Ads 468x60px

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Τελικά οι αγώνες μπορούν να κερδίσουν! Και γι’ αυτό αξίζουν να δίνονται! (Έγκριση ολιγομελών)

    Γ΄ΕΛΜΕ- Θ                                                                                               Θεσσαλονίκη 17/9/2022

Πρ. Κορομηλά 51

 τηλ. 6978300483/6977444398

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/

fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Τελικά οι αγώνες μπορούν να κερδίσουν!

Και γι’ αυτό αξίζουν να δίνονται!


Μόλις μία βδομάδα! Τόσο πήρε στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες διευθύνσεις του νομού Θεσσαλονίκης για να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους απόφαση να καταργήσουν τα ολιγομελή τμήματα κατευθύνσεων των σχολείων του κέντρου της Θες\νίκης  και να επιτρέψουν τελικά τη λειτουργία τους. Μία εβδομάδα αγωνίας αλλά και δυναμικών κινητοποιήσεων γονέων, μαθητών και καθηγητών, που ΔΕΝ ΣΙΩΠΗΣΑΝ, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ, ΠΙΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ!


Η Γ ΕΛΜΕ-Θ,  που στην ευθύνη της ανήκουν το 3Ο και 4ο ΓΕΛ  Θεσ/κης, δύο από τα έξι σχολεία που εθίγησαν, σε συντονισμό με την Α ΕΛΜΕ, στην οποία ανήκουν τα υπόλοιπα σχολεία, βρίσκονταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων μαζί με τους γονείς και τα παιδιά, στηρίζοντας τους και παρεμβαίνοντας με τις προτάσεις και τη δράση τους. Και στο πλευρό τους στάθηκαν και η Δ με την Ε ΕΛΜΕ. Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και η αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων απαραίτητη προϋπόθεση για την θετική έκβαση του όποιου αγώνα.

 Πολύμορφος, μαζικός, επίμονος και ανυποχώρητος ήταν ο ενωτικός αγώνας  εκπαιδευτικών , μαθητών\ τριων και γονιών: στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, αποχές των μαθητών, κοινές συγκεντρώσεις στα σχολεία, κοινές παραστάσεις στη ΔΔΕ και ΠΔΕ Κ.Μ. και στο ΥΜΑΘ, πορείες στο κέντρο της πόλης, συνεντεύξεις τύπου, επιστολές γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, πλατιά δημοσιοποίηση της απαράδεκτης αντιπαιδαγωγικής απόφασης υπουργείου και διοίκησης.


Αν κάτι έδειξε αυτή η μικρή έστω νίκη είναι ότι - υπό ορισμένες τουλάχιστον προϋποθέσεις - οι αγώνες μπορούν  να κερδίζουν, ακόμα και απέναντι σε μία κυβέρνηση τόσο ανάλγητη και υπεροπτική όσο η σημερινή. Αρκεί εκείνοι που κάθε φορά θίγονται να πιστεύουν στις δυνάμεις τους, να αρθρώνουν τις κατάλληλες κοινωνικές συμμαχίες και να στέκονται ενωμένοι και ανυποχώρητοι απέναντι στον Λόγο και την Πυγμή της εξουσίας. Η νίκη βέβαια ακόμα και με αυτούς τους όρους δεν είναι δεδομένη, η ήττα όμως, σε περίπτωση που δεν αντιδράσουν, είναι.


Πετύχαμε μια μικρή νίκη, αποτρέψαμε μία οδυνηρή εξέλιξη για τα σχολεία και τους μαθητές του κέντρου και μένει τώρα να επιστρέψουν στα σχολεία τους και  οι  εκπαιδευτικοί που άρον- άρον μετακινήθηκαν από τη ΔΔΕ Ανατολικής Θες\νίκης. 


Η μάχη όμως δεν έχει τελειώσει! Γιατί πέρα από τα ολιγομελή τμήματα των πέντε ΓΕΛ του κέντρου υπάρχουν τα ολιγομελή στις ομάδες προσανατολισμού στα ΓΕΛ της επαρχίας   και εκείνα των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ σε όλο τον νομό, πολλά από τα οποία για άλλη μια χρονιά δεν έχουν πάρει έγκριση. Στην περιοχή ευθύνης μας εκκρεμούν οι εγκρίσεις για το 1Ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, το 12ο ΕΠΑΛ Θεσ/κης και για  ένα ακόμη τμήμα στο 13ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσ/κης ,  για το ΓΕΛ Μεσήμβριας και το ΓΕΛ Προχώματος και οι εγκρίσεις για το διαχωρισμό των υπερπληθών τμημάτων σε γυμνάσια και ΓΕΛ  της περιοχής μας, καθώς είναι  αθρόες και οι  συγχωνεύσεις τμημάτων (1600 υπολογίζονται σε όλη την Ελλάδα!), που υποβαθμίζουν τους όρους διαβίωσης και διδασκαλίας των μαθητών μέσα στις ασφυκτικά πλέον γεμάτες τάξεις χάριν εξοικονόμησης θέσεων καθηγητών. 


Ο ξεσηκωμός της εκπαιδευτικής κοινότητας, με μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών/τριών σε όλη τη χώρα ήδη έχουν αναγκάσει το υπουργείο σε συνεχείς νέες εγκρίσεις τμημάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για μια συνολική αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση που θα τους χαλάσει τα σχέδια! 


Η Γ ΕΛΜΕ-Θ, μαζί με όλες τις ΕΛΜΕ του νομού και της χώρας που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση, δίνει καθημερινά τη (συχνά, δυστυχώς, αθέατη) μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων (που συνιστούν μία μόνο πλευρά της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής) και καλεί τους συναδέλφους, τους μαθητές και τους γονείς να την στηρίξουν στην προσπάθειά της και να βγουν μπροστά για να υπερασπιστούν σε τελευταία ανάλυση τον ίδιο τους τον εαυτό, τα εργασιακά και μορφωτικά τους δικαιώματα. Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ!


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΗΣ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR