Ads 468x60px

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Για το μάθημα των Θρησκευτικών

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                      Θεσσαλονίκη 6/10/2015
Πρ. Κορομηλά 51

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
e-mail: gelmeth3@gmail.com
http://3elmethess.blogspot.gr/
η Γ΄ ΕΛΜΕ στο διαδίκτυο 

Για το μάθημα των Θρησκευτικών 

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για το ζήτημα της εφαρμογής ή όχι της εγκυκλίου Λοβέρδου 12773/Δ2/23.01.2015 που αφορά τον τρόπο που απαλλάσσονται οι μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών, τον τρόπο αντίδρασης του Υπουργείου αλλά και την γενικότερη συζήτηση που προέκυψε, το ΔΣ της Γ΄ ΈΛΜΕ – Θεσσαλονίκης επισημαίνει τα εξής:

1. Οι θρησκευτικές, όπως και οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι υπόθεση αμιγώς προσωπική κάθε πολίτη και κανένας δεν πρέπει να υποχρεώνεται να «ομολογεί» ή να δηλώνει τις πεποιθήσεις του σε τρίτους. Θρησκευτική κατήχηση και δημόσιο σχολείο δεν μπορούν να συνδυαστούν. Από τη στιγμή που το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει κατ ουσίαν με κατηχητικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, για τη διαφύλαξη του παραπάνω δικαιώματος είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει την δυνατότητα απαλλαγής του παιδιού από τη θρησκευτική εκπαίδευση εντός σχολείου.

2. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αμέσως το ελάχιστο αίτημα της ΟΛΜΕ: 
           «Εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από  το μάθημα των θρησκευτικών, να μην ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ΄ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δοθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών.» 

3. Να υλοποιήσει τις διατάξεις του Άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα καθώς και την σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι μαθητές που απαλλάσσονται να παρακολουθούν μαθήματα της επιλογής τους την ώρα των Θρησκευτικών.

4. Υποχρεωτικό μάθημα –και άρα η μη υποχρέωση του κράτους να δίνει το δικαίωμα απαλλαγής- θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα που να προσεγγίζει το φαινόμενο της θρησκείας, στην κοινωνιολογική, ιστορική, φιλοσοφική, πολιτιστική και πολιτική του διάσταση. Με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην προβληματική των θρησκειών, με πνεύμα ισοτιμίας ως στοιχεία της ανθρώπινης ιστορίας, της εξέλιξης των κοινωνιών, της φιλοσοφικής θεώρησης και του ανθρώπινου πολιτισμού. Μια συζήτηση που έχει ανοίξει και στο εσωτερικό του κλάδου των θεολόγων με διάφορες προτάσεις θρησκειολογικού ή άλλου χαρακτήρα για το μάθημα, με κριτήριο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στο σχολείο. Μια συζήτηση που διεκδικεί έναν διαφορετικό – πολύ πιο ουσιαστικό και αναβαθμισμένο ρόλο των συναδέλφων θεολόγων στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς χωρίς τις επεμβάσεις εκκλησιαστικών παραγόντων στο έργο τους. 

 5. Να προχωρήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την ικανοποίηση του υπερώριμου δημοκρατικού αιτήματος του διαχωρισμού εκκλησίας -κράτους και ότι αυτό συνεπάγεται στο δημόσιο σχολείο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                  ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR