΠ και οι γονείς στις απαράδεκτες λύσεις τους

Ζητήθηκε από τους Διευθυντές των υπόλοιπων σχολικών μονάδων (ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου, 1Ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, ΕΕΕΕΚ Θέρμης, ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού, ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά, ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης) να πάρουν τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας. Επιδιώκουν με όρους τετελεσμένων να προχωρήσει το σχέδιό τους για κλείσιμο των σχολείων, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα αυξηθούν σε όλα τα σχολεία, καθώς ορισμένα απ αυτά , όπως το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού και το ΕΕΕΕΚ Παύλου  Μελά αντιμετωπίζουν ήδη οξυμένα προβλήματα. 


Η απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού που δεν διαθέτει ούτε ράμπα για μαθητές σε αμαξίδια και καλείται να αντιμετωπίσει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες την εκπαίδευση μαθητών με ειδικά προβλήματα, είναι γνωστή σε ΥΠΑΙΘΑ, Δημοτική Αρχή Κορδελιού – Ευόσμου, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφέρειας, Περιφερειακή Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπεύθυνες αρχές για τη λειτουργία του σχολείου, παρόλο που υπήρξαν και εισαγγελικές παρεμβάσεις για την ακαταλληλότητα του κτιρίου, δεν τήρησαν ποτέ τις υποσχέσεις τους για προσωρινή λύση με μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλες ενοικιαζόμενες αίθουσες, καθώς και μόνιμης λύσης με τη δημιουργία νέου κτιρίου. 

Συνθήκες έντονων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί και επικρατούν και στο ΕΕΕΕΚ – Π. Μελά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των εκπαιδευτικών, του ΕΕΠ και του ΕΒΠ που δεν επαρκεί αριθμητικά να καλύψουν τη φροντίδα του μεγάλου αριθμού μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, καθώς και να αντιμετωπίσουν αυξημένα περιστατικά με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι.

Καλούμε τους διευθυντές και τους συλλόγους εκπαιδευτικών  να μην συναινέσουν στο σχέδιό τους για περαιτέρω  υποβάθμιση της εκπαίδευσης στα ειδικά σχολεία

Διεκδικούμε απαιτούμε

 • Να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο. 

 • Να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τους μαθητές των τριών σχολείων. 

 • Κανείς από τους εκπαιδευτικούς, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ να μην μετακινηθεί σε άλλο σχολείο. 

 • Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων για τα σχολεία που θέλουν να κλείσουν. 

 • Για να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο ειδικών σχολείων με ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, να δοθούν τώρα ουσιαστικές λύσεις για τη λειτουργία τους και να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων σχολείων.

 • Άμεση ανέγερση νέου σχολείου που θα στεγάσει το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού και άμεση λύση προσωρινής λειτουργίας σε κτίριο που θα τηρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

 • Να αυξηθούν τώρα οι οργανικές θέσεις στα ειδικά σχολεία με βάση τις ανάγκες των σχολείων. Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους για τη λειτουργία των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων. 

 • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος αλγόριθμος που για τον υπολογισμό των οργανικών θέσεων στα Τμήματα Ένταξης. Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες της ειδικής αγωγής.

 • Να εγκριθούν και να  λειτουργήσουν από του χρόνου οι δεκάδες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα σχολεία για την ίδρυση νέων Τμημάτων ένταξης. Καμία περικοπή στην παράλληλη στήριξη.

Κλιμάκωση του αγώνα

 Οι αγώνες για άμεσες λύσεις με βάση τα αιτήματα  των σωματείων πρέπει τώρα να περάσουν στην αναγκαία κλιμάκωση με μαζικούς  όρους και ο συντονισμός των σωματείων μας, ΕΛΜΕ, ΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΠΕ, των γονιών, καθώς και των συλλόγων των σχολείων, να πάρει ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση υλοποιούμε - προτείνουμε:

 • Δευτέρα 15/1 κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση και συνέντευξη τύπου στις 2μμ, όπως προτάθηκε στο τέλος της συγκέντρωσης την Παρασκευή 13/1.

 • Πέμπτη 18/1 συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12μ. στην Καμάρα και με τις ΕΛΜΕ που καλούν στη συγκέντρωση.

 • Παρασκευή 19/1 συνάντηση – σύσκεψη στην ΕΔΟΘ στις 6μμ των ΕΛΜΕ, ΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΠΕ, των γονιών και των συλλόγων των ειδικών σχολείων που καλούνται να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους που θα οριστούν από τους συλλόγους. 

 • Τρίτη 23/1 νέα μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στις 2μμ 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR